A qui no li agraden els arrossos! He emprat les excel·lents carxofes de temporada que es conreen als horts que tinc a prop de casa i que recomano tastar a tothom. Un gran producte del qual podem presumir. Per tant, avui, es tracta d'un plat molt interessant fet a la cassola, un arrosset d'aquells que no us deixarà indiferents. Un arròs que queda melós, ni caldós ni eixut. Un arròs que us farà llepar els dits!
2 o 3 carxofes
150 g d'arròs (o 3 tasses de cafè)
6 o 8 gambes vermelles
2 grans d'all
3 tomàquets madurs
1 ceba trinxada
1/3 pebrot vermell trinxat
1 sípia a daus (amb la melsa)
1 cullerada de pebre vermell
brou vermell de peix
1 raig de vi blanc
pebre negre
oli d'oliva
sal
Variants:
Podeu fer el sofregit sense el pebrot vermell
Podeu coure l'arròs amb brou de peix, brou de verdures o aigua
Podeu fer servir calamar enlloc de sípia
![cassola darros gambes carxofes pas1 cassola darros gambes carxofes pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/41/88/cassola-darros-gambes-carxofes-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![cassola darros gambes carxofes pas2 cassola darros gambes carxofes pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/42/15/cassola-darros-gambes-carxofes-pas2.jpeg)
Rentem bé el peix i tallem la sípia a daus.
![cassola darros gambes carxofes pas3 cassola darros gambes carxofes pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/42/42/cassola-darros-gambes-carxofes-pas3.jpeg)
Avui he trobat unes excel·lents carxofes de temporada.
![cassola darros gambes carxofes pas4 cassola darros gambes carxofes pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/42/69/cassola-darros-gambes-carxofes-pas4.jpeg)
Les pelem tot traient les fulles més verdes i seguidament en retirem la part superior. També retallarem una mica la part inferior.
![cassola darros gambes carxofes pas5 cassola darros gambes carxofes pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/42/96/cassola-darros-gambes-carxofes-pas5.jpeg)
Només ens interessen els cors de la carxofa que, de fet, és la part més agradable i gustosa.
![cassola darros gambes carxofes pas6 cassola darros gambes carxofes pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/43/23/cassola-darros-gambes-carxofes-pas6.jpeg)
Tallarem els cors a trossos.
![cassola darros gambes carxofes pas7 cassola darros gambes carxofes pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/43/50/cassola-darros-gambes-carxofes-pas7.jpeg)
Escalfem un bon raig d'oli d'oliva en una cassola.
![cassola darros gambes carxofes pas8 cassola darros gambes carxofes pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/43/77/cassola-darros-gambes-carxofes-pas8.jpeg)
Seguidament, deixarem que la carxofa es dauri una mica.
![cassola darros gambes carxofes pas9 cassola darros gambes carxofes pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/44/04/cassola-darros-gambes-carxofes-pas9.jpeg)
La reservarem.
![cassola darros gambes carxofes pas10 cassola darros gambes carxofes pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/44/31/cassola-darros-gambes-carxofes-pas10.jpeg)
Trinxarem l'all, el pebrot vermell...
![cassola darros gambes carxofes pas11 cassola darros gambes carxofes pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/44/58/cassola-darros-gambes-carxofes-pas11.jpeg)
i la ceba.
![cassola darros gambes carxofes pas12 cassola darros gambes carxofes pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/44/85/cassola-darros-gambes-carxofes-pas12.jpeg)
També ratllarem els tomàquets...
![cassola darros gambes carxofes pas13 cassola darros gambes carxofes pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/45/12/cassola-darros-gambes-carxofes-pas13.jpeg)
als que afegirem la melsa de la sípia i una cullerada de pebre vermell.
![cassola darros gambes carxofes pas14 cassola darros gambes carxofes pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/45/39/cassola-darros-gambes-carxofes-pas14.jpeg)
Un cop remenat ho reservarem.
![cassola darros gambes carxofes pas15 cassola darros gambes carxofes pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/45/66/cassola-darros-gambes-carxofes-pas15.jpeg)
En el mateix oli de fregir les carxofes fregirem també les gambes vermelles.
![cassola darros gambes carxofes pas16 cassola darros gambes carxofes pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/45/93/cassola-darros-gambes-carxofes-pas16.jpeg)
No cal fer-les massa, només que canviïn de color per totes dues bandes.
![cassola darros gambes carxofes pas17 cassola darros gambes carxofes pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/46/20/cassola-darros-gambes-carxofes-pas17.jpeg)
I les reservem també.
![cassola darros gambes carxofes pas18 cassola darros gambes carxofes pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/46/47/cassola-darros-gambes-carxofes-pas18.jpeg)
En el mateix oli aromatitzat amb les gambes deixarem fer la sípia.
![cassola darros gambes carxofes pas19 cassola darros gambes carxofes pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/46/74/cassola-darros-gambes-carxofes-pas19.jpeg)
La sípia ha que quedar torradeta, i això passarà quan comenci a esclatar.
![cassola darros gambes carxofes pas20 cassola darros gambes carxofes pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/47/01/cassola-darros-gambes-carxofes-pas20.jpeg)
La reservem juntament amb la resta de ingredients cuits.
![cassola darros gambes carxofes pas21 cassola darros gambes carxofes pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/47/28/cassola-darros-gambes-carxofes-pas21.jpeg)
En el mateix oli, i si cal afegiu-ne més, farem el sofregit. Primer li donarem color al pebrot i a l'all.
![cassola darros gambes carxofes pas22 cassola darros gambes carxofes pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/47/55/cassola-darros-gambes-carxofes-pas22.jpeg)
A continuació hi afegirem la ceba trinxada.
![cassola darros gambes carxofes pas23 cassola darros gambes carxofes pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/47/82/cassola-darros-gambes-carxofes-pas23.jpeg)
Ho taparem i ho deixarem coure uns 10 minuts a foc lent.
![cassola darros gambes carxofes pas24 cassola darros gambes carxofes pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/48/09/cassola-darros-gambes-carxofes-pas24.jpeg)
La ceba haurà canviat de color i el conjunt haurà caramel·litzat lleugerament.
![cassola darros gambes carxofes pas25 cassola darros gambes carxofes pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/48/36/cassola-darros-gambes-carxofes-pas25.jpeg)
Ara incorporarem a la cassola la barreja de tomàquets, melsa i pebre vermell.
![cassola darros gambes carxofes pas26 cassola darros gambes carxofes pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/48/63/cassola-darros-gambes-carxofes-pas26.jpeg)
Ho remenem...
![cassola darros gambes carxofes pas27 cassola darros gambes carxofes pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/48/90/cassola-darros-gambes-carxofes-pas27.jpeg)
i ho deixem reduir tapat durant uns 10 minuts més. Vigileu que no se us cremi.
![cassola darros gambes carxofes pas28 cassola darros gambes carxofes pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/49/17/cassola-darros-gambes-carxofes-pas28.jpeg)
Si voleu, un cop cuit el tomàquet, podeu fer una reducció de vi blanc.
![cassola darros gambes carxofes pas29 cassola darros gambes carxofes pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/49/44/cassola-darros-gambes-carxofes-pas29.jpeg)
A mi m'agrada incorporar una copeta de vi blanc o mitja d'aquest vi especial per cuinar.
![cassola darros gambes carxofes pas30 cassola darros gambes carxofes pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/49/95/cassola-darros-gambes-carxofes-pas30.jpeg)
Passats uns minutets i un cop s'hagi evaporat l'alcohol, hi afegirem les gambes, les carxofes i la sípia.
![cassola darros gambes carxofes pas31 cassola darros gambes carxofes pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/50/22/cassola-darros-gambes-carxofes-pas31.jpeg)
Al mateix temps, també hi posarem l'arròs, que deixarem sofregir 5 minutets mentre remenem.
![cassola darros gambes carxofes pas32 cassola darros gambes carxofes pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/50/49/cassola-darros-gambes-carxofes-pas32.jpeg)
Distribuïm una mica el conjunt d'ingredients...
![cassola darros gambes carxofes pas33 cassola darros gambes carxofes pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/50/76/cassola-darros-gambes-carxofes-pas33.jpeg)
i aboquem el brou vermell de peix bullent. Per a 3 tasses d'arròs he utilitzat un litre de brou.
![cassola darros gambes carxofes pas34 cassola darros gambes carxofes pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/51/03/cassola-darros-gambes-carxofes-pas34.jpeg)
Ho salem lleugerament.
![cassola darros gambes carxofes pas35 cassola darros gambes carxofes pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/51/30/cassola-darros-gambes-carxofes-pas35.jpeg)
I ara és qüestió d'esperar uns 15 minuts fins que estigui cuit l'arròs. Rectifiqueu de sal si cal.
![cassola darros gambes carxofes pas36 cassola darros gambes carxofes pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/51/81/cassola-darros-gambes-carxofes-pas36.jpeg)
Amb 15 minuts l'arròs us quedarà una mica dur. Però heu de tenir en compte la cocció passiva que ens aporta la cassola de fang.
![cassola darros gambes carxofes pas37 cassola darros gambes carxofes pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/52/08/cassola-darros-gambes-carxofes-pas37.jpeg)
Per tant, haureu de deixar reposar l'arròs 10 minutets més abans de servir-lo a taula, i veureu que està al punt perfecte de cocció.
![cassola darros gambes carxofes pas38 cassola darros gambes carxofes pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/52/35/cassola-darros-gambes-carxofes-pas38.jpeg)
Quina flaire que fa!
![cassola darros gambes carxofes pas39 cassola darros gambes carxofes pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/52/62/cassola-darros-gambes-carxofes-pas39.jpeg)
Serviu-lo amb una mica de gràcia, eh?
![cassola darros gambes carxofes pas40 cassola darros gambes carxofes pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/52/89/cassola-darros-gambes-carxofes-pas40.jpeg)
I ja tenim fet el nostre arrosset amb gambes i carxofes.
![cassola darros gambes carxofes pas41 cassola darros gambes carxofes pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/53/16/cassola-darros-gambes-carxofes-pas41.jpeg)
Un autèntic plat de festa.
![cassola darros gambes carxofes pas42 cassola darros gambes carxofes pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/44/53/43/cassola-darros-gambes-carxofes-pas42.jpeg)
Bon profit!