Ceba al cop de puny, sí, sí. Boníssima, nanos! El fet d'esclafar la ceba a cops de puny serveix per esberlar-la, tot i que també provoca l'extracció del seu líquid, el que farà que la ceba no piqui tant. A més, aquest tractament (o maltractament) li donarà a la ceba una textura molt particular.

En aquesta ocasió, he utilitzat la Ceba Llarga de Berga. Aquesta varietat de ceba tradicional del Berguedà destaca per la seva forma allargada i la seva dolçor, gens picant. És ideal per amanir i menjar en cru. No cal que us parli dels beneficis que té per a salut el consum de ceba, oi? Aquest plat d'avui, pot semblar una bretolada de plat, però a mi m'ha sorprès gratament: si la ceba, el vinagre i l'oli són bons, el podeu considerar un entrant com qualsevol altre. A més, sempre el podeu acompanyar d'una mica de tonyina, d'uns tomàquets de l'hort o d'un bacallà esqueixat. Bo de debò!

Ingredients

2 cebes dolces

Vinagre de vi

Oli d'oliva verge extra

Pebre negre

Sal

 

Variants:

S'hi poden afegir unes olives, les negres d'Aragó hi van molt bé

Es pot deixar en remull amb vinagre, després de donar-li el cop de puny.

Es pot esclafar abans o després de pelar-la

Preparació
1.
ceba al cop puny pas1

Com podeu veure, la mida d'aquesta varietat de ceba llarga de Berga és molt característica.

2.
ceba al cop puny pas2

Com us comentava, la podeu esclafar amb pell o sense pell.

3.
ceba al cop puny pas3

Jo li trauré la part superior i inferior i la pelaré prèviament.

4.
ceba al cop puny pas4
5.
ceba al cop puny pas5

Perfecte.

6.
ceba al cop puny pas6

Es pot aixafar sencera, però si la partiu en trossos, us anirà millor.

7.
ceba al cop puny pas7

Per la meitat... i la meitat de la meitat.

8.
ceba al cop puny pas8

És a dir, a quarts, aproximadament.

9.
ceba al cop puny pas9

Ara, col·locarem els trossos de ceba dins un drap de cuina ben net.

10.
ceba al cop puny pas10

És important caragolar bé el contingut i intentar que hi hagi una certa pressió a l'interior.

11.
ceba al cop puny pas11

Penseu que l'objectiu és extreure'n tota l'aigua de la ceba. Podeu pressionar amb el palmell...

12.
ceba al cop puny pas13

Foteu-li ben fort! Amb ganes, coi! Penseu en algun veí o veïna que us faci ràbia si cal! 

13.
ceba al cop puny pas14

Si us canseu, feu servir la part inferior de la mà, en plan Bruce Lee. Podeu llençar improperis en xinès.

14.
ceba al cop puny pas15

Si ho heu fet bé, el drap hauria d'estar xop d'aigua de ceba, i el taulell també. Obrim.

15.
ceba al cop puny pas16

Com podeu observar, la ceba ha quedat completament esberlada.

16.
ceba al cop puny pas17

Directament, la podeu emplatar.

17.
ceba al cop puny pas18

Ara només ens quedarà amanir-la amb una mica de vinagre de vi...

18.
ceba al cop puny pas19

... un bon raig d'oli d'oliva verge extra...

19.
ceba al cop puny pas20

... i sal i pebre al gust.

20.
ceba al cop puny pas21

I ja la podeu degustar.

21.
ceba al cop puny pas22

Ummm.... un plaer!

22.
ceba al cop puny pas23

Bon profit!