La "canyailla" o cargol de punxes també és molt típic del sud d'Espanya. Aquest cargol (Murex brandaris) és una petxina estilitzada i espinosa, que confereix una bellesa singular a aquest gasteròpode marí. A mi m'agraden molt, però no sempre se'n troben al mercat.
400 gr. de canyailles
un raig de conyac
un raig de vi blanc
boles de pebre negre
mitja llimona
2 fulles de llorer
una rameta de romaní
oli d'oliva
30 gr. sal per litre d'aigua
![cargolins punxes canyailles pas1 cargolins punxes canyailles pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/29/96/80/cargolins-punxes-canyailles-pas1.jpeg)
Renteu-les bé, amb aigua i sal... i després un altre cop només amb aigua.
![cargolins punxes canyailles pas2 cargolins punxes canyailles pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/29/97/04/cargolins-punxes-canyailles-pas2.jpeg)
Són molt macos aquests cargols.
![cargolins punxes canyailles pas3 cargolins punxes canyailles pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/29/97/28/cargolins-punxes-canyailles-pas3.jpeg)
Prepararem els ingredients.
![cargolins punxes canyailles pas4 cargolins punxes canyailles pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/29/97/52/cargolins-punxes-canyailles-pas4.jpeg)
Pesarem uns 30 gr de sal per un litre d'aigua.
![cargolins punxes canyailles pas5 cargolins punxes canyailles pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/29/97/76/cargolins-punxes-canyailles-pas5.jpeg)
Afegirem les boletes de pebre... unes rametes de romaní... i el raig de mitja llimona.
![cargolins punxes canyailles pas6 cargolins punxes canyailles pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/29/98/00/cargolins-punxes-canyailles-pas6.jpeg)
Incorporem la sal pesada.
![cargolins punxes canyailles pas7 cargolins punxes canyailles pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/29/98/24/cargolins-punxes-canyailles-pas7.jpeg)
Li tirem un bon raig de conyac (brandi) i un altre de vi blanc.
![cargolins punxes canyailles pas8 cargolins punxes canyailles pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/29/98/48/cargolins-punxes-canyailles-pas8.jpeg)
Ho posem a bullir.
![cargolins punxes canyailles pas9 cargolins punxes canyailles pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/29/98/72/cargolins-punxes-canyailles-pas9.jpeg)
He aprofitat per a fer també uns "bígaros" que diuen... els altres cargolins de mar que s'acostumen a fer, però que tenen una cocció en temps diferent.
![cargolins punxes canyailles pas10 cargolins punxes canyailles pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/29/98/96/cargolins-punxes-canyailles-pas10.jpeg)
Quan arrenqui el bull... tirem els cargols.
![cargolins punxes canyailles pas11 cargolins punxes canyailles pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/29/99/20/cargolins-punxes-canyailles-pas11.jpeg)
Els deixarem bullir entre 15 i 20 minuts.
![cargolins punxes canyailles pas12 cargolins punxes canyailles pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/29/99/44/cargolins-punxes-canyailles-pas12.jpeg)
Passat aquest temps, ja els podem treure i refredar.
![cargolins punxes canyailles pas13 cargolins punxes canyailles pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/29/99/68/cargolins-punxes-canyailles-pas13.jpeg)
Hi ha gent que els refreda amb gel per trabar la cocció de cop.
![cargolins punxes canyailles pas14 cargolins punxes canyailles pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/29/99/92/cargolins-punxes-canyailles-pas14.jpeg)
Serviu-los freds, amb una mica de llimona i uns escuradents, clar.
![cargolins punxes canyailles pas15 cargolins punxes canyailles pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/00/16/cargolins-punxes-canyailles-pas15.jpeg)
De totes maneres, si són molt grossos, és possible que els escuradents es trenquin.
![cargolins punxes canyailles pas16 cargolins punxes canyailles pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/00/40/cargolins-punxes-canyailles-pas16.jpeg)
En aquest cas, podeu utilitzar la mateixa banya o punxa del cargol per extreu-re'n la carn d'un altre.
![cargolins punxes canyailles pas17 cargolins punxes canyailles pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/00/64/cargolins-punxes-canyailles-pas17.jpeg)
Com podeu veure... aquests tenen una bona mida.
![cargolins punxes canyailles pas18 cargolins punxes canyailles pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/00/88/cargolins-punxes-canyailles-pas18.jpeg)
Jo trec la tapa dura que porten al davant i els budells aquests que pengen. La resta cap a dins.
![cargolins punxes canyailles pas19 cargolins punxes canyailles pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/01/12/cargolins-punxes-canyailles-pas19.jpeg)
És bonísim!... tenen un gustet a mar... molt especial.
![cargolins punxes canyailles pas20 cargolins punxes canyailles pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/01/36/cargolins-punxes-canyailles-pas20.jpeg)
Ja podem gaudir d'unes bones tapes amb "bígaros" i "cañaillas".
![cargolins punxes canyailles pas21 cargolins punxes canyailles pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/01/60/cargolins-punxes-canyailles-pas21.jpeg)
Només ens quedaria completar el vermut amb una gambes salades, unes olivetes i unes patates xips... i és clar, acompanyat d'un bon vermut. Bon Profit!