I carn a la brasa, clar. Mira que mengem de carn a la brasa... i fins fa poc no vaig caure en publicar la recepta. De fet, no és cap recepta, ja que és un plat que no té pràcticament elaboració. Però fixeu-vos en la importància capital que té la carn a la brasa a Catalunya. Juntament amb el pa amb tomàquet, uns calçots i un bon allioli, conformarien una representació prou significativa de la cuina catalana. La meva reverència a la carn a la brasa. Un plat que probablement conserva l'essència alimentària més bàsica i natural de tota la humanitat. Des que l'home és home, i coneix el foc... que es cou la carn en una brasa o foguera arreu del món. Hem passat de la barbàrie més primitiva... al plaer per antonomàsia, a un luxe, fins ara, assequible per tots nosaltres.

No m'estranyaria gens que aquest fos el plat més demanat pels catalans que van a dinar a Masies els caps de setmana. No podem negar que som amants de la carn a la brasa... i de l'allioli. I tot això gràcies a l'excel·lent matèria primera que tenim com la fabulosa carn gironina... com les botifarres de pagès de Balsareny o els embotits d'Ogassa... com els xoricets antològics de Rupit... o com el xai de marca Q i amb certificació CCPAE. La fusió d'aquestes carns d'altíssima qualitat... amb una torrada de pa de pagès amb tomàquet de l'horta (ruixat amb oli d'oliva verge extra)... i una bona cullerada d'allioli (fet a mà) per sobre... produeixen al nostre paladar una harmonia gastronòmica inigualable... que fins i tot crea una certa addicció.

És d'aquelles menges, relativament econòmiques, que sempre et fan acabar tip i satisfet. Però tampoc oblideu que menjar molt i pair bé, no pot ser.

Ingredients

carn variada (mitjanes i costelles de xai, botifarra crua, botifarra negre, xoricets, etc.)

pebre negre

pa amb tomàquet

allioli

sal

Variants:

Es poden incorporar verdures com carxofes, calçots, pebrots, patates, xampinyons, tomàquets, etc.

Es poden incorporar altres carns com la presa entranya, la xistorra, pollastre, conill, els pinxos moruns, talls argentins, etc.

Preparació
1.
carn brasa pas1

La carn a la brasa la podem fer de moltes maneres. La millor, sempre és a la barbacoa.

2.
carn brasa pas2

Pot ser de carbó o de llenya, que és lo seu.

3.
carn brasa pas3

Un cop salada i empebrada...ja podem posar a coure la carn...amb els xoricets, les botifarres, etc...

4.
carn brasa pas5

Que no es cremin!

5.
carn brasa pas6

Els darrers anys... és força comú aquesta botifarra enrotllada, oi?

6.
carn brasa pas7

Queda molt bona.

7.
carn brasa pas8

Quina flaire fan els xoricets!

8.
carn brasa pas9

Aquí us mostro fotos d'una altra trobada... on també vam fer botifarra negre de Balsareny.

9.
carn brasa pas10

... quina cocció més bona, oi?... així han de quedar (pel meu gust) les botifarres.

10.
carn brasa pas11

Després, fem el xai.

11.
carn brasa pas12
12.
carn brasa pas13

El xai és una carn que no ha de quedar crua. No és una carn vermella que es pugui menjar poc feta.

13.
carn brasa pas14

El punt de cocció ideal és feta per dins i torradeta per fora (sense estar cremada). El greix ha de ser cruixent.

14.
carn brasa pas15

Quina muntanya de botifarres!

15.
carn brasa pas16

Vinga va, anem a fer un plat amb una mica de tot....i un tomàquet madur collit de l'horta 5 minuts abans.

16.
carn brasa pas17

Eps.... però no pot haver una carn a la brasa sense allioli. Si és fet a mà... molt millor.

17.
carn brasa pas18

Ummm...espero que no tingueu massa gana en veure aquestes fotos.

18.
carn brasa pas19

Per últim, amb aquesta brasa tant bona que queda quan ja està tota la carn feta... torrarem el pa.

19.
carn brasa pas21

Moltes vegades... és una pena no aprofitar bé la brasa, i per això us proposo de fer una mica de verdura.

20.
carn brasa pas22

Unes carxofes.

21.
carn brasa pas23

Fins i tot uns calçots.

22.
carn brasa pas24

I així presentar un plat encara més complet... amb romesco i tot.

23.
carn brasa pas25

També podeu fer una mica de presa entranya...

24.
carn brasa pas26

... una mica de "vacio" que és la part del darrere de les costelles. Un tall argentí.

25.
carn brasa pas27

Aquí som més de carn de xai... però no descarteu altres carns...

26.
carn brasa pas28

Que ja veieu com queda.

27.

Podem fer una mica de careta també... (o morro)...   

28.
carn brasa pas30

Bon Profit!