El carpaccio (pronunciació en italià: /karˈpattʃo/) és una preparació de carn crua (per exemple, carn de vaca, de vedella, cérvol, estruç, poltre, etc.), tallada fins a quedar fina, servida principalment com a aperitiu. Va ser inventat el 1963 per Giuseppe Cipriani del Harry's Bar de Venècia i es va popularitzar durant la segona meitat del segle XX. La carn se servia amb llimona, oli d'oliva i tòfona blanca o formatge parmesà. Més tard, el terme es va estendre a plats que contenen altres carns o peixos crus, com tonyina, gamba o salmó.
La salsa o vinagreta emulsionada més tradicional que acompanya el carpaccio de vedella és la "citronette", una barreja de suc llimona, all, oli, sal i pebre. Però jo avui us proposo una salsa especial amb base de mostassa. En definitiva, el plat d'avui és un gran entrant que vesteix tota taula. Som-hi!
- 8 làmines de vedella o boví de primera qualitat
- Formatge Grana Padano (en pols, trossos o làmines) o parmesà
- Germinats per decorar (alfals, ruca, llentia, etc.)
- Oli d'oliva verge extra
- Sal en escates
Per fer la salsa:
- 1 cullerada de mostassa
- 2 cullerades de maionesa
- 1 cullerada de vinagre de Mòdena
- 1 cullerada de mel
- 1/2 cullerada d'all en pols
- Pebre negre
- Sal
Variants:
S'hi poden afegir fruits secs (nous, pinyons, ametlles, etc.).
Prepara la salsa en un bol: la maionesa, la mostassa, sal, pebre...
La mel...
El vinagre...
I ho barreges bé, fins que quedi una salsa lligada. Ho reserves.
El formatge el pots utilitzar en diferents textures.
El carpaccio el pots comprar ja tallat. Altrament, pots comprar la peça de carn, enrotllar-la en paper film per donar-li forma i congelar-la per poder tallar-la amb mandolina o màquina de tallar embotit. Ha de quedar molt fina. És difícil tallar-la a mà. L'altra opció és aixafar la carn entre dos papers tot donant cops amb un estri pensat per a aquesta funció.
Serveix les llesques de carn al plat directament, procurant que es muntin una mica entre elles.
Una mica de pebre.
Posa-hi el formatge.
Una mica de salsa per sobre.
Els germinats i una mica de sal en escates.
I cap a taula!
Si t'agrada la carn.... t'encantarà aquest plat. Bon profit!