Els que ens seguiu, coneixereu el Carutx, plat tradicional català fet amb costella de porc i moscatell. Doncs avui, us presento la versió feta amb calamar. Amb el carutx original s'utilitza llard, però avui, per a no afegir greixos d'animal, us recomano fer ús d'oli d'oliva per cuinar aquest plat.
La resta és exactament igual, i es fa en menys d'una hora, es fa gairebé sol. Vinga, va. Us atreviu a cuinar-lo?
1 quilo de calamar net sencer
1 cabeça d'all
1 branca de canyella
1 got de moscatell
1 got d'oli d'oliva
2 fulles de llorer
un grapat de boles de pebre negre
sal
Variants:
Podeu afegir gambes/llagostins fregits al final de la cocció
Podeu fer el mateix plat amb sípia
![carutx calamar pas1 carutx calamar pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/50/35/carutx-calamar-pas1.jpeg)
Demaneu que us netegin els calamars a la peixateria, però millor mantenir-los sencers.
![carutx calamar pas2 carutx calamar pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/50/62/carutx-calamar-pas2.jpeg)
En una cassola, tireu un got d'oli d'oliva.
![carutx calamar pas3 carutx calamar pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/50/89/carutx-calamar-pas3.jpeg)
Poseu-hi l'all i la canyella.
![carutx calamar pas5 carutx calamar pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/51/43/carutx-calamar-pas5.jpeg)
I un parell de fulles de llorer.
![carutx calamar pas6 carutx calamar pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/52/12/carutx-calamar-pas6.jpeg)
Ara, afegiu-hi el calamar i el saleu. De moment tot en fred.
![carutx calamar pas7 carutx calamar pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/52/51/carutx-calamar-pas7.jpeg)
Afegiu-hi també el moscatell i poseu-ho a coure a foc mig.
![carutx calamar pas8 carutx calamar pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/52/96/carutx-calamar-pas8.jpeg)
Tapeu-ho i deixeu-ho uns 20-25 minuts.
![carutx calamar pas9 carutx calamar pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/53/29/carutx-calamar-pas9.jpeg)
Passat aquest temps, doneu-li la volta als calamars i remeneu-ho tot. Ara, deixeu-ho coure uns 20 minuts més però vigilant de tant en tant. Es tracta de reduir el moscatell fins que pràcticament només quedi l'oli.
![carutx calamar pas10 carutx calamar pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/53/59/carutx-calamar-pas10.jpeg)
Finalment, us quedarà una poca salsa, però gairebé caramel·litzada, molt brillant. En aquest punt, la cocció només aportarà més color i se us pot cremar, així que trobeu el vostre punt i llavors apagueu el foc.
![carutx calamar pas11 carutx calamar pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/53/86/carutx-calamar-pas11.jpeg)
Es pot fregir unes gambes o uns llagostins a banda, amb un parell d'alls i afegir-los al guisat. Ho barregeu tot i ho deixeu reposar. Aquest plat està millor d'un dia per un altre.
![carutx calamar pas12 carutx calamar pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/38/54/13/carutx-calamar-pas12.jpeg)
Ho escalfeu i ho serviu. Un autèntic plaer! Bon profit!