Avui he fet cargols, i mira que no m'agraden. M'agrada anar a collir-los... i cuinar-los, però no me'ls menjaria per res del món. Em fan «coseta». A la meva dona sí que li agraden una mica... i per això avui he volgut recuperar aquesta recepta que feia la meva mare. Són uns caragols amb salsa de tomàquet força tradicionals, amb el seu xoricet, i una mica picantons. Segur que són molt bons, però prefereixo quedar-me amb les ganes de saber-ho.
És d'aquelles cosetes amb les quals no puc, però per un tema d'educació, només, eh? M'han educat rebutjant els cargols i considerant aquest animal un bitxo fastigós i llefiscós ple de babes... fent que sigui un menjar gairebé repugnant... Però ja sabeu que els cargols s'han de purgar abans de cuinar-los. Primer de tot, si els compreu sense purgar o els colliu de la muntanya, els heu de rentar força estona amb aigua. Els podeu tirar un polsim de farina perquè mengin una mica i ho caguin tot. Els hi heu de tenir com a mínim una setmana, tot i que millor dues. A partir d'aquí, ja els podreu bullir sense problema. En fi. Gaudiu els que us agradi aquest plat.
750 g de cargols vius
150 g de pernil serrà a daus
150 g de xoriço picant
1 pebrot verd
4 tomàquets
1 cullerada de farina
1 ceba
1 bitxo
herbes aromàtiques (barreja d'herbes per a cargols: romaní, farigola, llorer, etc.)
oli d'oliva
aigua
sal
![cargols salsa pas1 cargols salsa pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/21/25/cargols-salsa-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients...
![cargols salsa pas2 cargols salsa pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/21/85/cargols-salsa-pas2.jpeg)
... i les herbes.
![cargols salsa pas3 cargols salsa pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/22/12/cargols-salsa-pas3.jpeg)
El xoriço ha de ser picant, millor.
![cargols salsa pas5 cargols salsa pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/22/66/cargols-salsa-pas5.jpeg)
... i el xoriço també, i ho reserveu.
![cargols salsa pas6 cargols salsa pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/23/35/cargols-salsa-pas6.jpeg)
Tallem el pebrot, també a trossets petits.
![cargols salsa pas7 cargols salsa pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/23/89/cargols-salsa-pas7.jpeg)
Ratllem el tomàquet, que si és de temporada, millor.
![cargols salsa pas8 cargols salsa pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/24/58/cargols-salsa-pas8.jpeg)
![cargols salsa pas9 cargols salsa pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/24/85/cargols-salsa-pas9.jpeg)
Trinxem la ceba...
![cargols salsa pas11 cargols salsa pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/25/39/cargols-salsa-pas11.jpeg)
Hi posarem una mica de bitxo, per donar un toc picant al plat, a banda del xoriço. Amb aquest sol no picarà massa massa. En podeu posar dos o tres.
![cargols salsa pas12 cargols salsa pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/25/66/cargols-salsa-pas12.jpeg)
El piquem i el reservem amb la resta de verdura.
![cargols salsa pas13 cargols salsa pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/25/93/cargols-salsa-pas13.jpeg)
Ara farem els cargols, que ja els tenim purgats.
![cargols salsa pas16 cargols salsa pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/27/13/cargols-salsa-pas16.jpeg)
Tireu-hi també per sobre un bon polsim de sal.
![cargols salsa pas18 cargols salsa pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/28/33/cargols-salsa-pas18.jpeg)
Veureu que a poc a poc surt una mena d'escuma... baves, vaja.
![cargols salsa pas19 cargols salsa pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/29/02/cargols-salsa-pas19.jpeg)
Aquest procés l'heu de fer dues o tres vegades... fins que quedin completament nets.
![cargols salsa pas20 cargols salsa pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/29/50/cargols-salsa-pas20.jpeg)
![cargols salsa pas21 cargols salsa pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/30/10/cargols-salsa-pas21.jpeg)
Intentaran escapar-se, és clar, pobrets. Heu d'encendre el foc...
![cargols salsa pas22 cargols salsa pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/30/37/cargols-salsa-pas22.jpeg)
... i a poc a poc l'aigua s'anirà escalfant.
![cargols salsa pas23 cargols salsa pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/30/64/cargols-salsa-pas23.jpeg)
És una mort cruel, s'ha de reconèixer, però és la millor manera de fer-los sortir i alhora coure'ls.
![cargols salsa pas24 cargols salsa pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/30/91/cargols-salsa-pas24.jpeg)
Quan arrenqui el bull veureu que es farà una capa d'escuma.
![cargols salsa pas25 cargols salsa pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/31/39/cargols-salsa-pas25.jpeg)
![cargols salsa pas26 cargols salsa pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/31/66/cargols-salsa-pas26.jpeg)
Prepareu una cassola amb aigua abundant. Poseu-hi llorer...
![cargols salsa pas27 cargols salsa pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/32/23/cargols-salsa-pas27.jpeg)
... una mica de romaní...
![cargols salsa pas28 cargols salsa pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/32/83/cargols-salsa-pas28.jpeg)
... farigola...
![cargols salsa pas29 cargols salsa pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/33/37/cargols-salsa-pas29.jpeg)
... i jo també hi poso una barreja especial per a cargols que venen a qualsevol herbolari. Aquesta barreja inclou una mica de menta seca i fonoll.
![cargols salsa pas30 cargols salsa pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/33/64/cargols-salsa-pas30.jpeg)
Encenem el foc.
![cargols salsa pas31 cargols salsa pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/33/91/cargols-salsa-pas31.jpeg)
Hi posem els cargols ben nets.
![cargols salsa pas32 cargols salsa pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/34/39/cargols-salsa-pas32.jpeg)
I ara ho deixarem coure entre 35 i 40 minuts.
![cargols salsa pas33 cargols salsa pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/34/66/cargols-salsa-pas33.jpeg)
Notareu una flaire d'herbes molt agradable.
![cargols salsa pas34 cargols salsa pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/34/93/cargols-salsa-pas34.jpeg)
Passat aquest temps, coleu els caragols i reserveu una mica de brou.
![cargols salsa pas35 cargols salsa pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/35/20/cargols-salsa-pas35.jpeg)
Com que tenen moltes pellofes i fulles, els netejarem una mica.
![cargols salsa pas36 cargols salsa pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/35/47/cargols-salsa-pas36.jpeg)
Tot això no cal posar-ho al plat.
![cargols salsa pas37 cargols salsa pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/35/74/cargols-salsa-pas37.jpeg)
Tenim els cargols bullits i ben tovets, ja es poden consumir. Ara farem la salseta.
![cargols salsa pas38 cargols salsa pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/36/01/cargols-salsa-pas38.jpeg)
En una cassola amb un bon raig d'oli d'oliva... hi tirem l'all...
![cargols salsa pas39 cargols salsa pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/36/28/cargols-salsa-pas39.jpeg)
... i el bitxo...
![cargols salsa pas40 cargols salsa pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/36/55/cargols-salsa-pas40.jpeg)
... i, pràcticament a continuació, el pebrot. Deixeu que agafi color.
![cargols salsa pas41 cargols salsa pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/37/24/cargols-salsa-pas41.jpeg)
Ara hi incorporem també la ceba.
![cargols salsa pas42 cargols salsa pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/37/51/cargols-salsa-pas42.jpeg)
Si voleu, podeu posar-hi una branqueta de farigola.
![cargols salsa pas43 cargols salsa pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/38/20/cargols-salsa-pas43.jpeg)
I el vi...
![cargols salsa pas44 cargols salsa pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/38/47/cargols-salsa-pas44.jpeg)
... un bon raig. Deixem que es faci el sofregit durant uns 15 minutets a foc baix.
![cargols salsa pas45 cargols salsa pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/39/16/cargols-salsa-pas45.jpeg)
Ara incorporeu-hi el xoriço i el pernil.
![cargols salsa pas46 cargols salsa pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/39/43/cargols-salsa-pas46.jpeg)
Ho remenem... que agafi una mica de color i deixi anar el greix...
![cargols salsa pas47 cargols salsa pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/39/70/cargols-salsa-pas47.jpeg)
... i ja hi podem posar el tomàquet.
![cargols salsa pas48 cargols salsa pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/39/97/cargols-salsa-pas48.jpeg)
Com tot sofregit, l'haurem de deixar fer uns 20 minutets a foc més aviat baix.
![cargols salsa pas49 cargols salsa pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/40/24/cargols-salsa-pas49.jpeg)
Heu d'obtenir una textura de samfaina.
![cargols salsa pas50 cargols salsa pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/40/93/cargols-salsa-pas50.jpeg)
En aquest moment, ja hi podem afegir els cargols...
![cargols salsa pas51 cargols salsa pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/41/20/cargols-salsa-pas51.jpeg)
... i un raig de brou que els cobreixi. No cal afegir tot el brou.
![cargols salsa pas52 cargols salsa pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/41/47/cargols-salsa-pas52.jpeg)
Ho remenem...
![cargols salsa pas53 cargols salsa pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/41/74/cargols-salsa-pas53.jpeg)
... i per espessir la salsa a mi m'agrada tirar-hi una cullerada de farina dissolta en aigua.
![cargols salsa pas54 cargols salsa pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/42/01/cargols-salsa-pas54.jpeg)
Repartiu-la bé.
![cargols salsa pas55 cargols salsa pas55](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/42/28/cargols-salsa-pas55.jpeg)
Ho remenem i ho deixem uns 10 minutets que faci xup-xup tot plegat. Rectifiqueu de sal.
![cargols salsa pas56 cargols salsa pas56](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/42/55/cargols-salsa-pas56.jpeg)
I ja els podem servir. Com tots els guisats... serà més bo d'un dia per l'altre.
![cargols salsa pas57 cargols salsa pas57](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/42/82/cargols-salsa-pas57.jpeg)
El tema picant és particular. Per tant, si us agraden més picants... afegiu-hi més bitxo.
![cargols salsa pas58 cargols salsa pas58](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/43/09/cargols-salsa-pas58.jpeg)
Acompanyeu-los d'un bon vi negre.
![cargols salsa pas59 cargols salsa pas59](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/43/36/cargols-salsa-pas59.jpeg)
En traiem un?
![cargols salsa pas60 cargols salsa pas60](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/16/43/63/cargols-salsa-pas60.jpeg)
Bon profit!