Res més típic per Nadal que uns canelons, d'aquells ben bons, dels de tota la vida. Us mostraré la recepta utilitzada durant anys i anys per la nostra família, que ja els feia la meva àvia. 

Calen, com a mínim, 2 matins complets per fer aquests canelons (si és que no voleu estar un dia sencer a la cuina). I feu molts, que en tingueu també per congelar. Tradicionalment, els canelons es napen amb salsa beixamel i es gratinen amb formatge ratllat i trossets de mantega. Però hi ha molta gent que fa servir salsa de tomàquet en lloc de la beixamel o, fins i tot, una beixamel feta amb salsa tomàquet (també coneguda com a Salsa Aurora). Això, és més comú del que ens pensem, sobretot a Barcelona província. I no estan gens malament, eh? Com a exemple, us recomano visitar la recepta dels "Canelons de bolets amb beixamel de tomàquet".

En aquesta ocasió, per aquests canelons de Nadal he fet el rostit pel farciment expressament per a aquesta recepta, però podeu fer exactament la mateixa elaboració aprofitant el sobrant dels rostits de Nadal, no canvia res. Total, amics meus, que per elaborar aquest plat caldran algunes dosis d'amor i paciència. Ànims! Que val la pena!

Ingredients

1 botifarra crua

1 pollastre ecològic

1 tros de carn magre de porc

250 g de cansalada viada (crua, no salada)

2 fetges de pollastre

1 llauna mitjana paté de fetge de porc

100 g de pernil salat (ibèric)

100 g llard de porc

5 alls

1 branca de canyella

2 fulles de llorer

1 ceba gran

un got de vi blanc Gran Xef

un got de conyac

3 o 4 caixes de pasta de caneló El Pavo

sal

oli d'oliva

formatge ratllat

mantega

Per a la salsa beixamel:

1 cullerada de farina

1/2 l de llet

50 g de mantega

nou moscada

sal

Preparació
1.FASE 1
canelons nadal pas1

El rostit previ i la preparació del farciment

2.
canelons nadal pas2

Netegeu bé tota la carn i el pollastre.

3.
canelons nadal pas3

Començarem per enrossir una mica la carn... i posarem una mica de llard en una cassola.

4.
canelons nadal pas4

A mi m'agrada posar també oli d'oliva... i limitar el consum de llard, però ho podeu fer amb un o l'altre.

5.
canelons nadal pas5

Mentre s'escalfa l'oli, podeu anar salant i empebrant el pollastre.

6.
canelons nadal pas6

I el posem a daurar, per les dues bandes.

7.
canelons nadal pas7

També podeu anar salant i empebrant la resta de carn.

8.
canelons nadal pas8

Reservem el pollastre i anem daurant la carn... menys els fetges de pollastre.

9.
canelons nadal pas9

Fins que quedi tot ben daurat.

10.
canelons nadal pas10

Ho reservem tot plegat.

11.
canelons nadal pas12

Hi aboquem tota la carn a la cassola...

12.
canelons nadal pas13

... i hi incorporem la ceba, l'all...

13.
canelons nadal pas14

... i el llorer...

14.
canelons nadal pas16

Li donem unes voltes... i deixem que es faci tot plegat una estona... uns 10 minuts.

15.
canelons nadal pas18

Passat el temps, preparem el vi...

16.
canelons nadal pas19

... i l'incorporem juntament amb el conyac, barrejats.

17.
canelons nadal pas20

Ara, esperem uns 10 minuts que s'evapori l'alcohol.

18.
canelons nadal pas22

Correcte, és el moment d'incorporar l'aigua per la cocció. Que sigui calenta millor... i no abusar. És millor posar miquetes d'aigua calenta... que posar-ne massa. Si teniu bon ull... amb el temps, hi tirareu la quantitat adequada de líquid. Que cobreixi just la carn.

19.
canelons nadal pas23

Ho salem una mica, sense passar-nos...

20.
canelons nadal pas25

Ara és qüestió de paciència. Posar-ho a foc mitjà-baix... i deixar que es faci el rostit durant uns 40-45 minuts. Fins que el pollastre sigui ben cuit.

21.
canelons nadal pas26

Un cop passat aquest temps... deixeu-lo refredar a la mateixa cassola.

22.
canelons nadal pas27

Així, ja es podria menjar, òbviament.

23.
canelons nadal pas31

Ja tenim tota la carn triada i sense ossos. Podem començar a triturar-ho.

24.
canelons nadal pas32

Podeu utilitzar qualsevol picadora de carn. Jo faig servir una manual... molt clàssica. La faig servir un cop a l'any, per fer aquests Canelons de Nadal... i sempre s'ha de muntar i desmuntar. Però ja forma part de tota la "parafernàlia"... i em fa gràcia i tot. Em trasllada a la meva infància... quan veia a la meva àvia i mare usar-la... i al nostre gat "Petit" que sempre "escombrava" tot allò que queia per terra. Jo, per què soc un romàntic, però podeu emprar qualsevol trituradora de carn elèctrica... i us estalviareu un parell d'hores de feina. Tot i això, les textures aconseguides amb diferents aparells, també queda diferent.

25.
canelons nadal pas33

La rentem bé...

26.
canelons nadal pas35

... això ja semblen fotos del McGyver... i no d'un blog de cuina, oi?

27.
canelons nadal pas36

... la collem ben fort a la taula... amb un drap per no malmetre res...

28.
canelons nadal pas37

I ja la tenim a punt.

29.
canelons nadal pas38

Primer de tot... trituraré el pernil. He comprat uns daus de pernil ibèric.

30.
canelons nadal pas39

Seguidament, anirem triturant la resta del rostit... amb paciència.

31.
canelons nadal pas41

Que ens quedi així!

32.
canelons nadal pas42

Penseu que farem un total de 3 passades.

33.
canelons nadal pas44

Jo la reparteixo d'aquesta manera... i em va bé.

34.
canelons nadal pas45

Encara no hem acabat amb el farciment. Ara hem de fer una beixamel tradicional.

35.
canelons nadal pas46

Comencem pel "roux", daurant la farina ben lligada amb la mantega...

36.
canelons nadal pas47

... afegim la llet, a poc a poc, i finalment... incorporem tot el suquet del rostit que teníem reservat. Si voleu més detalls de com fer aquesta salsa... us recomano visitar la recepta Salsa Beixamel.

37.
canelons nadal pas48

Barregem bé.

38.
canelons nadal pas49

Passats uns 20-25 minuts d'anar remenant per evitar que s'enganxi el cul... obtindreu una saborosa salsa beixamel pels canelons de Nadal.

39.
canelons nadal pas50

Ara, en una cassola més gran... barrejarem la pasta dels canelons... amb aquesta beixamel.

40.
canelons nadal pas51

La beixamel que us surti amb un litre de llet serà suficient.

41.
canelons nadal pas52

Ara, amb l'ajuda d'un batedor, remeneu bé tota la massa...

42.
canelons nadal pas53

... escalfeu-lo tot plegat... fins que es desenganxi de les parets... com si es tractés de massa de croqueta.

43.
canelons nadal pas54

Ara si, ja tenim el farciment fet. Si voleu, cobriu bé la pasta amb paper film (ja que s'asseca molt de pressa) i guardeu-la a la nevera per continuar l'endemà.

44.FASE 2
canelons nadal pas55

Enrotllem els canelons

45.
canelons nadal pas56

Com sempre, i que consti que no tinc cap comissió, eh?... però El Pavo són els millors.

46.
canelons nadal pas58

... i un polsim de sal...

47.
canelons nadal pas59

Mentre s'escalfa l'aigua anem obrint els canelons amb molt de compte que es trenquen amb facilitat.

48.
canelons nadal pas61

Quan arrenqui el bull... hi tirarem la pasta... d'una en una... per evitar que s'enganxin...

49.
canelons nadal pas62

Passats uns 8-9 minuts ja serà cuita.

50.
canelons nadal pas63

És interessant passar-les per aigua freda... per travar la cocció.

51.
canelons nadal pas64

Anirem col·locant la pasta dels canelons sobre el drap humit.

52.
canelons nadal pas65

Mentrestant, ja podrem anar fent porcions del farciment.

53.
canelons nadal pas66

Més o menys, que quedin igual.

54.
canelons nadal pas68

Amb un rostit com aquest... us poden arribar a sortir uns 70-80 canelons.

55.
canelons nadal pas69

Els enrotllem.

56.
canelons nadal pas70

Feu una mica de pressió i intenteu que quedin ben tancats. En podeu fer diverses safates... i congelar-les per un altre dia acabar de fer la beixamel i gratinar-los. Per tant, aquí acabaria la fase 2 de la recepta de canelons de Nadal.

57.FASE 3
canelons nadal pas72

Beixamel i gratinat.

58.
canelons nadal pas75

Hi posem la farina, la lliguem i la deixem coure una mica.

59.
canelons nadal pas76

Anem afegint la llet a poc a poc... i l'anem lligant.

60.
canelons nadal pas77

Ara, la nou moscada.

61.
canelons nadal pas78

Ratllem una mica, no massa que és força aromàtica. Hi posem la sal i no parem de remenar durant els propers 20-25 minuts... fins que tingui una bona textura.

62.
canelons nadal pas79
63.
canelons nadal pas80

... que els cobreixi bé.

64.
canelons nadal pas81

El seu és que quedin submergits... com aquí.

65.
canelons nadal pas82

Tot i que això dependrà també de la mida de la safata.

66.
canelons nadal pas83

I que ens queda?... a poquet a poquet... posar uns daus de mantega per sobre...

67.
canelons nadal pas84

... el formatge per sobre, en aquest cas, barreja de tres formatges per gratinar.

68.
canelons nadal pas85

... i llestos, a gratinar fins que tinguin bon coloret.

69.
canelons nadal pas86

I per fi... aquí els tenim.

70.
canelons nadal pas87

Que vagi de gust, doncs.

71.
canelons nadal pas88

També els podeu gratinar amb formatge emmental.

72.
canelons nadal pas89

Tastem els canelons de Nadal?

73.
canelons nadal pas90

Ummm...

74.
canelons nadal pas91

El farciment és suau de gust i textura.

75.
canelons nadal pas92

Donen molta feina, és cert... però si en feu molts els podeu congelar i tenir per un temps.

76.
canelons nadal pas93

Bon Profit i Bon Nadal!