Avui he fet cargols, i mira que no m'agraden. M'agrada anar a collir-los... i cuinar-los, però no me'ls menjaria per res del món. Em fan «coseta». A la meva dona sí que li agraden una mica... i per això avui he volgut recuperar aquesta recepta que feia la meva mare. Són uns caragols amb salsa de tomàquet força tradicionals, amb el seu xoricet, i una mica picantons. Segur que són molt bons, però prefereixo quedar-me amb les ganes de saber-ho.

És d'aquelles cosetes amb les quals no puc, però per un tema d'educació, només, eh? M'han educat rebutjant els cargols i considerant aquest animal un bitxo fastigós i llefiscós ple de babes... fent que sigui un menjar gairebé repugnant... Però ja sabeu que els cargols s'han de purgar abans de cuinar-los. Primer de tot, si els compreu sense purgar o els colliu de la muntanya, els heu de rentar força estona amb aigua. Els podeu tirar un polsim de farina perquè mengin una mica i ho caguin tot. Els hi heu de tenir com a mínim una setmana, tot i que millor dues. A partir d'aquí, ja els podreu bullir sense problema. En fi. Gaudiu els que us agradi aquest plat. 

Ingredients

750 g de cargols vius

150 g de pernil serrà a daus

150 g de xoriço picant

1 pebrot verd

4 tomàquets

1 cullerada de farina

1 ceba

1 bitxo

herbes aromàtiques (barreja d'herbes per a cargols: romaní, farigola, llorer, etc.)

oli d'oliva

aigua

sal

Preparació
1.
cargols salsa pas1

Preparem els ingredients...

2.
cargols salsa pas2

... i les herbes.

3.
cargols salsa pas3

El xoriço ha de ser picant, millor.

4.
cargols salsa pas5

... i el xoriço també, i ho reserveu.

5.
cargols salsa pas6

Tallem el pebrot, també a trossets petits.

6.
cargols salsa pas7

Ratllem el tomàquet, que si és de temporada, millor.

7.
cargols salsa pas8
8.
cargols salsa pas9

Trinxem la ceba...

9.
cargols salsa pas11

Hi posarem una mica de bitxo, per donar un toc picant al plat, a banda del xoriço. Amb aquest sol no picarà massa massa. En podeu posar dos o tres.

10.
cargols salsa pas12

El piquem i el reservem amb la resta de verdura.

11.
cargols salsa pas13

Ara farem els cargols, que ja els tenim purgats.

12.
cargols salsa pas16

Tireu-hi també per sobre un bon polsim de sal.

13.
cargols salsa pas18

Veureu que a poc a poc surt una mena d'escuma... baves, vaja.

14.
cargols salsa pas19

Aquest procés l'heu de fer dues o tres vegades... fins que quedin completament nets.

15.
cargols salsa pas20
16.
cargols salsa pas21

Intentaran escapar-se, és clar, pobrets. Heu d'encendre el foc...

17.
cargols salsa pas22

... i a poc a poc l'aigua s'anirà escalfant.

18.
cargols salsa pas23

És una mort cruel, s'ha de reconèixer, però és la millor manera de fer-los sortir i alhora coure'ls.

19.
cargols salsa pas24

Quan arrenqui el bull veureu que es farà una capa d'escuma.

20.
cargols salsa pas25
21.
cargols salsa pas26

Prepareu una cassola amb aigua abundant. Poseu-hi llorer...

22.
cargols salsa pas27

... una mica de romaní...

23.
cargols salsa pas28

... farigola...

24.
cargols salsa pas29

... i jo també hi poso una barreja especial per a cargols que venen a qualsevol herbolari. Aquesta barreja inclou una mica de menta seca i fonoll.

25.
cargols salsa pas30

Encenem el foc.

26.
cargols salsa pas31

Hi posem els cargols ben nets.

27.
cargols salsa pas32

I ara ho deixarem coure entre 35 i 40 minuts.

28.
cargols salsa pas33

Notareu una flaire d'herbes molt agradable.

29.
cargols salsa pas34

Passat aquest temps, coleu els caragols i reserveu una mica de brou.

30.
cargols salsa pas35

Com que tenen moltes pellofes i fulles, els netejarem una mica.

31.
cargols salsa pas36

Tot això no cal posar-ho al plat.

32.
cargols salsa pas37

Tenim els cargols bullits i ben tovets, ja es poden consumir. Ara farem la salseta.

33.
cargols salsa pas38

En una cassola amb un bon raig d'oli d'oliva... hi tirem l'all...

34.
cargols salsa pas39

... i el bitxo...

35.
cargols salsa pas40

... i, pràcticament a continuació, el pebrot. Deixeu que agafi color.

36.
cargols salsa pas41

Ara hi incorporem també la ceba.

37.
cargols salsa pas42

Si voleu, podeu posar-hi una branqueta de farigola.

38.
cargols salsa pas43

I el vi...

39.
cargols salsa pas44

... un bon raig. Deixem que es faci el sofregit durant uns 15 minutets a foc baix.

40.
cargols salsa pas45

Ara incorporeu-hi el xoriço i el pernil.

41.
cargols salsa pas46

Ho remenem... que agafi una mica de color i deixi anar el greix...

42.
cargols salsa pas47

... i ja hi podem posar el tomàquet.

43.
cargols salsa pas48

Com tot sofregit, l'haurem de deixar fer uns 20 minutets a foc més aviat baix.

44.
cargols salsa pas49

Heu d'obtenir una textura de samfaina.

45.
cargols salsa pas50

En aquest moment, ja hi podem afegir els cargols...

46.
cargols salsa pas51

... i un raig de brou que els cobreixi. No cal afegir tot el brou.

47.
cargols salsa pas52

Ho remenem...

48.
cargols salsa pas53

... i per espessir la salsa a mi m'agrada tirar-hi una cullerada de farina dissolta en aigua.

49.
cargols salsa pas54

Repartiu-la bé.

50.
cargols salsa pas55

Ho remenem i ho deixem uns 10 minutets que faci xup-xup tot plegat. Rectifiqueu de sal.

51.
cargols salsa pas56

I ja els podem servir. Com tots els guisats... serà més bo d'un dia per l'altre.

52.
cargols salsa pas57

El tema picant és particular. Per tant, si us agraden més picants... afegiu-hi més bitxo.

53.
cargols salsa pas58

Acompanyeu-los d'un bon vi negre.

54.
cargols salsa pas59

En traiem un?

55.
cargols salsa pas60

Bon profit!