Un d'aquells plats de peix senzills però exquisits. De les millors maneres que podeu fer un lluç, de veritat. De fet, no deixa de ser una salsa marinera tradicional, però amb un puntet picant. Espero que us agradi.

Ingredients

4 talls de lluç fresc sense espina

200gr. cloïssa grossa fresca

4 tomàquets madurs ratllats

3 alls

1 ceba trinxada

oli d'oliva

julivert

uns brins de safrà

1 bitxo

un got de vi blanc

un got d'aigua

una cullerada de farina

pebre negre

sal

 

Variants:

- Podeu utilitzar brou de peix en comptes d'aigua

Preparació
1.
cassola lluc marinera pas1

Escalfem (poc a poc) una cassola de fang al foc... amb un bon raig d'oli d'oliva.

2.
cassola lluc marinera pas2

Sofregim la ceba ben trinxadeta.

3.
cassola lluc marinera pas3

Mentre, anirem ratllant els tomàquets.

4.
cassola lluc marinera pas5

Rentarem les cloïsses i , si tenen sorra, les deixarem una estona en aigua i sal.

5.
cassola lluc marinera pas6

Picarem un bitxo, que li aportarà un lleuger toc picant molt agradable al plat. Si no us agrada el picant, el podeu obviar completament.

6.
cassola lluc marinera pas7

Quan la ceba comenci a canviar de color, afegiu-hi el bitxo...

7.
cassola lluc marinera pas8

... i el tomàquet...

8.
cassola lluc marinera pas9

Ho remeneu una micona... i ho tapeu. Baixeu el foc i deixeu que el tomàquet es faci uns 10 minuts.

9.
cassola lluc marinera pas11

Mentre, en una mà de morter, picarem dos o tres alls amb una mica de julivert i un polsim de sal.

10.
cassola lluc marinera pas12

Afegim també uns brins de safrà... i ben picadet... fins que es desfaci tot.

11.
cassola lluc marinera pas13

Avui utilitzaré un Blanc Pescador que ja tenia obert. No és que un vi d'agulla sigui el més adient per cuinar, però escolta... no encetaré una ampolla ara!... quedarà bé segur!

12.
cassola lluc marinera pas14

... omplim un got...

13.
cassola lluc marinera pas15

L'afegim al nostre sofregit.

14.
cassola lluc marinera pas16

Tapem i deixem coure uns 15 minuts, fins que s'evapori l'alcohol.

15.
cassola lluc marinera pas17

Ara ja podem anar rentant els lloms de lluç. Saleu-los i empebreu-los.

16.
cassola lluc marinera pas18

Per un altre banda, afegirem una cullerada de farina en un got....

17.
cassola lluc marinera pas19

... i la barrejarem bé amb aigua freda... fins que no quedin grumolls...

18.
cassola lluc marinera pas20

Ho incorporarem també al nostre guisat.

19.
cassola lluc marinera pas21

Remeneu-lo bé. Això ens farà lligar la salseta.

20.
cassola lluc marinera pas22

Ja ho podeu salar...

21.

... i ja podeu incorporar el peix...

22.
23.
cassola lluc marinera pas25

... i només hem d'esperar uns 10-12 minutets més...

24.
cassola lluc marinera pas26

... tapat i a foc mitjanet...

25.
cassola lluc marinera pas27

Passat aquest temps, jo sempre recomano donar-li un cop de grill al forn.

26.
cassola lluc marinera pas28

En 5 minuts obtindreu aquesta capa tan espectacular que diu "Menja'm!"

27.
cassola lluc marinera pas29

... i quina olereta que fot...

28.
cassola lluc marinera pas30

Ja el podem servir... a taula... i emplatar.

29.
cassola lluc marinera pas31

Feu-vos amb un bon trosset de pa... per què us farà falta.

30.
cassola lluc marinera pas32

Les cloïsses li van que ni pintades al llucet...

31.
cassola lluc marinera pas33

... un llucet que es desfà a la boca... quina meravella de peix.

32.
cassola lluc marinera pas34

I clar, ho acompanyaré del Blanc Pescador que ja tenia obert. No és (ni de bon tros) dels vins blancs que més m'agraden, però fresquet... entra bé. Sempre és millor que un Lambrusco, no?

33.
cassola lluc marinera pas35

Bon Profit!