Avui, us presento el cigronet de Mura! Aquest cigró es reconeix perquè és fi, petit, sense pell i de fàcil cocció, i és especialment valorat en la gastronomia. En els darrers anys se n'ha recuperat el cultiu. Aquest plat que us porto avui, el podreu trobar a les cartes dels restaurants de Mura durant tot l'any. Gaudiu d'aquesta recepta i dels peculiars productes de la nostra terra!
400 g de cigronet de Mura sec
una mica de bicarbonat
150 g bacallà esqueixat i dessalat
allioli amb ou (maionesa amb all)
oli d'oliva verge extra
sali
Variants:
- Podeu fer una mussolina d'all barrejant l'allioli amb una clara muntada
El cigronet de Mura, normalment, és venut dins aquestes bosses.
Com podeu veure, el fabricant sempre adjunta les indicacions per coure el cigró.
El dia abans de fer aquest plat, poseu la meitat de la bossa dins un bol.
Poseu-hi aigua fins cobrir generosament els cigrons.
Poseu-hi bicarbonat.
Una mica, com una cullerada, i deixeu reposar els cigrons en remull a la nevera durant 24 hores.
Al mateix temps, prepareu el bacallà esqueixat.
Els trossos més lletjos valdran. No cal que compreu un llom per fer aquest plat.
Renteu bé el bacallà per retirar tota la sal i poseu-lo en remull 24 hores.
Durant aquest temps canvieu l'aigua un parell de vegades.
L'endemà, ja tindreu els cigrons a punt per coure.
Notareu que hauran doblat la mida.
Escorreu-los per canviar l'aigua.
Aboqueu-hi els cigrons.
Poseu-los a coure a foc mig durant una hora. Quan arrenqui el bull abaixeu el foc.
Tapeu-ho.
Quan bullir una estoneta veureu que fa escuma.
Aquesta escuma s'ha de retirar amb una escumadora.
Netegeu-ho bé.
A mitja cocció afegiu-hi un bon raig d'oli d'oliva i sal.
Mentrestant, podeu anar preparant l'allioli.
Si voleu veure el pas a pas, us recomano la lectura de la recepta Allioli amb ou.
Reserveu-lo a la nevera.
Passada una hora, tasteu un cigronet per veure com està.
Serviu-los immediatament, ben calents.
Ara, sobre el cigró, hi posareu el bacallà dessalat que heu preparat.
Però abans assequeu el bacallà amb un paper de cuina.
Poseu-hi uns trossos per sobre.
Molt bé.
A mi m'agrada posar-ho així al forn (mode grill) durant dos minuts.
D'aquesta manera es cou una mica el bacallà abans de posar l'allioli, tot i que amb la mateixa escalfor del cigró ja es cou.
Seguidament, poseu l'allioli per sobre. Jo he utilitzat una mànega pastissera, però no cal.
Amb la mànega es té més precisió.
I ara si, poseu-lo a gratinar.
Fins que tingui bon color.
I ja el podreu servir.
Jo he plantat unes llavors de julivert que ja estan germinant.
Ho aprofitaré per decorar el plat.
Ara si.
Un plat que podeu gaudir en qualsevol època de l'any.
Boníssim!
Bon profit!