Aquest és un dels plats típics que es feien a casa nostra. Però quan es feien, i jo era més petit, no me les fotia. Eren d'aquells plats de «gran» dels que mengen els «papes». Amb el temps... l'edat i el coneixement, t'adones que quantes coses deixem de gaudir quan som petits o joves... en pro d'una alimentació més, diguem-li, saborosa. I he après a gaudir de les carxofes. N'estic orgullós.
La carxofa és una molt bona verdura. Segur que a molts de vosaltres no us agrada... però si és així, procureu donar-vos una segona oportunitat i torneu-la a tastar. Amb els temps... els gustos canvien... tot i que una bona preparació del producte també hi fa. Si són fetes a la brasa, en un foc de llenya... encara millor. Però així, com us les presento avui... són prou bones.
6 carxofes
100gr. cansalada
50gr. mantega
oli d'oliva
1 llimona
sal
pebre
llimona
![carxofes al forn pas1 carxofes al forn pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/42/60/carxofes-al-forn-pas1.jpeg)
Tenim unes fabuloses carxofes del Llobregat.
![carxofes al forn pas2 carxofes al forn pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/43/23/carxofes-al-forn-pas2.jpeg)
Clar, si és temporada... més maques seran. Les hem de netejar bé.
![carxofes al forn pas3 carxofes al forn pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/43/71/carxofes-al-forn-pas3.jpeg)
Primer tallarem el tronc per la base.
![carxofes al forn pas4 carxofes al forn pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/44/28/carxofes-al-forn-pas4.jpeg)
També tallarem la punta de la carxofa... més o menys un dit. Hi ha molta gent que no fa aquest tall.
![carxofes al forn pas5 carxofes al forn pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/44/94/carxofes-al-forn-pas5.jpeg)
Ara, pelarem la carxofa... per extreure'n les fulles més verdes.
![carxofes al forn pas6 carxofes al forn pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/45/57/carxofes-al-forn-pas6.jpeg)
Ara, les netejarem a consciència sota de l'aixeta. En algunes podeu trobar tota mena de 'bitxos' que viuen o vivien feliçment.
![carxofes al forn pas7 carxofes al forn pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/46/32/carxofes-al-forn-pas7.jpeg)
Piquem la cansalada.
![carxofes al forn pas8 carxofes al forn pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/46/89/carxofes-al-forn-pas8.jpeg)
I tallarem uns daus de mantega.
![carxofes al forn pas9 carxofes al forn pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/47/43/carxofes-al-forn-pas9.jpeg)
Ara hi tirarem una mica de suc de llimona per sobre. Això evitarà que s'oxidin massa, ja que és una verdura que s'oxida ràpidament amb el contacte de l'aire.
![carxofes al forn pas10 carxofes al forn pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/48/00/carxofes-al-forn-pas10.jpeg)
De fet, jo li refrego tota la llimona per sobre... una mica.
![carxofes al forn pas11 carxofes al forn pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/48/72/carxofes-al-forn-pas11.jpeg)
Ara és qüestió de repartir trossets de mantega i cansalada entre les fulles de la carxofa.
![carxofes al forn pas12 carxofes al forn pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/49/35/carxofes-al-forn-pas12.jpeg)
Una miqueta de sal i pebre...
![carxofes al forn pas13 carxofes al forn pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/50/01/carxofes-al-forn-pas13.jpeg)
... un xorret d'oli d'oliva...
![carxofes al forn pas14 carxofes al forn pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/50/55/carxofes-al-forn-pas14.jpeg)
... i a mi m'agrada cobrir-les inicialment amb una mica de paper alumini. Busco la cocció de la carxofa... i al final... li donarem un toc més daurat. De 35-40 minuts a 210 graus. Els últims 5-10 minuts només en mode grill i sense el paper d'alumini.
![carxofes al forn pas15 carxofes al forn pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/51/72/carxofes-al-forn-pas15.jpeg)
Ja les tenim fetes i ben cuites.
![carxofes al forn pas16 carxofes al forn pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/52/20/carxofes-al-forn-pas16.jpeg)
La cansalada ha d'estar torradeta... i la carxofa ben cuita.
![carxofes al forn pas17 carxofes al forn pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/52/80/carxofes-al-forn-pas17.jpeg)
Emplatem... amb una mica d'oli d'oliva.
![carxofes al forn pas18 carxofes al forn pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/53/49/carxofes-al-forn-pas18.jpeg)
I aquí les teniu.
![carxofes al forn pas19 carxofes al forn pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/54/53/85/carxofes-al-forn-pas19.jpeg)
Si voleu, també les podeu utilitzar com a guarnició d'un altre plat. Bon Profit!