Molts de vosaltres no haureu sentit mai a parlar del carutx. Jo tampoc, si us he de ser sincer, i he hagut de fer un intens treball de recerca per esbrinar el seu origen i la seva elaboració. Us avanço que us encantarà aquest plat! El carutx és una recepta catalana de l'edat mitjana.
2 kg de costella de porc tallada a trossos petits.
1 cabeça d'all
1 branca de canyella
1 copa de moscatell
oli d'oliva
llard
sal
pebre negre
Variants:
Es pot fer també amb peus de porc en comptes de costella.
![recepta carutx pas1 recepta carutx pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/02/44/recepta-carutx-pas1.jpeg)
Prepareu la costella de porc tallada a trossos, aproximadament de la mateixa mida que ho feu per als fideus o l'arròs.
![recepta carutx pas2 recepta carutx pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/02/86/recepta-carutx-pas2.jpeg)
Prepareu també la resta d'ingredients.
![recepta carutx pas3 recepta carutx pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/03/28/recepta-carutx-pas3.jpeg)
Saleu la carn.
![recepta carutx pas4 recepta carutx pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/03/70/recepta-carutx-pas4.jpeg)
I empebreu-la.
![recepta carutx pas6 recepta carutx pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/04/54/recepta-carutx-pas6.jpeg)
Tireu-hi un tros de llard, com una cullerada grossa. Recordeu que les fotos corresponen a 1 kg de costella, per tant si feu la recepta indicada a la introducció poseu-hi el doble.
![recepta carutx pas7 recepta carutx pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/04/96/recepta-carutx-pas7.jpeg)
Un bon raig d'oli d'oliva també.
![recepta carutx pas8 recepta carutx pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/05/38/recepta-carutx-pas8.jpeg)
I una cabeça d'alls semipelada. No oblideu que el fang no vol canvis sobtats de temperatura. És convenient començar a escalfar la cassola a foc baix i anar-lo pujant a poc a poc.
![recepta carutx pas9 recepta carutx pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/05/80/recepta-carutx-pas9.jpeg)
Un cop l'oli sigui calent, poseu-hi la carn i deixeu-la coure, amb paciència.
![recepta carutx pas10 recepta carutx pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/06/22/recepta-carutx-pas10.jpeg)
Doneu-li la volta de tant en tant.
![recepta carutx pas11 recepta carutx pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/06/64/recepta-carutx-pas11.jpeg)
L'objectiu és daurar la carn per poder-la coure amb el moscatell a continuació.
![recepta carutx pas12 recepta carutx pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/07/06/recepta-carutx-pas12.jpeg)
Quan la carn tingui bon color, retireu l'excés d'oli de la cassola.
![recepta carutx pas13 recepta carutx pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/07/48/recepta-carutx-pas13.jpeg)
Afegiu-hi una branca de canyella.
![recepta carutx pas14 recepta carutx pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/07/90/recepta-carutx-pas14.jpeg)
Prepareu el mig got de moscatell dolç.
![recepta carutx pas15 recepta carutx pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/08/32/recepta-carutx-pas15.jpeg)
Aboqueu-lo dins la cassola.
![recepta carutx pas16 recepta carutx pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/09/52/recepta-carutx-pas16.jpeg)
Ara, a foc més aviat baix, deixeu que la carn es confiti amb el moscatell i els seus sucres.
![recepta carutx pas17 recepta carutx pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/10/06/recepta-carutx-pas17.jpeg)
De tant en tant remeneu la carn i vigileu no falti líquid, ja que es cremaria. Si és necessari, afegiu-hi mig got d'aigua.
![recepta carutx pas18 recepta carutx pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/10/48/recepta-carutx-pas18.jpeg)
A poc a poc, la costella quedarà caramel·litzada pels sucres del moscatell i la canyella haurà aromatitzat la carn.
![recepta carutx pas19 recepta carutx pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/10/90/recepta-carutx-pas19.jpeg)
El resultat és una carn saborosa, tendre per dins i cruixent per fora.
![recepta carutx pas20 recepta carutx pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/11/32/recepta-carutx-pas20.jpeg)
Serviu-la ben calenta.
![recepta carutx pas21 recepta carutx pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/11/74/recepta-carutx-pas21.jpeg)
No li cal guarnició.
![recepta carutx pas22 recepta carutx pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/12/16/recepta-carutx-pas22.jpeg)
I mengeu-la amb les mans, sense vergonya, el que us permetrà llepar-vos els dits.
![recepta carutx pas23 recepta carutx pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/12/58/recepta-carutx-pas23.jpeg)
![recepta carutx pas24 recepta carutx pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/58/13/00/recepta-carutx-pas24.jpeg)