Els que ens seguiu, coneixereu el Carutx, plat tradicional català fet amb costella de porc i moscatell. Doncs avui, us presento la versió feta amb calamar. Amb el carutx original s'utilitza llard, però avui, per a no afegir greixos d'animal, us recomano fer ús d'oli d'oliva per cuinar aquest plat.
La resta és exactament igual, i es fa en menys d'una hora, es fa gairebé sol. Vinga, va. Us atreviu a cuinar-lo?
1 quilo de calamar net sencer
1 cabeça d'all
1 branca de canyella
1 got de moscatell
1 got d'oli d'oliva
2 fulles de llorer
un grapat de boles de pebre negre
sal
Variants:
Podeu afegir gambes/llagostins fregits al final de la cocció
Podeu fer el mateix plat amb sípia
Demaneu que us netegin els calamars a la peixateria, però millor mantenir-los sencers.
En una cassola, tireu un got d'oli d'oliva.
Poseu-hi l'all i la canyella.
I un parell de fulles de llorer.
Ara, afegiu-hi el calamar i el saleu. De moment tot en fred.
Afegiu-hi també el moscatell i poseu-ho a coure a foc mig.
Tapeu-ho i deixeu-ho uns 20-25 minuts.
Passat aquest temps, doneu-li la volta als calamars i remeneu-ho tot. Ara, deixeu-ho coure uns 20 minuts més però vigilant de tant en tant. Es tracta de reduir el moscatell fins que pràcticament només quedi l'oli.
Finalment, us quedarà una poca salsa, però gairebé caramel·litzada, molt brillant. En aquest punt, la cocció només aportarà més color i se us pot cremar, així que trobeu el vostre punt i llavors apagueu el foc.
Es pot fregir unes gambes o uns llagostins a banda, amb un parell d'alls i afegir-los al guisat. Ho barregeu tot i ho deixeu reposar. Aquest plat està millor d'un dia per un altre.
Ho escalfeu i ho serviu. Un autèntic plaer! Bon profit!