Us recomano aquest guisadet tradicional amb galeres. No té massa complicació i, si us agraden les galeres, el gaudireu molt ja que el sabor d'aquest plat és força peculiar. Com veureu, que he utilitzat menys galeres que les que ens proposa la recepta original, sobretot si són grosses. Per tant, amb mig quilo de cigrons cuits i dues galeres per persona penso que és més que suficient. D'altra banda, podeu fer servir cigrons ja cuits i afegir-hi una mica d'aigua o brou concentrat enlloc del brou de la cocció dels cigrons.
Tsch! i vigileu al xuclar les galeres, que ja sabeu que punxen una mica. Emprenya quan es claven a la galta per dins de la boca, oi?... però val la pena corre el risc. La galera és un producte magnífic, i el seu preu encara conserva una certa decència, cosa que avui dia és d'agrair. Recordeu que la bona temporada de galeres és a l'hivern.
600 g de cigrons bullits
16 galeres
2 grans d'all
2 tomàquets madurs
1 ceba
1 branca de julivert
1 gotet de vi ranci
pebre vermell
safrà
brou de la cocció dels cigrons
oli
sal
Variants:
S'hi poden incorporar uns musclos abans de les galeres
Prepareu els ingredients.
Com us comentava al principi, jo he utilitzat cigrons ja cuits.
La galera ben fresca, això si. I si és viva millor encara.
Poseu un bon raig d'oli d'oliva a escalfar en una cassola.
Saleu les galeres.
Poseu-les a fregir.
Ratlleu els tomàquets madurs.
Doneu-li la volta per fregir-les per totes dues bandes.
Empebreu-les una mica també (que m'havia oblidat al posar la sal).
Un cop fregides reserveu-les.
Trinxeu la ceba.
I deixeu-la enrossir en el mateix oli.
Remeneu-ho bé i deixeu-ho un parell de minuts que es torri una mica l'all.
Ara, ja hi podeu afegir el tomàquet.
Una mica de sal. I ho deixeu reduir uns 10 minuts.
I una cullerada de pebre vermell dolç. Si és de la "Vera" millor.
Molt bé. Remeneu-ho tot plegat.
Ara hi poseu el vi.
Si no el teniu ranci, podeu posar vi blanc. Deixeu-ho reduir i que s'evapori l'alcohol, uns 10-15 minuts vigilant que no es cremi. Us ha de quedar un sofregit intens i gairebé caramel·litzat.
Ben remenats amb el sofregit.
I finalment l'aigua o el brou, si és de peix millor. No us passeu, poseu-hi un parell de gots aproximadament. La intenció es fer el plat tingui una mica de suquet, però no massa.
Ara el safrà, que podeu torrar prèviament.
Un grapat així. I ara deixeu-ho bullir uns 10-15 minuts.
Passat aquest temps, poseu les galeres per sobre, procurant submergir-les una mica i que s'acabi de fer durant 10 minuts més. Vigileu no falti líquid.
Ho podeu tapar.
I aquí teniu el plat acabat.
Fa bona pinta no? El podeu deixar reposar 10-15 minuts més abans de servir-lo. Penseu que la cassola de fang ho mantindrà calent força estona.
I ho serviu al plat.
Ummmm!
És un plat contundent, d'aquells que et deixa bé.
Bon profit!