Aquest és un dels plats típics que es feien a casa nostra. Però quan es feien, i jo era més petit, no me les fotia. Eren d'aquells plats de «gran» dels que mengen els «papes». Amb el temps... l'edat i el coneixement, t'adones que quantes coses deixem de gaudir quan som petits o joves... en pro d'una alimentació més, diguem-li, saborosa. I he après a gaudir de les carxofes. N'estic orgullós.
La carxofa és una molt bona verdura. Segur que a molts de vosaltres no us agrada... però si és així, procureu donar-vos una segona oportunitat i torneu-la a tastar. Amb els temps... els gustos canvien... tot i que una bona preparació del producte també hi fa. Si són fetes a la brasa, en un foc de llenya... encara millor. Però així, com us les presento avui... són prou bones.
6 carxofes
100gr. cansalada
50gr. mantega
oli d'oliva
1 llimona
sal
pebre
llimona
Tenim unes fabuloses carxofes del Llobregat.
Clar, si és temporada... més maques seran. Les hem de netejar bé.
Primer tallarem el tronc per la base.
També tallarem la punta de la carxofa... més o menys un dit. Hi ha molta gent que no fa aquest tall.
Ara, pelarem la carxofa... per extreure'n les fulles més verdes.
Ara, les netejarem a consciència sota de l'aixeta. En algunes podeu trobar tota mena de 'bitxos' que viuen o vivien feliçment.
Piquem la cansalada.
I tallarem uns daus de mantega.
Ara hi tirarem una mica de suc de llimona per sobre. Això evitarà que s'oxidin massa, ja que és una verdura que s'oxida ràpidament amb el contacte de l'aire.
De fet, jo li refrego tota la llimona per sobre... una mica.
Ara és qüestió de repartir trossets de mantega i cansalada entre les fulles de la carxofa.
Una miqueta de sal i pebre...
... un xorret d'oli d'oliva...
... i a mi m'agrada cobrir-les inicialment amb una mica de paper alumini. Busco la cocció de la carxofa... i al final... li donarem un toc més daurat. De 35-40 minuts a 210 graus. Els últims 5-10 minuts només en mode grill i sense el paper d'alumini.
Ja les tenim fetes i ben cuites.
La cansalada ha d'estar torradeta... i la carxofa ben cuita.
Emplatem... amb una mica d'oli d'oliva.
I aquí les teniu.
Si voleu, també les podeu utilitzar com a guarnició d'un altre plat. Bon Profit!