Un plat contundent i saborós, propi de l'hivern, per carregar energies. D'aquells guisadets que bé de gust tastar en una taula amb estovalles de quadradets blancs i vermells... amb un porronet al mig... i un bon pa de pagès per sucar amb tomacons de penjar... amb un bon oli d'oliva verge extra, eh?... quina pel.lícula m'estic muntant jo solet!

Ingredients

600gr. cigrons bullits

500gr. patates tallades a daus

250gr. calamars tallats a anelles

1 ceba trinxada

1 pebrot vermell tallat a tires grans

1 cabeça d'alls

1 got de vi blanc

2 tomàquets madurs ratllats

1 fulla de llorer

1l. de brou de peix

oli d'oliva

pebre negre en pols

sal

aigua

Preparació
1.
cigrons pataca calamar pas1

Podeu utilitzar cigró ja cuit de pot, però és molt millor si els feu a casa. El dia abans posarem els cigrons en remull per coure'ls a l'endemà.

2.
cigrons pataca calamar pas2

Els courem seguint la recepta de "Cigrons bullits".

3.
cigrons pataca calamar pas3
4.
cigrons pataca calamar pas4

El calamar l'haurem demanat que ens el preparin tallat en anelles. El rentem bé.

5.
cigrons pataca calamar pas5

El pebrot vermell el tallarem a tires grans. Després qui no en vulgui, el podrà apartar.

6.
cigrons pataca calamar pas6

Els cigrons ja els tenim ben cuits. Els reservem.

7.
cigrons pataca calamar pas7

Ratllem els tomàquets madurs.

8.
cigrons pataca calamar pas8

Tallem les patates a daus petitons... tot escapçant-les.

9.
cigrons pataca calamar pas9

La ceba també la piquem.

10.
cigrons pataca calamar pas10

Preparem una cassola amb un bon raig d'oli d'oliva.

11.
cigrons pataca calamar pas11

Hi posem el calamar salat...

12.
cigrons pataca calamar pas12

... i deixem que agafi coloret... que comenci a petar... que s'enganxi una mica.

13.
cigrons pataca calamar pas13

A continuació, incorporem la ceba picada.

14.
cigrons pataca calamar pas14

Ho remenem i ho deixem uns minuts... que agafi coloret la ceba. El foc mitjanet.

15.
cigrons pataca calamar pas15

Ara afegim la cabeça d'alls...

16.
cigrons pataca calamar pas16

... el llorer...

17.
cigrons pataca calamar pas17

... i el pebrot vermell...

18.
cigrons pataca calamar pas18

... una mica de pebre negre en pols...

19.
cigrons pataca calamar pas19

... i ho remenem tot plegat. Que agafi tot coloret durant uns minutets.

20.
cigrons pataca calamar pas20

Incorporem el tomàquet ratllat.

21.
cigrons pataca calamar pas21

Remenem i deixem caramel·litzar el conjunt.

22.
cigrons pataca calamar pas22

Quan el tomàquet agafi textura... aprofiteu per rascar allà on s'han enganxat els calamars. Aquestes restes li aportaran un gust molt bo al plat.

23.
cigrons pataca calamar pas23

Salem una mica...

24.
cigrons pataca calamar pas26

Ho tapem i deixem reduir el vi.

25.
cigrons pataca calamar pas27

Passats uns 10 minutets... ja podrem incorporar el brou de peix ben calent que haurem fet prèviament (jo en tenia de congelat d'un altre vegada).

26.
cigrons pataca calamar pas28

Quan arrenqui el bull... incorporem les patates...

27.
cigrons pataca calamar pas29

Ho tapem i ho deixem coure uns 15 minuts.

28.
cigrons pataca calamar pas30

A continuació incorporem els cigrons... i ho deixem coure 10 minutets més... fins que la patata sigui cuita.

29.
cigrons pataca calamar pas31

Bé, com podeu veure, m'he quedat curt amb l'altre cassola i ho he abocat tot en una de més gran.

30.
cigrons pataca calamar pas32

Un cop cuit... deixeu reposar el guisat una estona abans de servir.

31.
cigrons pataca calamar pas33

I emplatem.

32.
cigrons pataca calamar pas34

Ummm... quina flaire que fan. La salseta ha quedat ben lligada gràcies al midó de les patates.

33.
cigrons pataca calamar pas35

Acompanyeu el plat d'un bon vi negre o rosat.

34.

Bon Profit!