Aquesta era una d'aquelles receptes que sempre cuinava la meva mare, bàsicament, pel meu pare. Els fills no sopàvem aquestes coses... érem més de «bocata». Però jo sempre he estat gastronòmicament curiós. Recordo tastar aquests 'Cigrons amb suc' en un d'aquells sopars del meu pare i em van agradar molt. És curiós com una recepta feta amb uns ingredients tan senzills... pot arribar a tenir un gust tan peculiar i característic. Després d'uns quinze anys, com a mínim, he tornat a tastar aquest plat. Per a mi, aquest plat, ha estat com una regressió.

No és que sigui cap barbaritat de plat o de recepta, encara que està molt bo això sí, però és que he sentit aquella sensació de trobar-te a casa... d'estar menjant un plat acabat de fer per la teva mare. No sé si us ha passat mai, però feia molt de temps que no tenia aquest 'feeling' amb un plat. I m'ha fet molta il·lusió. M'ha emocionat, seria la paraula. I és que la cuina, com la vida, té aquestes coses. Es poden menjars sols o acompanyats de peix o carn. Jo he volgut servir-los amb una miqueta de xai... amb allioli i tot.

Ingredients

800 g cigrons bullits

2 tomàquets madurs ratllats (o quatre cullerades de pot)

2 ous durs

1 ceba trinxada

1 got de vi blanc o vi ranci

brou de bullir els cigrons

Per la picada:

1 galeta o pa sec

1 gra d'all

un grapat d'ametlles torrades

julivert

oli d'oliva

sal

Variants:

S'hi pot afegir bacallà prèviament saltat a la paella

S'hi poden afegir panses prèviament remullades

S'hi poden afegir avellanes a la picada

S'hi poden afegir alls tendres

Preparació
1.
cigrons catalana pas1

Avui utilitzaré cigrons ja cuits, amb suc i tot. Així veurem la recepta més ràpida. Particularment m'agrada més posar els cigrons en remull el dia abans i coure'ls jo mateix... però no sempre tenim temps... o quan et venen de gust... resulta que no tens els cigrons en remull.

2.
cigrons catalana pas2

Prepararem un mica d'all tendre i ceba, ben net.

3.
cigrons catalana pas3

Abans de res, començarem per la picada. Un all talladet, un grapat d'ametlles i avellanes, una mica de sec...

4.
cigrons catalana pas4

... un grapadet de cigrons cuits per lligar-ho...

5.
cigrons catalana pas5

... el julivert, una mica de sal...

6.
cigrons catalana pas6

... i som-hi amb la mà de morter, fins a deixar-ho ben picat.

7.
cigrons catalana pas7

Ara tallarem els alls tendres ben petits.

8.
cigrons catalana pas8

Posarem un parell d'ous a bullir.

9.
cigrons catalana pas9

Amb uns 10-12 minuts en tindrem prou.

10.
cigrons catalana pas10

Un cop bullits i refredats...

11.
cigrons catalana pas11

... els picarem ben petits.

12.
cigrons catalana pas12

En una paella amb una mica d'oli, sofregirem la ceba i l'all tendre. 

13.
cigrons catalana pas13

Un cop estigui dauradeta la verdura, incorporarem el tomàquet ratllat o de pot.

14.
cigrons catalana pas15

Tirem el vi i baixem una mica el foc.

15.
cigrons catalana pas16

Deixarem que redueixi l'alcohol uns 12-14 minuts. En aquest moment afegiríem també una mica de brou de bullir els cigrons, però jo avui no en tinc i he afegit mig gotet d'aigua.

16.
cigrons catalana pas17

Saleu-lo i tasteu-lo que de vegades ens oblidem, eh? Jo ho tasto sempre tot.

17.
cigrons catalana pas18

Un cop reduït el vi amb el brou ja podem incorporar els cigrons.

18.
cigrons catalana pas19

Remeneu-lo bé...

19.
cigrons catalana pas20

... i incorporem la picada.

20.
cigrons catalana pas21

Barregeu-la bé per tot el guisat.

21.
cigrons catalana pas22

I ara deixeu que bulli 5 minutets més.

22.
cigrons catalana pas23

Passat aquest temps ja podem parar el foc.

23.
cigrons catalana pas24

Incorporeu l'ou picat...

24.
cigrons catalana pas25

... i remeneu-lo bé.

25.
cigrons catalana pas26

Ja està, ja ho podem servir.

26.
cigrons catalana pas27

Exquisit...

27.
cigrons catalana pas28

... és que a mi m'agraden molt els cigrons encara que provoquen flatulència, clar.

28.
cigrons catalana pas29

Els podeu servir com acompanyament d'un xai a la brasa... en aquesta cassoleta tan bonica.

29.
cigrons catalana pas31

A què fa bona pinta?

30.
cigrons catalana pas32

És una bona guarnició, molt millor que les patates.

31.
cigrons catalana pas33

I per últim... ho podeu barrejar tot amb una mica d'allioli... Bon Profit!

32.
cigrons catalana pas34