Vinga, una nova recepta de les bàsiques. Ja us avanço que els cigrons secs cuits a casa... queden força més bons que els cigrons cuits de pot que podeu comprar. El que passa és que necessiten una preparació prèvia i d'una bona estona de cocció. De tipus de cigrons hi ha uns quants i de mides diverses. Jo els compro en una parada del mercat, els grans, els de tota la vida, vaja. No entraré en l'etern debat de posar o no bicarbonat. Jo ho he provat amb i sense, i no he notat gaire diferència, però si parleu amb les vostres iaies us diran que poseu bicarbonat. Suposadament, ajuda que quedin més tous i redueix l'efecte flatulent. La cocció?... es pot fer lenta en olla tradicional o en olla exprés... amb la que els podrem coure en 1/3 part del temps.
500 g cigrons secs
aigua mineral
bicarbonat
sal
Variants:
- Podeu remullar i coure els cigrons amb Vichy Catalán. En aquest cas, no caldrà que hi poseu sal ni bicarbonat perquè l'aigua mineral natural Vichy Catalán té una composició mineral que inclou bicarbonats i sodi en una proporció perfecta per a aquest ús.
- Hi ha qui posa el bicarbonat a l'olla de cocció
- Podeu afegir una mica d'all i/o llorer a la cocció
El dia abans posarem els cigrons en remull. Han d'estar un mínim de 12 hores en remull.
Compte amb el recipient. Calculeu que creixeran gairebé el doble. Poseu suficient aigua. Al mateix temps, podeu posar una cullerada gran de bicarbonat.
L'endemà, ja els tindrem així de macos.
Com m'agrada tocar els cigrons!
Els cigrons, els colarem, ja que no volem aprofitar l'aigua de posar-los en remull, sobretot si hi hem posat bicarbonat. Les molècules de bicarbonat s'uneixen als sucres inductors de gas dels cigrons, coneguts com a oligosacàrids. Dit en termes més col·loquials, aquest contingut és flatulent. Per tant, aquesta aigua amb bicarbonat la descartarem, ja que també ens pot deixar gust salat, fins i tot gust de sabó en grans quantitats.
Els rentarem una mica a sota de l'aixeta. Amb tot aquest procés, reduirem el poder flatulent dels cigrons.
I ja els podem col·locar dins una olla grossa.
Els cobrirem d'aigua fins a sobrepassar-los tranquil·lament.
Quan arrenquin el bull, abaixeu el foc ben suau.
Aneu-los tastant de tant en tant fins que tinguin el punt de cocció que més us agradi. A mi m'agraden, no durs, però que tinguin la seva consistència. La cocció ha de ser lenta però llarga. No s'han de desfer ni trencar-se. Afegiu la sal al final de la cocció.
I ja teniu a punt els cigrons per a elaborar els vostres plats. Bon Profit!