Ceba al cop de puny, sí, sí. Boníssima, nanos! El fet d'esclafar la ceba a cops de puny serveix per esberlar-la, tot i que també provoca l'extracció del seu líquid, el que farà que la ceba no piqui tant. A més, aquest tractament (o maltractament) li donarà a la ceba una textura molt particular.
En aquesta ocasió, he utilitzat la Ceba Llarga de Berga. Aquesta varietat de ceba tradicional del Berguedà destaca per la seva forma allargada i la seva dolçor, gens picant. És ideal per amanir i menjar en cru. No cal que us parli dels beneficis que té per a salut el consum de ceba, oi? Aquest plat d'avui, pot semblar una bretolada de plat, però a mi m'ha sorprès gratament: si la ceba, el vinagre i l'oli són bons, el podeu considerar un entrant com qualsevol altre. A més, sempre el podeu acompanyar d'una mica de tonyina, d'uns tomàquets de l'hort o d'un bacallà esqueixat. Bo de debò!
2 cebes dolces
Vinagre de vi
Oli d'oliva verge extra
Pebre negre
Sal
Variants:
S'hi poden afegir unes olives, les negres d'Aragó hi van molt bé
Es pot deixar en remull amb vinagre, després de donar-li el cop de puny.
Es pot esclafar abans o després de pelar-la
Com podeu veure, la mida d'aquesta varietat de ceba llarga de Berga és molt característica.
Com us comentava, la podeu esclafar amb pell o sense pell.
Jo li trauré la part superior i inferior i la pelaré prèviament.
Perfecte.
Es pot aixafar sencera, però si la partiu en trossos, us anirà millor.
Per la meitat... i la meitat de la meitat.
És a dir, a quarts, aproximadament.
Ara, col·locarem els trossos de ceba dins un drap de cuina ben net.
És important caragolar bé el contingut i intentar que hi hagi una certa pressió a l'interior.
Penseu que l'objectiu és extreure'n tota l'aigua de la ceba. Podeu pressionar amb el palmell...
Foteu-li ben fort! Amb ganes, coi! Penseu en algun veí o veïna que us faci ràbia si cal!
Si us canseu, feu servir la part inferior de la mà, en plan Bruce Lee. Podeu llençar improperis en xinès.
Si ho heu fet bé, el drap hauria d'estar xop d'aigua de ceba, i el taulell també. Obrim.
Com podeu observar, la ceba ha quedat completament esberlada.
Directament, la podeu emplatar.
Ara només ens quedarà amanir-la amb una mica de vinagre de vi...
... un bon raig d'oli d'oliva verge extra...
... i sal i pebre al gust.
I ja la podeu degustar.
Ummm.... un plaer!
Bon profit!