De nou, un plat d'aquells que, pel seu nom, podem imaginar el sabor que tindrà, però un cop fet sorprèn gratament. Vaja, que aquest plat està molt més bo del que ens pensem.
És un plat que podeu fer en molt poc temps i amb el que quedareu com uns senyors. Jo recomano emprar cigrons acabats de coure, per què sempre queden més bons i per què així podreu aprofitar l'aigua de la cocció per fer la salseta. Altrament, podeu fer servir cigrons ja cuits i fer la salsa amb brou de peix o verdura o aigua directament. I a menjar amb tranquil·litat, eh? anar xuclant caps de gamba, pim, pam, pim, pam. Que vagi de gust!
300 g cigrons bullits
12 gambes
2 grans d'all
3 tomàquets madurs
brou de coure els cigrons
allioli negat
una mica de julivert fresc
oli d'oliva
pebre negre
sal
Variants:
Podeu fer l'allioli negat amb ou
![cigrons gambes pas1 cigrons gambes pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/39/05/cigrons-gambes-pas1.jpeg)
La nit abans poseu els cigrons en remull amb una culleradeta de bicarbonat.
![cigrons gambes pas2 cigrons gambes pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/39/32/cigrons-gambes-pas2.jpeg)
L'endemà s'hauran hidratat força.
![cigrons gambes pas3 cigrons gambes pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/39/59/cigrons-gambes-pas3.jpeg)
Poseu-los a bullir fins que estiguin cuits. Us recomano la lectura prèvia de la recepta Cigrons bullits. També us recomano la lectura del consell La cocció dels llegums secs.
![cigrons gambes pas5 cigrons gambes pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/40/13/cigrons-gambes-pas5.jpeg)
Al mateix temps, guardeu una mica d'aigua de la cocció per a més endavant.
![cigrons gambes pas6 cigrons gambes pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/40/40/cigrons-gambes-pas6.jpeg)
Prepareu la resta d'ingredients del plat. Netegeu les gambes.
![cigrons gambes pas8 cigrons gambes pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/40/94/cigrons-gambes-pas8.jpeg)
Trinxeu els alls.
![cigrons gambes pas9 cigrons gambes pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/41/21/cigrons-gambes-pas9.jpeg)
Saleu les gambes.
![cigrons gambes pas10 cigrons gambes pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/41/48/cigrons-gambes-pas10.jpeg)
I empebreu-les.
![cigrons gambes pas11 cigrons gambes pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/41/75/cigrons-gambes-pas11.jpeg)
Poseu a escalfar una cassola al foc. Quan sigui calenta, tireu-hi un bon raig d'oli d'oliva i fregiu-hi les gambes.
![cigrons gambes pas12 cigrons gambes pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/42/02/cigrons-gambes-pas12.jpeg)
Doneu-li la volta i quan siguin fetes reserveu-les.
![cigrons gambes pas13 cigrons gambes pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/42/29/cigrons-gambes-pas13.jpeg)
En el mateix oli daureu l'all.
![cigrons gambes pas14 cigrons gambes pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/42/56/cigrons-gambes-pas14.jpeg)
Quan sigui ros (vigileu no se us cremi que amargaria el plat)...
![cigrons gambes pas15 cigrons gambes pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/42/83/cigrons-gambes-pas15.jpeg)
afegiu-hi el tomàquet.
![cigrons gambes pas16 cigrons gambes pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/43/10/cigrons-gambes-pas16.jpeg)
Remeneu-ho.
![cigrons gambes pas17 cigrons gambes pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/43/37/cigrons-gambes-pas17.jpeg)
Trinxeu una mica de julivert fresc.
![cigrons gambes pas18 cigrons gambes pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/43/64/cigrons-gambes-pas18.jpeg)
Afegiu-lo al sofregit.
![cigrons gambes pas19 cigrons gambes pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/43/91/cigrons-gambes-pas19.jpeg)
Rectifiqueu de sal i deixeu-ho coure a foc baix uns 15 minuts.
![cigrons gambes pas20 cigrons gambes pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/44/18/cigrons-gambes-pas20.jpeg)
Mentrestant, prepareu un allioli amb ou sencer, o una maionesa amb all, com voleu dir-li.
![cigrons gambes pas21 cigrons gambes pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/44/45/cigrons-gambes-pas21.jpeg)
Afegiu-li un bon raig del suc de la cocció dels cigrons.
![cigrons gambes pas22 cigrons gambes pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/44/72/cigrons-gambes-pas22.jpeg)
Amb això aconseguireu que es talli l'allioli, si no ho estava ja. D'això, sense ou, se'n diu allioli negat.
![cigrons gambes pas23 cigrons gambes pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/44/99/cigrons-gambes-pas23.jpeg)
Us ha de quedar una textura líquida.
![cigrons gambes pas24 cigrons gambes pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/45/26/cigrons-gambes-pas24.jpeg)
Quan tinguem el sofregit fet afegiu-hi els cigrons.
![cigrons gambes pas25 cigrons gambes pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/45/53/cigrons-gambes-pas25.jpeg)
Remeneu-ho tot junt.
![cigrons gambes pas26 cigrons gambes pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/45/80/cigrons-gambes-pas26.jpeg)
Ara, col·loqueu-hi per sobre les gambes.
![cigrons gambes pas27 cigrons gambes pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/46/07/cigrons-gambes-pas27.jpeg)
Poseu-les amb una mica de gràcia que no costa gens, eh? jeje.
![cigrons gambes pas29 cigrons gambes pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/46/61/cigrons-gambes-pas29.jpeg)
Sacsegeu una mica la cassola per repartir-ho bé.
![cigrons gambes pas30 cigrons gambes pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/46/88/cigrons-gambes-pas30.jpeg)
Seguidament, afegiu-hi un parell de cullerots del suc de la cocció dels cigrons.
![cigrons gambes pas31 cigrons gambes pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/47/15/cigrons-gambes-pas31.jpeg)
Sacsegeu-ho de nou i rectifiqueu-ho de sal.
![cigrons gambes pas32 cigrons gambes pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/47/42/cigrons-gambes-pas32.jpeg)
Tapeu la cassola i deixeu que es faci a foc lent.
![cigrons gambes pas33 cigrons gambes pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/47/69/cigrons-gambes-pas33.jpeg)
Hi haurà d'estar uns 10-15 minuts, que redueixi una mica.
![cigrons gambes pas34 cigrons gambes pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/47/96/cigrons-gambes-pas34.jpeg)
Ja ho tenim. Poseu-hi una mica més de julivert per sobre.
![cigrons gambes pas35 cigrons gambes pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/48/23/cigrons-gambes-pas35.jpeg)
Per últim, poseu la cassola dins el forn en mode grill.
![cigrons gambes pas36 cigrons gambes pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/48/50/cigrons-gambes-pas36.jpeg)
El que busquem és donar un aspecte torrat més atractiu a la vista, més professional.
![cigrons gambes pas37 cigrons gambes pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/48/77/cigrons-gambes-pas37.jpeg)
En 5 minuts ho tindreu llest per servir.
![cigrons gambes pas38 cigrons gambes pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/49/04/cigrons-gambes-pas38.jpeg)
Tothom a dinar!
![cigrons gambes pas40 cigrons gambes pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/49/58/cigrons-gambes-pas40.jpeg)
Poseu-hi cigrons i suquet.
![cigrons gambes pas41 cigrons gambes pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/49/85/cigrons-gambes-pas41.jpeg)
I al capdamunt les gambes. Que vagi de gust!
![cigrons gambes pas42 cigrons gambes pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/76/50/12/cigrons-gambes-pas42.jpeg)
Bon profit!