Us recomano aquest guisadet tradicional amb galeres. No té massa complicació i, si us agraden les galeres, el gaudireu molt ja que el sabor d'aquest plat és força peculiar. Com veureu, que he utilitzat menys galeres que les que ens proposa la recepta original, sobretot si són grosses. Per tant, amb mig quilo de cigrons cuits i dues galeres per persona penso que és més que suficient. D'altra banda, podeu fer servir cigrons ja cuits i afegir-hi una mica d'aigua o brou concentrat enlloc del brou de la cocció dels cigrons.
Tsch! i vigileu al xuclar les galeres, que ja sabeu que punxen una mica. Emprenya quan es claven a la galta per dins de la boca, oi?... però val la pena corre el risc. La galera és un producte magnífic, i el seu preu encara conserva una certa decència, cosa que avui dia és d'agrair. Recordeu que la bona temporada de galeres és a l'hivern.
600 g de cigrons bullits
16 galeres
2 grans d'all
2 tomàquets madurs
1 ceba
1 branca de julivert
1 gotet de vi ranci
pebre vermell
safrà
brou de la cocció dels cigrons
oli
sal
Variants:
S'hi poden incorporar uns musclos abans de les galeres
![cigrons galeres pas1 cigrons galeres pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/28/13/cigrons-galeres-pas1.jpeg)
Prepareu els ingredients.
![cigrons galeres pas2 cigrons galeres pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/28/40/cigrons-galeres-pas2.jpeg)
Com us comentava al principi, jo he utilitzat cigrons ja cuits.
![cigrons galeres pas3 cigrons galeres pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/28/67/cigrons-galeres-pas3.jpeg)
La galera ben fresca, això si. I si és viva millor encara.
![cigrons galeres pas4 cigrons galeres pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/28/94/cigrons-galeres-pas4.jpeg)
Poseu un bon raig d'oli d'oliva a escalfar en una cassola.
![cigrons galeres pas5 cigrons galeres pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/29/21/cigrons-galeres-pas5.jpeg)
Saleu les galeres.
![cigrons galeres pas6 cigrons galeres pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/29/48/cigrons-galeres-pas6.jpeg)
Poseu-les a fregir.
![cigrons galeres pas7 cigrons galeres pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/29/75/cigrons-galeres-pas7.jpeg)
![cigrons galeres pas8 cigrons galeres pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/30/02/cigrons-galeres-pas8.jpeg)
Ratlleu els tomàquets madurs.
![cigrons galeres pas9 cigrons galeres pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/30/29/cigrons-galeres-pas9.jpeg)
Doneu-li la volta per fregir-les per totes dues bandes.
![cigrons galeres pas10 cigrons galeres pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/30/56/cigrons-galeres-pas10.jpeg)
Empebreu-les una mica també (que m'havia oblidat al posar la sal).
![cigrons galeres pas11 cigrons galeres pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/30/83/cigrons-galeres-pas11.jpeg)
Un cop fregides reserveu-les.
![cigrons galeres pas12 cigrons galeres pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/31/10/cigrons-galeres-pas12.jpeg)
Trinxeu la ceba.
![cigrons galeres pas13 cigrons galeres pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/31/37/cigrons-galeres-pas13.jpeg)
I deixeu-la enrossir en el mateix oli.
![cigrons galeres pas15 cigrons galeres pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/31/91/cigrons-galeres-pas15.jpeg)
Remeneu-ho bé i deixeu-ho un parell de minuts que es torri una mica l'all.
![cigrons galeres pas16 cigrons galeres pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/32/18/cigrons-galeres-pas16.jpeg)
Ara, ja hi podeu afegir el tomàquet.
![cigrons galeres pas17 cigrons galeres pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/32/45/cigrons-galeres-pas17.jpeg)
Una mica de sal. I ho deixeu reduir uns 10 minuts.
![cigrons galeres pas18 cigrons galeres pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/32/72/cigrons-galeres-pas18.jpeg)
I una cullerada de pebre vermell dolç. Si és de la "Vera" millor.
![cigrons galeres pas19 cigrons galeres pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/32/99/cigrons-galeres-pas19.jpeg)
Molt bé. Remeneu-ho tot plegat.
![cigrons galeres pas20 cigrons galeres pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/33/26/cigrons-galeres-pas20.jpeg)
Ara hi poseu el vi.
![cigrons galeres pas21 cigrons galeres pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/33/53/cigrons-galeres-pas21.jpeg)
Si no el teniu ranci, podeu posar vi blanc. Deixeu-ho reduir i que s'evapori l'alcohol, uns 10-15 minuts vigilant que no es cremi. Us ha de quedar un sofregit intens i gairebé caramel·litzat.
![cigrons galeres pas23 cigrons galeres pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/34/07/cigrons-galeres-pas23.jpeg)
Ben remenats amb el sofregit.
![cigrons galeres pas24 cigrons galeres pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/34/34/cigrons-galeres-pas24.jpeg)
I finalment l'aigua o el brou, si és de peix millor. No us passeu, poseu-hi un parell de gots aproximadament. La intenció es fer el plat tingui una mica de suquet, però no massa.
![cigrons galeres pas25 cigrons galeres pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/34/61/cigrons-galeres-pas25.jpeg)
Ara el safrà, que podeu torrar prèviament.
![cigrons galeres pas26 cigrons galeres pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/34/88/cigrons-galeres-pas26.jpeg)
Un grapat així. I ara deixeu-ho bullir uns 10-15 minuts.
![cigrons galeres pas27 cigrons galeres pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/35/15/cigrons-galeres-pas27.jpeg)
Passat aquest temps, poseu les galeres per sobre, procurant submergir-les una mica i que s'acabi de fer durant 10 minuts més. Vigileu no falti líquid.
![cigrons galeres pas28 cigrons galeres pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/35/42/cigrons-galeres-pas28.jpeg)
Ho podeu tapar.
![cigrons galeres pas29 cigrons galeres pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/35/69/cigrons-galeres-pas29.jpeg)
I aquí teniu el plat acabat.
![cigrons galeres pas30 cigrons galeres pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/35/96/cigrons-galeres-pas30.jpeg)
Fa bona pinta no? El podeu deixar reposar 10-15 minuts més abans de servir-lo. Penseu que la cassola de fang ho mantindrà calent força estona.
![cigrons galeres pas31 cigrons galeres pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/36/23/cigrons-galeres-pas31.jpeg)
I ho serviu al plat.
![cigrons galeres pas32 cigrons galeres pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/36/50/cigrons-galeres-pas32.jpeg)
Ummmm!
![cigrons galeres pas33 cigrons galeres pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/36/77/cigrons-galeres-pas33.jpeg)
És un plat contundent, d'aquells que et deixa bé.
![cigrons galeres pas34 cigrons galeres pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/37/04/cigrons-galeres-pas34.jpeg)
Bon profit!