Avui et portem uns tradicionals cigrons de Quaresma, també conegut en castellà com garbanzos de vigilia o potaje de vigilia. Aquest potatge tradicionalment s'ha servit els divendres de Quaresma a Espanya. A causa de la prohibició religiosa de menjar carn en aquest període, aquest plat conté com a aportació proteica el bacallà en salaó i els cigrons. Es considera un dels plats més cuinats de la gastronomia de Setmana Santa.
Trobaràs algunes versions diferents: amb picada o sense, amb sofregit o sense, amb pinyons i panses o sense, però tots ells comparteixen els cigrons, el bacallà i els espinacs com a ingredients principals, així com la incorporació de l'ou dur per decorar el plat, trinxat o sencer. Som-hi!
500 g de cigrons cuits
400 g de fulles d'espinacs
300 g de tires de bacallà dessalades (esqueixat)
4 ous durs (1 per persona)
3 alls laminats
2 fulles de llorer
1 cullerada de pebre vermell
oli d'oliva verge extra
1 l de fumet de peix
1 cullerada de farina
sal
Variants:
- Hi pots afegir gambes pelades com he fet jo, i el plat guanya molt
- Pots incorporar-hi un sofregit fet amb pebrot, tomàquet i ceba
- Pots incorporar-hi una picada feta amb all, pa fregit i ou dur
- S'hi poden posar pinyons i panses
- Pots coure prèviament els cigrons remullats el dia abans
Prepareu tots els ingredients, que després emprenya molt haver de sortir corrents a comprar, a que si?.
En una cassola, poseu un raig d'oli a escalfar i daureu els alls laminats.
Mentrestant, netegeu bé les fulles d'espinacs, que no tinguin sorra.
Salteu les gambes (si en voleu posar) ja salades.
Un parell de voltes i hi afegiu una cullerada de farina. També el llorer.
Remeneu-ho una mica.
A continuació, afegiu-hi també el pebre vermell, i un parell de voltes.
Seguidament, tireu un cullerot del brou a la cassola.
Així evitareu que es cremi la farina i el pebre vermell.
De seguida, ja hi podreu incorporar els espinacs. Al principi sembla molta quantitat, però el seu volum és enganyós.
Ho tapeu, i en 3 o 4 minuts veureu com els espinacs es queden en no res.
Ara, ja hi podeu posar els cigrons cuits.
Al mateix temps, el bacallà esqueixat i dessalat.
I finalment, ho cobriu tot amb brou.
Saleu-ho una mica, ho tapeu i ho deixeu fer a foc lent uns 20 minuts.
Passat aquest temps, rectifiqueu de sal.
En aquest punt, hi podeu incorporar una picada o un sofregit, i deixar-ho fer uns 10 minuts més. Altrament, ja podeu apagar el foc i deixar-ho reposar una estona.
Si us agrada, acompanyeu el plat amb ou dur.
El podeu trinxar i repartir dins la cassola o, si no a tothom li agrada, posar-los sencers i repartir-los a taula.
Gran plat de Quaresma!
Bon profit!