Els que ens seguiu, coneixereu el Carutx, plat tradicional català fet amb costella de porc i moscatell. Doncs avui, us presento la versió feta amb calamar. Amb el carutx original s'utilitza llard, però avui, per a no afegir greixos d'animal, us recomano fer ús d'oli d'oliva per cuinar aquest plat.

La resta és exactament igual, i es fa en menys d'una hora, es fa gairebé sol. Vinga, va. Us atreviu a cuinar-lo?

Ingredients

1 quilo de calamar net sencer

1 cabeça d'all

1 branca de canyella

1 got de moscatell

1 got d'oli d'oliva

2 fulles de llorer

un grapat de boles de pebre negre

sal

 

Variants:

Podeu afegir gambes/llagostins fregits al final de la cocció

Podeu fer el mateix plat amb sípia

Preparació
1.
carutx calamar pas1

Demaneu que us netegin els calamars a la peixateria, però millor mantenir-los sencers.

2.
carutx calamar pas2

En una cassola, tireu un got d'oli d'oliva.

3.
carutx calamar pas3

Poseu-hi l'all i la canyella.

4.
carutx calamar pas5

I un parell de fulles de llorer.

5.
carutx calamar pas6

Ara, afegiu-hi el calamar i el saleu. De moment tot en fred.

6.
carutx calamar pas7

Afegiu-hi també el moscatell i poseu-ho a coure a foc mig.

7.
carutx calamar pas8

Tapeu-ho i deixeu-ho uns 20-25 minuts.

8.
carutx calamar pas9

Passat aquest temps, doneu-li la volta als calamars i remeneu-ho tot. Ara, deixeu-ho coure uns 20 minuts més però vigilant de tant en tant. Es tracta de reduir el moscatell fins que pràcticament només quedi l'oli.

9.
carutx calamar pas10

Finalment, us quedarà una poca salsa, però gairebé caramel·litzada, molt brillant. En aquest punt, la cocció només aportarà més color i se us pot cremar, així que trobeu el vostre punt i llavors apagueu el foc.

10.
carutx calamar pas11

Es pot fregir unes gambes o uns llagostins a banda, amb un parell d'alls i afegir-los al guisat. Ho barregeu tot i ho deixeu reposar. Aquest plat està millor d'un dia per un altre.

11.
carutx calamar pas12

Ho escalfeu i ho serviu. Un autèntic plaer! Bon profit!