Avui publico aquesta recepta (si és que es pot dir recepta) no per la seva elemental elaboració, sinó per a difondre la nostra tradició i, si més no, per fer algun apunt sobre la castanya i el seu torrat. A mi m'agraden les castanyes, i és una llàstima no tenir-ne tot l'any. Les castanyes torrades, jo les faig amb aquella paella de foradets, que ara pots comprar-la en qualsevol ferreteria... però el millor és coure-les a la brasa, amb llenya o carbó. Els que teniu vitroceràmica, no us queda un altre que fer-les al forn. Sigui com sigui visca la Castanyada!
500 g de castanyes gallegues
1 paella amb forats
aigua
Variants:
Hi ha qui hi posa una mica de sal abans de torrar-les
![castanyes torrades pas1 castanyes torrades pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/82/78/18/castanyes-torrades-pas1.jpeg)
Començaré per recomanar únicament les castanyes gallegues.
![castanyes torrades pas2 castanyes torrades pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/82/79/47/castanyes-torrades-pas2.jpeg)
Veureu que són maques, fermes, grosses i amb bon color de pell.
![castanyes torrades pas3 castanyes torrades pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/82/80/67/castanyes-torrades-pas3.jpeg)
Aquí podeu apreciar la diferència amb la castanya andalusa, més lletja, petita i menys gustosa.
![castanyes torrades pas4 castanyes torrades pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/82/82/62/castanyes-torrades-pas4.jpeg)
Utilitzaré aquesta paella de forats que vaig comprar en una ferreteria de barri.
![castanyes torrades pas5 castanyes torrades pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/82/84/45/castanyes-torrades-pas5.jpeg)
Els forats permeten que el foc traspassi directament i torri les castanyes. Si teniu vitroceràmica... mala sort!
![castanyes torrades pas6 castanyes torrades pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/82/86/19/castanyes-torrades-pas6.jpeg)
Practicarem un petit tall a la part superior de la castanya.
![castanyes torrades pas7 castanyes torrades pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/82/90/12/castanyes-torrades-pas7.jpeg)
Suficient per evitar que esclatin.
![castanyes torrades pas8 castanyes torrades pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/82/91/74/castanyes-torrades-pas8.jpeg)
I les posarem a torrar a foc baix.
![castanyes torrades pas9 castanyes torrades pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/82/92/52/castanyes-torrades-pas9.jpeg)
Les tindrem, aproximadament, uns 20 minuts, remenant constantment.
![castanyes torrades pas10 castanyes torrades pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/82/93/18/castanyes-torrades-pas10.jpeg)
Prepareu-vos un got amb aigua i, de tant en tant, tireu-ne una mica sobre les castanyes.
![castanyes torrades pas11 castanyes torrades pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/82/93/78/castanyes-torrades-pas11.jpeg)
Mulleu-vos els dits i esquitxeu-les.
![castanyes torrades pas12 castanyes torrades pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/82/95/10/castanyes-torrades-pas12.jpeg)
Aquesta humitat farà que no quedin tan eixutes i ens permetrà alentir el torrat exterior. Això afavorirà que quedin ben cuites de dins i no se'ns cremin abans d'hora.
![castanyes torrades pas13 castanyes torrades pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/82/96/27/castanyes-torrades-pas13.jpeg)
Hi ha qui les posa en remull una estona abans de coure-les, però jo penso que no cal un excés d'aigua.
![castanyes torrades pas14 castanyes torrades pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/82/97/38/castanyes-torrades-pas14.jpeg)
I a remenar i remenar.
![castanyes torrades pas15 castanyes torrades pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/82/98/07/castanyes-torrades-pas15.jpeg)
I a cantar.
![castanyes torrades pas16 castanyes torrades pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/82/98/94/castanyes-torrades-pas16.jpeg)
I vinga, una mica més d'humitat.
![castanyes torrades pas18 castanyes torrades pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/83/01/46/castanyes-torrades-pas18.jpeg)
I anar fent. Quina oloreta que fa tot el pis, eh?
![castanyes torrades pas19 castanyes torrades pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/83/03/44/castanyes-torrades-pas19.jpeg)
A poc a poc notareu que la closca es va torrant...
![castanyes torrades pas21 castanyes torrades pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/83/06/23/castanyes-torrades-pas21.jpeg)
En aquest punt, ja podrem anar preparant les paperines o cornets de paper.
![castanyes torrades pas22 castanyes torrades pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/83/06/83/castanyes-torrades-pas22.jpeg)
Amb una mica de pràctica us sortiran perfectament. El paper de diari conserva bé l'escalfor.
![castanyes torrades pas23 castanyes torrades pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/83/07/49/castanyes-torrades-pas23.jpeg)
Les reservarem una estona.
![castanyes torrades pas24 castanyes torrades pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/83/08/24/castanyes-torrades-pas24.jpeg)
Aquesta escalfor i aquesta cocció passiva i residual farà que les castanyes s'estovin lleugerament, garantint una textura en boca més melosa, no tan eixuta.
![castanyes torrades pas25 castanyes torrades pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/83/08/99/castanyes-torrades-pas25.jpeg)
I ja només ens quedarà pelar-les.
![castanyes torrades pas26 castanyes torrades pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/83/09/68/castanyes-torrades-pas26.jpeg)
Si ho heu fet bé, les castanyes s'han de pelar pràcticament soles.
![castanyes torrades pas27 castanyes torrades pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/83/10/97/castanyes-torrades-pas27.jpeg)
La pell interior ha de quedar enganxada a la superior i sortir la castanya neta.
![castanyes torrades pas28 castanyes torrades pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/83/12/23/castanyes-torrades-pas28.jpeg)
I aquí tenim la castanya perfecta.
![castanyes torrades pas29 castanyes torrades pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/83/14/00/castanyes-torrades-pas29.jpeg)
I mira que són bones, eh?
![castanyes torrades pas30 castanyes torrades pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/83/15/71/castanyes-torrades-pas30.jpeg)
Què ens faltaria? És clar! La companyia d'uns moniatos al forn. I per fer rodona la Castanyada, que no faltin uns panellets i regar-ho tot plegat amb una mica de vi dolç i una bona companyia. Bon profit!