Molts de vosaltres no haureu sentit mai a parlar del carutx. Jo tampoc, si us he de ser sincer, i he hagut de fer un intens treball de recerca per esbrinar el seu origen i la seva elaboració. Us avanço que us encantarà aquest plat! El carutx és una recepta catalana de l'edat mitjana.

Ingredients

2 kg de costella de porc tallada a trossos petits.

1 cabeça d'all

1 branca de canyella

1 copa de moscatell

oli d'oliva

llard

sal

pebre negre

Variants:

Es pot fer també amb peus de porc en comptes de costella.

Preparació
1.

Prepareu la costella de porc tallada a trossos, aproximadament de la mateixa mida que ho feu per als fideus o l'arròs.

2.

Prepareu també la resta d'ingredients.

3.

Saleu la carn.

4.

I empebreu-la.

5.

Tireu-hi un tros de llard, com una cullerada grossa. Recordeu que les fotos corresponen a 1 kg de costella, per tant si feu la recepta indicada a la introducció poseu-hi el doble.

6.

Un bon raig d'oli d'oliva també.

7.

I una cabeça d'alls semipelada. No oblideu que el fang no vol canvis sobtats de temperatura. És convenient començar a escalfar la cassola a foc baix i anar-lo pujant a poc a poc.

8.

Un cop l'oli sigui calent, poseu-hi la carn i deixeu-la coure, amb paciència.

9.

Doneu-li la volta de tant en tant.

10.

L'objectiu és daurar la carn per poder-la coure amb el moscatell a continuació.

11.

Quan la carn tingui bon color, retireu l'excés d'oli de la cassola.

 

 

12.

Afegiu-hi una branca de canyella.

13.

Prepareu el mig got de moscatell dolç.

14.

Aboqueu-lo dins la cassola.

15.

Ara, a foc més aviat baix, deixeu que la carn es confiti amb el moscatell i els seus sucres.

16.

De tant en tant remeneu la carn i vigileu no falti líquid, ja que es cremaria. Si és necessari, afegiu-hi mig got d'aigua.

17.

A poc a poc, la costella quedarà caramel·litzada pels sucres del moscatell i la canyella haurà aromatitzat la carn.

 

 

18.

El resultat és una carn saborosa, tendre per dins i cruixent per fora.

19.

Serviu-la ben calenta.

20.

No li cal guarnició.

21.

I mengeu-la amb les mans, sense vergonya, el que us permetrà llepar-vos els dits.

22.
23.I PER BEURE...