I carn a la brasa, clar. Mira que mengem de carn a la brasa... i fins fa poc no vaig caure en publicar la recepta. De fet, no és cap recepta, ja que és un plat que no té pràcticament elaboració. Però fixeu-vos en la importància capital que té la carn a la brasa a Catalunya. Juntament amb el pa amb tomàquet, uns calçots i un bon allioli, conformarien una representació prou significativa de la cuina catalana. La meva reverència a la carn a la brasa. Un plat que probablement conserva l'essència alimentària més bàsica i natural de tota la humanitat. Des que l'home és home, i coneix el foc... que es cou la carn en una brasa o foguera arreu del món. Hem passat de la barbàrie més primitiva... al plaer per antonomàsia, a un luxe, fins ara, assequible per tots nosaltres.
No m'estranyaria gens que aquest fos el plat més demanat pels catalans que van a dinar a Masies els caps de setmana. No podem negar que som amants de la carn a la brasa... i de l'allioli. I tot això gràcies a l'excel·lent matèria primera que tenim com la fabulosa carn gironina... com les botifarres de pagès de Balsareny o els embotits d'Ogassa... com els xoricets antològics de Rupit... o com el xai de marca Q i amb certificació CCPAE. La fusió d'aquestes carns d'altíssima qualitat... amb una torrada de pa de pagès amb tomàquet de l'horta (ruixat amb oli d'oliva verge extra)... i una bona cullerada d'allioli (fet a mà) per sobre... produeixen al nostre paladar una harmonia gastronòmica inigualable... que fins i tot crea una certa addicció.
És d'aquelles menges, relativament econòmiques, que sempre et fan acabar tip i satisfet. Però tampoc oblideu que menjar molt i pair bé, no pot ser.
carn variada (mitjanes i costelles de xai, botifarra crua, botifarra negre, xoricets, etc.)
pebre negre
pa amb tomàquet
allioli
sal
Variants:
Es poden incorporar verdures com carxofes, calçots, pebrots, patates, xampinyons, tomàquets, etc.
Es poden incorporar altres carns com la presa entranya, la xistorra, pollastre, conill, els pinxos moruns, talls argentins, etc.
![carn brasa pas1 carn brasa pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/71/61/carn-brasa-pas1.jpeg)
La carn a la brasa la podem fer de moltes maneres. La millor, sempre és a la barbacoa.
![carn brasa pas2 carn brasa pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/71/88/carn-brasa-pas2.jpeg)
Pot ser de carbó o de llenya, que és lo seu.
![carn brasa pas3 carn brasa pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/72/15/carn-brasa-pas3.jpeg)
Un cop salada i empebrada...ja podem posar a coure la carn...amb els xoricets, les botifarres, etc...
![carn brasa pas5 carn brasa pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/72/69/carn-brasa-pas5.jpeg)
Que no es cremin!
![carn brasa pas6 carn brasa pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/72/99/carn-brasa-pas6.jpeg)
Els darrers anys... és força comú aquesta botifarra enrotllada, oi?
![carn brasa pas7 carn brasa pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/73/56/carn-brasa-pas7.jpeg)
Queda molt bona.
![carn brasa pas8 carn brasa pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/73/92/carn-brasa-pas8.jpeg)
Quina flaire fan els xoricets!
![carn brasa pas9 carn brasa pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/74/19/carn-brasa-pas9.jpeg)
Aquí us mostro fotos d'una altra trobada... on també vam fer botifarra negre de Balsareny.
![carn brasa pas10 carn brasa pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/74/73/carn-brasa-pas10.jpeg)
... quina cocció més bona, oi?... així han de quedar (pel meu gust) les botifarres.
![carn brasa pas11 carn brasa pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/75/42/carn-brasa-pas11.jpeg)
Després, fem el xai.
![carn brasa pas12 carn brasa pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/75/69/carn-brasa-pas12.jpeg)
![carn brasa pas13 carn brasa pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/75/96/carn-brasa-pas13.jpeg)
El xai és una carn que no ha de quedar crua. No és una carn vermella que es pugui menjar poc feta.
![carn brasa pas14 carn brasa pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/76/23/carn-brasa-pas14.jpeg)
El punt de cocció ideal és feta per dins i torradeta per fora (sense estar cremada). El greix ha de ser cruixent.
![carn brasa pas15 carn brasa pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/76/50/carn-brasa-pas15.jpeg)
Quina muntanya de botifarres!
![carn brasa pas16 carn brasa pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/76/77/carn-brasa-pas16.jpeg)
Vinga va, anem a fer un plat amb una mica de tot....i un tomàquet madur collit de l'horta 5 minuts abans.
![carn brasa pas17 carn brasa pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/77/04/carn-brasa-pas17.jpeg)
Eps.... però no pot haver una carn a la brasa sense allioli. Si és fet a mà... molt millor.
![carn brasa pas18 carn brasa pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/77/31/carn-brasa-pas18.jpeg)
Ummm...espero que no tingueu massa gana en veure aquestes fotos.
![carn brasa pas19 carn brasa pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/77/58/carn-brasa-pas19.jpeg)
Per últim, amb aquesta brasa tant bona que queda quan ja està tota la carn feta... torrarem el pa.
![carn brasa pas21 carn brasa pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/78/12/carn-brasa-pas21.jpeg)
Moltes vegades... és una pena no aprofitar bé la brasa, i per això us proposo de fer una mica de verdura.
![carn brasa pas22 carn brasa pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/78/39/carn-brasa-pas22.jpeg)
Unes carxofes.
![carn brasa pas23 carn brasa pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/78/66/carn-brasa-pas23.jpeg)
Fins i tot uns calçots.
![carn brasa pas24 carn brasa pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/78/93/carn-brasa-pas24.jpeg)
I així presentar un plat encara més complet... amb romesco i tot.
![carn brasa pas25 carn brasa pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/79/20/carn-brasa-pas25.jpeg)
També podeu fer una mica de presa entranya...
![carn brasa pas26 carn brasa pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/79/74/carn-brasa-pas26.jpeg)
... una mica de "vacio" que és la part del darrere de les costelles. Un tall argentí.
![carn brasa pas27 carn brasa pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/80/01/carn-brasa-pas27.jpeg)
Aquí som més de carn de xai... però no descarteu altres carns...
![carn brasa pas28 carn brasa pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/80/28/carn-brasa-pas28.jpeg)
Que ja veieu com queda.
Podem fer una mica de careta també... (o morro)...
![carn brasa pas30 carn brasa pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/80/82/carn-brasa-pas30.jpeg)
Bon Profit!