Un plat contundent i saborós, propi de l'hivern, per carregar energies. D'aquells guisadets que bé de gust tastar en una taula amb estovalles de quadradets blancs i vermells... amb un porronet al mig... i un bon pa de pagès per sucar amb tomacons de penjar... amb un bon oli d'oliva verge extra, eh?... quina pel.lícula m'estic muntant jo solet!
600gr. cigrons bullits
500gr. patates tallades a daus
250gr. calamars tallats a anelles
1 ceba trinxada
1 pebrot vermell tallat a tires grans
1 cabeça d'alls
1 got de vi blanc
2 tomàquets madurs ratllats
1 fulla de llorer
1l. de brou de peix
oli d'oliva
pebre negre en pols
sal
aigua
![cigrons pataca calamar pas1 cigrons pataca calamar pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/66/75/cigrons-pataca-calamar-pas1.jpeg)
Podeu utilitzar cigró ja cuit de pot, però és molt millor si els feu a casa. El dia abans posarem els cigrons en remull per coure'ls a l'endemà.
![cigrons pataca calamar pas2 cigrons pataca calamar pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/67/02/cigrons-pataca-calamar-pas2.jpeg)
Els courem seguint la recepta de "Cigrons bullits".
![cigrons pataca calamar pas3 cigrons pataca calamar pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/67/29/cigrons-pataca-calamar-pas3.jpeg)
![cigrons pataca calamar pas4 cigrons pataca calamar pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/67/56/cigrons-pataca-calamar-pas4.jpeg)
El calamar l'haurem demanat que ens el preparin tallat en anelles. El rentem bé.
![cigrons pataca calamar pas5 cigrons pataca calamar pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/67/83/cigrons-pataca-calamar-pas5.jpeg)
El pebrot vermell el tallarem a tires grans. Després qui no en vulgui, el podrà apartar.
![cigrons pataca calamar pas6 cigrons pataca calamar pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/68/10/cigrons-pataca-calamar-pas6.jpeg)
Els cigrons ja els tenim ben cuits. Els reservem.
![cigrons pataca calamar pas7 cigrons pataca calamar pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/68/37/cigrons-pataca-calamar-pas7.jpeg)
Ratllem els tomàquets madurs.
![cigrons pataca calamar pas8 cigrons pataca calamar pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/68/64/cigrons-pataca-calamar-pas8.jpeg)
Tallem les patates a daus petitons... tot escapçant-les.
![cigrons pataca calamar pas9 cigrons pataca calamar pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/69/00/cigrons-pataca-calamar-pas9.jpeg)
La ceba també la piquem.
![cigrons pataca calamar pas10 cigrons pataca calamar pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/69/57/cigrons-pataca-calamar-pas10.jpeg)
Preparem una cassola amb un bon raig d'oli d'oliva.
![cigrons pataca calamar pas11 cigrons pataca calamar pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/70/14/cigrons-pataca-calamar-pas11.jpeg)
Hi posem el calamar salat...
![cigrons pataca calamar pas12 cigrons pataca calamar pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/71/28/cigrons-pataca-calamar-pas12.jpeg)
... i deixem que agafi coloret... que comenci a petar... que s'enganxi una mica.
![cigrons pataca calamar pas13 cigrons pataca calamar pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/71/67/cigrons-pataca-calamar-pas13.jpeg)
A continuació, incorporem la ceba picada.
![cigrons pataca calamar pas14 cigrons pataca calamar pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/72/36/cigrons-pataca-calamar-pas14.jpeg)
Ho remenem i ho deixem uns minuts... que agafi coloret la ceba. El foc mitjanet.
![cigrons pataca calamar pas15 cigrons pataca calamar pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/72/99/cigrons-pataca-calamar-pas15.jpeg)
Ara afegim la cabeça d'alls...
![cigrons pataca calamar pas16 cigrons pataca calamar pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/73/26/cigrons-pataca-calamar-pas16.jpeg)
... el llorer...
![cigrons pataca calamar pas17 cigrons pataca calamar pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/73/65/cigrons-pataca-calamar-pas17.jpeg)
... i el pebrot vermell...
![cigrons pataca calamar pas18 cigrons pataca calamar pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/73/98/cigrons-pataca-calamar-pas18.jpeg)
... una mica de pebre negre en pols...
![cigrons pataca calamar pas19 cigrons pataca calamar pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/74/31/cigrons-pataca-calamar-pas19.jpeg)
... i ho remenem tot plegat. Que agafi tot coloret durant uns minutets.
![cigrons pataca calamar pas20 cigrons pataca calamar pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/74/64/cigrons-pataca-calamar-pas20.jpeg)
Incorporem el tomàquet ratllat.
![cigrons pataca calamar pas21 cigrons pataca calamar pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/74/91/cigrons-pataca-calamar-pas21.jpeg)
Remenem i deixem caramel·litzar el conjunt.
![cigrons pataca calamar pas22 cigrons pataca calamar pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/75/18/cigrons-pataca-calamar-pas22.jpeg)
Quan el tomàquet agafi textura... aprofiteu per rascar allà on s'han enganxat els calamars. Aquestes restes li aportaran un gust molt bo al plat.
![cigrons pataca calamar pas23 cigrons pataca calamar pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/75/45/cigrons-pataca-calamar-pas23.jpeg)
Salem una mica...
![cigrons pataca calamar pas26 cigrons pataca calamar pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/76/50/cigrons-pataca-calamar-pas26.jpeg)
Ho tapem i deixem reduir el vi.
![cigrons pataca calamar pas27 cigrons pataca calamar pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/76/80/cigrons-pataca-calamar-pas27.jpeg)
Passats uns 10 minutets... ja podrem incorporar el brou de peix ben calent que haurem fet prèviament (jo en tenia de congelat d'un altre vegada).
![cigrons pataca calamar pas28 cigrons pataca calamar pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/77/10/cigrons-pataca-calamar-pas28.jpeg)
Quan arrenqui el bull... incorporem les patates...
![cigrons pataca calamar pas29 cigrons pataca calamar pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/77/37/cigrons-pataca-calamar-pas29.jpeg)
Ho tapem i ho deixem coure uns 15 minuts.
![cigrons pataca calamar pas30 cigrons pataca calamar pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/77/64/cigrons-pataca-calamar-pas30.jpeg)
A continuació incorporem els cigrons... i ho deixem coure 10 minutets més... fins que la patata sigui cuita.
![cigrons pataca calamar pas31 cigrons pataca calamar pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/77/91/cigrons-pataca-calamar-pas31.jpeg)
Bé, com podeu veure, m'he quedat curt amb l'altre cassola i ho he abocat tot en una de més gran.
![cigrons pataca calamar pas32 cigrons pataca calamar pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/78/18/cigrons-pataca-calamar-pas32.jpeg)
Un cop cuit... deixeu reposar el guisat una estona abans de servir.
![cigrons pataca calamar pas33 cigrons pataca calamar pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/78/45/cigrons-pataca-calamar-pas33.jpeg)
I emplatem.
![cigrons pataca calamar pas34 cigrons pataca calamar pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/78/72/cigrons-pataca-calamar-pas34.jpeg)
Ummm... quina flaire que fan. La salseta ha quedat ben lligada gràcies al midó de les patates.
![cigrons pataca calamar pas35 cigrons pataca calamar pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/17/78/99/cigrons-pataca-calamar-pas35.jpeg)
Acompanyeu el plat d'un bon vi negre o rosat.
Bon Profit!