Us recomano aquest guisadet tradicional amb galeres. No té massa complicació i, si us agraden les galeres, el gaudireu molt ja que el sabor d'aquest plat és força peculiar. Com veureu, que he utilitzat menys galeres que les que ens proposa la recepta original, sobretot si són grosses. Per tant, amb mig quilo de cigrons cuits i dues galeres per persona penso que és més que suficient. D'altra banda, podeu fer servir cigrons ja cuits i afegir-hi una mica d'aigua o brou concentrat enlloc del brou de la cocció dels cigrons.

Tsch! i vigileu al xuclar les galeres, que ja sabeu que punxen una mica. Emprenya quan es claven a la galta per dins de la boca, oi?... però val la pena corre el risc. La galera és un producte magnífic, i el seu preu encara conserva una certa decència, cosa que avui dia és d'agrair. Recordeu que la bona temporada de galeres és a l'hivern. 

Ingredients

600 g de cigrons bullits

16 galeres

2 grans d'all

2 tomàquets madurs

1 ceba

1 branca de julivert

1 gotet de vi ranci

pebre vermell

safrà

brou de la cocció dels cigrons

oli

sal

Variants:

S'hi poden incorporar uns musclos abans de les galeres

Preparació
1.
cigrons galeres pas1

Prepareu els ingredients.

2.
cigrons galeres pas2

Com us comentava al principi, jo he utilitzat cigrons ja cuits.

3.
cigrons galeres pas3

La galera ben fresca, això si. I si és viva millor encara.

4.
cigrons galeres pas4

Poseu un bon raig d'oli d'oliva a escalfar en una cassola.

5.
cigrons galeres pas5

Saleu les galeres.

6.
cigrons galeres pas6

Poseu-les a fregir.

7.
cigrons galeres pas7
8.
cigrons galeres pas8

Ratlleu els tomàquets madurs.

9.
cigrons galeres pas9

Doneu-li la volta per fregir-les per totes dues bandes.

10.
cigrons galeres pas10

Empebreu-les una mica també (que m'havia oblidat al posar la sal).

11.
cigrons galeres pas11

Un cop fregides reserveu-les.

12.
cigrons galeres pas12

Trinxeu la ceba.

13.
cigrons galeres pas13

I deixeu-la enrossir en el mateix oli.

14.
cigrons galeres pas15

Remeneu-ho bé i deixeu-ho un parell de minuts que es torri una mica l'all.

15.
cigrons galeres pas16

Ara, ja hi podeu afegir el tomàquet.

16.
cigrons galeres pas17

Una mica de sal. I ho deixeu reduir uns 10 minuts.

17.
cigrons galeres pas18

I una cullerada de pebre vermell dolç. Si és de la "Vera" millor.

18.
cigrons galeres pas19

Molt bé. Remeneu-ho tot plegat.

19.
cigrons galeres pas20

Ara hi poseu el vi.

20.
cigrons galeres pas21

Si no el teniu ranci, podeu posar vi blanc. Deixeu-ho reduir i que s'evapori l'alcohol, uns 10-15 minuts vigilant que no es cremi. Us ha de quedar un sofregit intens i gairebé caramel·litzat.

21.
cigrons galeres pas23

Ben remenats amb el sofregit.

22.
cigrons galeres pas24

I finalment l'aigua o el brou, si és de peix millor. No us passeu, poseu-hi un parell de gots aproximadament. La intenció es fer el plat tingui una mica de suquet, però no massa.

23.
cigrons galeres pas25

Ara el safrà, que podeu torrar prèviament.

24.
cigrons galeres pas26

Un grapat així. I ara deixeu-ho bullir uns 10-15 minuts.

25.
cigrons galeres pas27

Passat aquest temps, poseu les galeres per sobre, procurant submergir-les una mica i que s'acabi de fer durant 10 minuts més. Vigileu no falti líquid.

26.
cigrons galeres pas28

Ho podeu tapar.

27.
cigrons galeres pas29

I aquí teniu el plat acabat.

28.
cigrons galeres pas30

Fa bona pinta no? El podeu deixar reposar 10-15 minuts més abans de servir-lo. Penseu que la cassola de fang ho mantindrà calent força estona.

29.
cigrons galeres pas31

I ho serviu al plat.

30.
cigrons galeres pas32

Ummmm!

31.
cigrons galeres pas33

És un plat contundent, d'aquells que et deixa bé.

32.
cigrons galeres pas34

Bon profit!