Un d'aquells plats de peix senzills però exquisits. De les millors maneres que podeu fer un lluç, de veritat. De fet, no deixa de ser una salsa marinera tradicional, però amb un puntet picant. Espero que us agradi.
4 talls de lluç fresc sense espina
200gr. cloïssa grossa fresca
4 tomàquets madurs ratllats
3 alls
1 ceba trinxada
oli d'oliva
julivert
uns brins de safrà
1 bitxo
un got de vi blanc
un got d'aigua
una cullerada de farina
pebre negre
sal
Variants:
- Podeu utilitzar brou de peix en comptes d'aigua
![cassola lluc marinera pas1 cassola lluc marinera pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/22/32/cassola-lluc-marinera-pas1.jpeg)
Escalfem (poc a poc) una cassola de fang al foc... amb un bon raig d'oli d'oliva.
![cassola lluc marinera pas2 cassola lluc marinera pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/21/48/cassola-lluc-marinera-pas2.jpeg)
Sofregim la ceba ben trinxadeta.
![cassola lluc marinera pas3 cassola lluc marinera pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/21/90/cassola-lluc-marinera-pas3.jpeg)
Mentre, anirem ratllant els tomàquets.
![cassola lluc marinera pas5 cassola lluc marinera pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/23/16/cassola-lluc-marinera-pas5.jpeg)
Rentarem les cloïsses i , si tenen sorra, les deixarem una estona en aigua i sal.
![cassola lluc marinera pas6 cassola lluc marinera pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/23/58/cassola-lluc-marinera-pas6.jpeg)
Picarem un bitxo, que li aportarà un lleuger toc picant molt agradable al plat. Si no us agrada el picant, el podeu obviar completament.
![cassola lluc marinera pas7 cassola lluc marinera pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/24/00/cassola-lluc-marinera-pas7.jpeg)
Quan la ceba comenci a canviar de color, afegiu-hi el bitxo...
![cassola lluc marinera pas8 cassola lluc marinera pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/24/42/cassola-lluc-marinera-pas8.jpeg)
... i el tomàquet...
![cassola lluc marinera pas9 cassola lluc marinera pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/24/84/cassola-lluc-marinera-pas9.jpeg)
Ho remeneu una micona... i ho tapeu. Baixeu el foc i deixeu que el tomàquet es faci uns 10 minuts.
![cassola lluc marinera pas11 cassola lluc marinera pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/25/68/cassola-lluc-marinera-pas11.jpeg)
Mentre, en una mà de morter, picarem dos o tres alls amb una mica de julivert i un polsim de sal.
![cassola lluc marinera pas12 cassola lluc marinera pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/26/10/cassola-lluc-marinera-pas12.jpeg)
Afegim també uns brins de safrà... i ben picadet... fins que es desfaci tot.
![cassola lluc marinera pas13 cassola lluc marinera pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/26/52/cassola-lluc-marinera-pas13.jpeg)
Avui utilitzaré un Blanc Pescador que ja tenia obert. No és que un vi d'agulla sigui el més adient per cuinar, però escolta... no encetaré una ampolla ara!... quedarà bé segur!
![cassola lluc marinera pas14 cassola lluc marinera pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/26/94/cassola-lluc-marinera-pas14.jpeg)
... omplim un got...
![cassola lluc marinera pas15 cassola lluc marinera pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/27/36/cassola-lluc-marinera-pas15.jpeg)
L'afegim al nostre sofregit.
![cassola lluc marinera pas16 cassola lluc marinera pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/27/78/cassola-lluc-marinera-pas16.jpeg)
Tapem i deixem coure uns 15 minuts, fins que s'evapori l'alcohol.
![cassola lluc marinera pas17 cassola lluc marinera pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/28/20/cassola-lluc-marinera-pas17.jpeg)
Ara ja podem anar rentant els lloms de lluç. Saleu-los i empebreu-los.
![cassola lluc marinera pas18 cassola lluc marinera pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/28/62/cassola-lluc-marinera-pas18.jpeg)
Per un altre banda, afegirem una cullerada de farina en un got....
![cassola lluc marinera pas19 cassola lluc marinera pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/29/04/cassola-lluc-marinera-pas19.jpeg)
... i la barrejarem bé amb aigua freda... fins que no quedin grumolls...
![cassola lluc marinera pas20 cassola lluc marinera pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/29/46/cassola-lluc-marinera-pas20.jpeg)
Ho incorporarem també al nostre guisat.
![cassola lluc marinera pas21 cassola lluc marinera pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/29/88/cassola-lluc-marinera-pas21.jpeg)
Remeneu-lo bé. Això ens farà lligar la salseta.
![cassola lluc marinera pas22 cassola lluc marinera pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/30/66/cassola-lluc-marinera-pas22.jpeg)
Ja ho podeu salar...
... i ja podeu incorporar el peix...
![cassola lluc marinera pas25 cassola lluc marinera pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/32/01/cassola-lluc-marinera-pas25.jpeg)
... i només hem d'esperar uns 10-12 minutets més...
![cassola lluc marinera pas26 cassola lluc marinera pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/32/43/cassola-lluc-marinera-pas26.jpeg)
... tapat i a foc mitjanet...
![cassola lluc marinera pas27 cassola lluc marinera pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/32/85/cassola-lluc-marinera-pas27.jpeg)
Passat aquest temps, jo sempre recomano donar-li un cop de grill al forn.
![cassola lluc marinera pas28 cassola lluc marinera pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/33/39/cassola-lluc-marinera-pas28.jpeg)
En 5 minuts obtindreu aquesta capa tan espectacular que diu "Menja'm!"
![cassola lluc marinera pas29 cassola lluc marinera pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/33/99/cassola-lluc-marinera-pas29.jpeg)
... i quina olereta que fot...
![cassola lluc marinera pas30 cassola lluc marinera pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/34/44/cassola-lluc-marinera-pas30.jpeg)
Ja el podem servir... a taula... i emplatar.
![cassola lluc marinera pas31 cassola lluc marinera pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/34/86/cassola-lluc-marinera-pas31.jpeg)
Feu-vos amb un bon trosset de pa... per què us farà falta.
![cassola lluc marinera pas32 cassola lluc marinera pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/35/28/cassola-lluc-marinera-pas32.jpeg)
Les cloïsses li van que ni pintades al llucet...
![cassola lluc marinera pas33 cassola lluc marinera pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/35/70/cassola-lluc-marinera-pas33.jpeg)
... un llucet que es desfà a la boca... quina meravella de peix.
![cassola lluc marinera pas34 cassola lluc marinera pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/36/12/cassola-lluc-marinera-pas34.jpeg)
I clar, ho acompanyaré del Blanc Pescador que ja tenia obert. No és (ni de bon tros) dels vins blancs que més m'agraden, però fresquet... entra bé. Sempre és millor que un Lambrusco, no?
![cassola lluc marinera pas35 cassola lluc marinera pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/36/54/cassola-lluc-marinera-pas35.jpeg)
Bon Profit!