La "canyailla" o cargol de punxes també és molt típic del sud d'Espanya. Aquest cargol (Murex brandaris) és una petxina estilitzada i espinosa, que confereix una bellesa singular a aquest gasteròpode marí. A mi m'agraden molt, però no sempre se'n troben al mercat.

Ingredients

400 gr. de canyailles

un raig de conyac

un raig de vi blanc

boles de pebre negre

mitja llimona

2 fulles de llorer

una rameta de romaní

oli d'oliva

30 gr. sal per litre d'aigua

Preparació
1.
cargolins punxes canyailles pas1

Renteu-les bé, amb aigua i sal... i després un altre cop només amb aigua.

2.
cargolins punxes canyailles pas2

Són molt macos aquests cargols.

3.
cargolins punxes canyailles pas3

Prepararem els ingredients.

4.
cargolins punxes canyailles pas4

Pesarem uns 30 gr de sal per un litre d'aigua.

5.
cargolins punxes canyailles pas5

Afegirem les boletes de pebre... unes rametes de romaní... i el raig de mitja llimona.

6.
cargolins punxes canyailles pas6

Incorporem la sal pesada.

7.
cargolins punxes canyailles pas7

Li tirem un bon raig de conyac (brandi) i un altre de vi blanc.

8.
cargolins punxes canyailles pas8

Ho posem a bullir.

9.
cargolins punxes canyailles pas9

He aprofitat per a fer també uns "bígaros" que diuen... els altres cargolins de mar que s'acostumen a fer, però que tenen una cocció en temps diferent.

10.
cargolins punxes canyailles pas10

Quan arrenqui el bull... tirem els cargols.

11.
cargolins punxes canyailles pas11

Els deixarem bullir entre 15 i 20 minuts.

12.
cargolins punxes canyailles pas12

Passat aquest temps, ja els podem treure i refredar.

13.
cargolins punxes canyailles pas13

Hi ha gent que els refreda amb gel per trabar la cocció de cop.

14.
cargolins punxes canyailles pas14

Serviu-los freds, amb una mica de llimona i uns escuradents, clar.

15.
cargolins punxes canyailles pas15

De totes maneres, si són molt grossos, és possible que els escuradents es trenquin.

16.
cargolins punxes canyailles pas16

En aquest cas, podeu utilitzar la mateixa banya o punxa del cargol per extreu-re'n la carn d'un altre.

17.
cargolins punxes canyailles pas17

Com podeu veure... aquests tenen una bona mida.

18.
cargolins punxes canyailles pas18

Jo trec la tapa dura que porten al davant i els budells aquests que pengen. La resta cap a dins.

19.
cargolins punxes canyailles pas19

És bonísim!... tenen un gustet a mar... molt especial.

20.
cargolins punxes canyailles pas20

Ja podem gaudir d'unes bones tapes amb "bígaros" i "cañaillas".

21.
cargolins punxes canyailles pas21

Només ens quedaria completar el vermut amb una gambes salades, unes olivetes i unes patates xips... i és clar, acompanyat d'un bon vermut. Bon Profit!