Res més típic per Nadal que uns canelons, d'aquells ben bons, dels de tota la vida. Us mostraré la recepta utilitzada durant anys i anys per la nostra família, que ja els feia la meva àvia.
Calen, com a mínim, 2 matins complets per fer aquests canelons (si és que no voleu estar un dia sencer a la cuina). I feu molts, que en tingueu també per congelar. Tradicionalment, els canelons es napen amb salsa beixamel i es gratinen amb formatge ratllat i trossets de mantega. Però hi ha molta gent que fa servir salsa de tomàquet en lloc de la beixamel o, fins i tot, una beixamel feta amb salsa tomàquet (també coneguda com a Salsa Aurora). Això, és més comú del que ens pensem, sobretot a Barcelona província. I no estan gens malament, eh? Com a exemple, us recomano visitar la recepta dels "Canelons de bolets amb beixamel de tomàquet".
En aquesta ocasió, per aquests canelons de Nadal he fet el rostit pel farciment expressament per a aquesta recepta, però podeu fer exactament la mateixa elaboració aprofitant el sobrant dels rostits de Nadal, no canvia res. Total, amics meus, que per elaborar aquest plat caldran algunes dosis d'amor i paciència. Ànims! Que val la pena!
1 botifarra crua
1 pollastre ecològic
1 tros de carn magre de porc
250 g de cansalada viada (crua, no salada)
2 fetges de pollastre
1 llauna mitjana paté de fetge de porc
100 g de pernil salat (ibèric)
100 g llard de porc
5 alls
1 branca de canyella
2 fulles de llorer
1 ceba gran
un got de vi blanc Gran Xef
un got de conyac
3 o 4 caixes de pasta de caneló El Pavo
sal
oli d'oliva
formatge ratllat
mantega
Per a la salsa beixamel:
1 cullerada de farina
1/2 l de llet
50 g de mantega
nou moscada
sal
![canelons nadal pas1 canelons nadal pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/17/80/canelons-nadal-pas1.jpeg)
El rostit previ i la preparació del farciment
![canelons nadal pas2 canelons nadal pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/18/07/canelons-nadal-pas2.jpeg)
Netegeu bé tota la carn i el pollastre.
![canelons nadal pas3 canelons nadal pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/18/34/canelons-nadal-pas3.jpeg)
Començarem per enrossir una mica la carn... i posarem una mica de llard en una cassola.
![canelons nadal pas4 canelons nadal pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/18/61/canelons-nadal-pas4.jpeg)
A mi m'agrada posar també oli d'oliva... i limitar el consum de llard, però ho podeu fer amb un o l'altre.
![canelons nadal pas5 canelons nadal pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/18/88/canelons-nadal-pas5.jpeg)
Mentre s'escalfa l'oli, podeu anar salant i empebrant el pollastre.
![canelons nadal pas6 canelons nadal pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/19/15/canelons-nadal-pas6.jpeg)
I el posem a daurar, per les dues bandes.
![canelons nadal pas7 canelons nadal pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/19/42/canelons-nadal-pas7.jpeg)
També podeu anar salant i empebrant la resta de carn.
![canelons nadal pas8 canelons nadal pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/19/69/canelons-nadal-pas8.jpeg)
Reservem el pollastre i anem daurant la carn... menys els fetges de pollastre.
![canelons nadal pas9 canelons nadal pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/19/96/canelons-nadal-pas9.jpeg)
Fins que quedi tot ben daurat.
![canelons nadal pas10 canelons nadal pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/20/23/canelons-nadal-pas10.jpeg)
Ho reservem tot plegat.
![canelons nadal pas12 canelons nadal pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/20/77/canelons-nadal-pas12.jpeg)
Hi aboquem tota la carn a la cassola...
![canelons nadal pas13 canelons nadal pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/21/04/canelons-nadal-pas13.jpeg)
... i hi incorporem la ceba, l'all...
![canelons nadal pas14 canelons nadal pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/21/31/canelons-nadal-pas14.jpeg)
... i el llorer...
![canelons nadal pas16 canelons nadal pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/21/85/canelons-nadal-pas16.jpeg)
Li donem unes voltes... i deixem que es faci tot plegat una estona... uns 10 minuts.
![canelons nadal pas18 canelons nadal pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/22/39/canelons-nadal-pas18.jpeg)
Passat el temps, preparem el vi...
![canelons nadal pas19 canelons nadal pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/22/66/canelons-nadal-pas19.jpeg)
... i l'incorporem juntament amb el conyac, barrejats.
![canelons nadal pas20 canelons nadal pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/22/93/canelons-nadal-pas20.jpeg)
Ara, esperem uns 10 minuts que s'evapori l'alcohol.
![canelons nadal pas22 canelons nadal pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/23/47/canelons-nadal-pas22.jpeg)
Correcte, és el moment d'incorporar l'aigua per la cocció. Que sigui calenta millor... i no abusar. És millor posar miquetes d'aigua calenta... que posar-ne massa. Si teniu bon ull... amb el temps, hi tirareu la quantitat adequada de líquid. Que cobreixi just la carn.
![canelons nadal pas23 canelons nadal pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/24/16/canelons-nadal-pas23.jpeg)
Ho salem una mica, sense passar-nos...
![canelons nadal pas25 canelons nadal pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/24/70/canelons-nadal-pas25.jpeg)
Ara és qüestió de paciència. Posar-ho a foc mitjà-baix... i deixar que es faci el rostit durant uns 40-45 minuts. Fins que el pollastre sigui ben cuit.
![canelons nadal pas26 canelons nadal pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/25/27/canelons-nadal-pas26.jpeg)
Un cop passat aquest temps... deixeu-lo refredar a la mateixa cassola.
![canelons nadal pas27 canelons nadal pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/25/72/canelons-nadal-pas27.jpeg)
Així, ja es podria menjar, òbviament.
![canelons nadal pas31 canelons nadal pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/27/58/canelons-nadal-pas31.jpeg)
Ja tenim tota la carn triada i sense ossos. Podem començar a triturar-ho.
![canelons nadal pas32 canelons nadal pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/27/85/canelons-nadal-pas32.jpeg)
Podeu utilitzar qualsevol picadora de carn. Jo faig servir una manual... molt clàssica. La faig servir un cop a l'any, per fer aquests Canelons de Nadal... i sempre s'ha de muntar i desmuntar. Però ja forma part de tota la "parafernàlia"... i em fa gràcia i tot. Em trasllada a la meva infància... quan veia a la meva àvia i mare usar-la... i al nostre gat "Petit" que sempre "escombrava" tot allò que queia per terra. Jo, per què soc un romàntic, però podeu emprar qualsevol trituradora de carn elèctrica... i us estalviareu un parell d'hores de feina. Tot i això, les textures aconseguides amb diferents aparells, també queda diferent.
![canelons nadal pas33 canelons nadal pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/28/12/canelons-nadal-pas33.jpeg)
La rentem bé...
![canelons nadal pas35 canelons nadal pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/29/38/canelons-nadal-pas35.jpeg)
... això ja semblen fotos del McGyver... i no d'un blog de cuina, oi?
![canelons nadal pas36 canelons nadal pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/29/65/canelons-nadal-pas36.jpeg)
... la collem ben fort a la taula... amb un drap per no malmetre res...
![canelons nadal pas37 canelons nadal pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/30/37/canelons-nadal-pas37.jpeg)
I ja la tenim a punt.
![canelons nadal pas38 canelons nadal pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/30/79/canelons-nadal-pas38.jpeg)
Primer de tot... trituraré el pernil. He comprat uns daus de pernil ibèric.
![canelons nadal pas39 canelons nadal pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/31/06/canelons-nadal-pas39.jpeg)
Seguidament, anirem triturant la resta del rostit... amb paciència.
![canelons nadal pas41 canelons nadal pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/31/60/canelons-nadal-pas41.jpeg)
Que ens quedi així!
![canelons nadal pas42 canelons nadal pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/31/87/canelons-nadal-pas42.jpeg)
Penseu que farem un total de 3 passades.
![canelons nadal pas44 canelons nadal pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/33/10/canelons-nadal-pas44.jpeg)
Jo la reparteixo d'aquesta manera... i em va bé.
![canelons nadal pas45 canelons nadal pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/33/37/canelons-nadal-pas45.jpeg)
Encara no hem acabat amb el farciment. Ara hem de fer una beixamel tradicional.
![canelons nadal pas46 canelons nadal pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/33/64/canelons-nadal-pas46.jpeg)
Comencem pel "roux", daurant la farina ben lligada amb la mantega...
![canelons nadal pas47 canelons nadal pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/34/33/canelons-nadal-pas47.jpeg)
... afegim la llet, a poc a poc, i finalment... incorporem tot el suquet del rostit que teníem reservat. Si voleu més detalls de com fer aquesta salsa... us recomano visitar la recepta Salsa Beixamel.
![canelons nadal pas48 canelons nadal pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/34/60/canelons-nadal-pas48.jpeg)
Barregem bé.
![canelons nadal pas49 canelons nadal pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/34/87/canelons-nadal-pas49.jpeg)
Passats uns 20-25 minuts d'anar remenant per evitar que s'enganxi el cul... obtindreu una saborosa salsa beixamel pels canelons de Nadal.
![canelons nadal pas50 canelons nadal pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/35/14/canelons-nadal-pas50.jpeg)
Ara, en una cassola més gran... barrejarem la pasta dels canelons... amb aquesta beixamel.
![canelons nadal pas51 canelons nadal pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/35/41/canelons-nadal-pas51.jpeg)
La beixamel que us surti amb un litre de llet serà suficient.
![canelons nadal pas52 canelons nadal pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/35/68/canelons-nadal-pas52.jpeg)
Ara, amb l'ajuda d'un batedor, remeneu bé tota la massa...
![canelons nadal pas53 canelons nadal pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/35/95/canelons-nadal-pas53.jpeg)
... escalfeu-lo tot plegat... fins que es desenganxi de les parets... com si es tractés de massa de croqueta.
![canelons nadal pas54 canelons nadal pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/36/61/canelons-nadal-pas54.jpeg)
Ara si, ja tenim el farciment fet. Si voleu, cobriu bé la pasta amb paper film (ja que s'asseca molt de pressa) i guardeu-la a la nevera per continuar l'endemà.
![canelons nadal pas55 canelons nadal pas55](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/36/91/canelons-nadal-pas55.jpeg)
Enrotllem els canelons
![canelons nadal pas56 canelons nadal pas56](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/37/18/canelons-nadal-pas56.jpeg)
Com sempre, i que consti que no tinc cap comissió, eh?... però El Pavo són els millors.
![canelons nadal pas58 canelons nadal pas58](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/38/68/canelons-nadal-pas58.jpeg)
... i un polsim de sal...
![canelons nadal pas59 canelons nadal pas59](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/38/95/canelons-nadal-pas59.jpeg)
Mentre s'escalfa l'aigua anem obrint els canelons amb molt de compte que es trenquen amb facilitat.
![canelons nadal pas61 canelons nadal pas61](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/39/49/canelons-nadal-pas61.jpeg)
Quan arrenqui el bull... hi tirarem la pasta... d'una en una... per evitar que s'enganxin...
![canelons nadal pas62 canelons nadal pas62](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/40/54/canelons-nadal-pas62.jpeg)
Passats uns 8-9 minuts ja serà cuita.
![canelons nadal pas63 canelons nadal pas63](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/41/71/canelons-nadal-pas63.jpeg)
És interessant passar-les per aigua freda... per travar la cocció.
![canelons nadal pas64 canelons nadal pas64](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/43/12/canelons-nadal-pas64.jpeg)
Anirem col·locant la pasta dels canelons sobre el drap humit.
![canelons nadal pas65 canelons nadal pas65](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/44/20/canelons-nadal-pas65.jpeg)
Mentrestant, ja podrem anar fent porcions del farciment.
![canelons nadal pas66 canelons nadal pas66](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/44/62/canelons-nadal-pas66.jpeg)
Més o menys, que quedin igual.
![canelons nadal pas68 canelons nadal pas68](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/45/58/canelons-nadal-pas68.jpeg)
Amb un rostit com aquest... us poden arribar a sortir uns 70-80 canelons.
![canelons nadal pas69 canelons nadal pas69](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/45/85/canelons-nadal-pas69.jpeg)
Els enrotllem.
![canelons nadal pas70 canelons nadal pas70](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/46/12/canelons-nadal-pas70.jpeg)
Feu una mica de pressió i intenteu que quedin ben tancats. En podeu fer diverses safates... i congelar-les per un altre dia acabar de fer la beixamel i gratinar-los. Per tant, aquí acabaria la fase 2 de la recepta de canelons de Nadal.
![canelons nadal pas72 canelons nadal pas72](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/46/66/canelons-nadal-pas72.jpeg)
Beixamel i gratinat.
![canelons nadal pas75 canelons nadal pas75](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/47/47/canelons-nadal-pas75.jpeg)
Hi posem la farina, la lliguem i la deixem coure una mica.
![canelons nadal pas76 canelons nadal pas76](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/47/74/canelons-nadal-pas76.jpeg)
Anem afegint la llet a poc a poc... i l'anem lligant.
![canelons nadal pas77 canelons nadal pas77](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/48/01/canelons-nadal-pas77.jpeg)
Ara, la nou moscada.
![canelons nadal pas78 canelons nadal pas78](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/48/28/canelons-nadal-pas78.jpeg)
Ratllem una mica, no massa que és força aromàtica. Hi posem la sal i no parem de remenar durant els propers 20-25 minuts... fins que tingui una bona textura.
![canelons nadal pas79 canelons nadal pas79](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/48/55/canelons-nadal-pas79.jpeg)
![canelons nadal pas80 canelons nadal pas80](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/48/82/canelons-nadal-pas80.jpeg)
... que els cobreixi bé.
![canelons nadal pas81 canelons nadal pas81](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/49/09/canelons-nadal-pas81.jpeg)
El seu és que quedin submergits... com aquí.
![canelons nadal pas82 canelons nadal pas82](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/49/75/canelons-nadal-pas82.jpeg)
Tot i que això dependrà també de la mida de la safata.
![canelons nadal pas83 canelons nadal pas83](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/50/05/canelons-nadal-pas83.jpeg)
I que ens queda?... a poquet a poquet... posar uns daus de mantega per sobre...
![canelons nadal pas84 canelons nadal pas84](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/50/32/canelons-nadal-pas84.jpeg)
... el formatge per sobre, en aquest cas, barreja de tres formatges per gratinar.
![canelons nadal pas85 canelons nadal pas85](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/50/59/canelons-nadal-pas85.jpeg)
... i llestos, a gratinar fins que tinguin bon coloret.
![canelons nadal pas86 canelons nadal pas86](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/50/86/canelons-nadal-pas86.jpeg)
I per fi... aquí els tenim.
![canelons nadal pas87 canelons nadal pas87](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/51/13/canelons-nadal-pas87.jpeg)
Que vagi de gust, doncs.
![canelons nadal pas88 canelons nadal pas88](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/51/40/canelons-nadal-pas88.jpeg)
També els podeu gratinar amb formatge emmental.
![canelons nadal pas89 canelons nadal pas89](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/51/67/canelons-nadal-pas89.jpeg)
Tastem els canelons de Nadal?
![canelons nadal pas90 canelons nadal pas90](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/51/94/canelons-nadal-pas90.jpeg)
Ummm...
![canelons nadal pas91 canelons nadal pas91](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/52/63/canelons-nadal-pas91.jpeg)
El farciment és suau de gust i textura.
![canelons nadal pas92 canelons nadal pas92](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/53/38/canelons-nadal-pas92.jpeg)
Donen molta feina, és cert... però si en feu molts els podeu congelar i tenir per un temps.
![canelons nadal pas93 canelons nadal pas93](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/62/54/85/canelons-nadal-pas93.jpeg)
Bon Profit i Bon Nadal!