La ceba caramel·litzada és molt bona i és un recurs molt útil per a qualsevol cuiner/a. No costa gens de fer. Trobareu moltes receptes de ceba caramel·litzada, moltes amb sucre afegit. Però us ben asseguro que no és necessari. Si n'afegiu no passa res, però no cal. Si ho feu bé, la mateixa ceba genera els sucres necessaris per fer que finalment sigui dolça després d'haver-la confitat. Només heu de trobar el punt de les famoses reaccions de Maillard, que són les reaccions produïdes entre les proteïnes i el sucre dels aliments i que generen aquell torradet de gust intens tan característic, que també és aplicable a qualsevol altre producte. El resultat d'aquest procés és la caramel·lització. Per tant, aquesta ceba, és molt versàtil i us servirà per a condimentar o presentar qualsevol dels vostres plats o entrepans amb un toc de sofisticació.

Ingredients

1 kg de cebes tallades en juliana

un raig d'oli

un raig d'aigua

Preparació
1.
ceba caramellitzada pas1

Preparem les cebes. Ho podeu fer amb ceba vermella també.

2.
ceba caramellitzada pas2

Les pelem...

3.
ceba caramellitzada pas3

i les tallem en juliana. Si no voleu plorar massa podeu mullar les cebes a sota l'aixeta, així com el ganivet i engegar l'extractor.

4.
ceba caramellitzada pas4

En una paella o una cassola, tirarem un bon raig d'oli.

5.
ceba caramellitzada pas5

A continuació, hi afegirem la ceba tallada i...

6.
ceba caramellitzada pas6

... removem.

7.
ceba caramellitzada pas7

Al principi el foc ha d'estar mig-alt, ja que busquem torrar una mica la ceba.

8.
ceba caramellitzada pas8

A poc a poc anirà agafant color.

9.
ceba caramellitzada pas9

Vigileu-la bé i remeneu sovint per evitar que es cremi.

10.
ceba caramellitzada pas10

Quan la ceba tingui un color més fosc i pràcticament hagi consumit tota l'aigua que incorporen, podeu afegir un petit raig d'aigua addicional.

11.
ceba caramellitzada pas11

Però poca, eh? D'aquesta manera evitarem que la ceba es cremi i que continuï el procés de confitat.

12.
ceba caramellitzada pas12

En aquest punt no deixeu de remenar, ja que se us pot cremar amb facilitat.

13.
ceba caramellitzada pas13

Remeneu i remeneu, i si cal un nou raig d'aigua li posem. Ocasionalment, hi poso unes gotes de salsa Viandox per a aromatitzar la ceba i que tingui gust de carn, sobretot si la voleu per a condimentar hamburgueses o salsitxes, però és totalment opcional. 

14.
ceba caramellitzada pas14

En total haurem d'estar entre 30-40 minuts per acabar de caramel·litzar la ceba.

15.
ceba caramellitzada pas15

Un cop sigui ben fosca, la colarem per extreure l'excés d'oli...

16.
ceba caramellitzada pas16

i la deixarem refredar.

17.
ceba caramellitzada pas17

Un cop freda reservar a la nevera. Us aguantarà molts dies. A més, amb el pas de les hores la ceba agafarà més textura de confit i s'enfosquirà considerablement.

18.
ceba caramellitzada pas18

Com a exemple, veurem un bratwurst o cervela amb ceba caramel·litzada. Feu talls al biaix en totes dues direccions fins a arribar a la meitat de la salsitxa (no la talleu completament!).

19.
ceba caramellitzada pas19

D'aquesta manera, la salsitxa es cou millor, queda més atractiva a la vista i...

20.
ceba caramellitzada pas20

La ceba s'agafarà millor. La ceba, el quètxup o la mostassa, és clar. Veieu com ha canviat l'aspecte de la ceba un cop ha reposat?

21.
ceba caramellitzada pas21

Esteneu-la entre els talls del bratwurst o cervela i a gaudir.

22.
ceba caramellitzada pas22

Bon profit!