Avui et portem uns tradicionals cigrons de Quaresma, també conegut en castellà com garbanzos de vigilia o potaje de vigilia. Aquest potatge tradicionalment s'ha servit els divendres de Quaresma a Espanya. A causa de la prohibició religiosa de menjar carn en aquest període, aquest plat conté com a aportació proteica el bacallà en salaó i els cigrons. Es considera un dels plats més cuinats de la gastronomia de Setmana Santa.

Trobaràs algunes versions diferents: amb picada o sense, amb sofregit o sense, amb pinyons i panses o sense, però tots ells comparteixen els cigrons, el bacallà i els espinacs com a ingredients principals, així com la incorporació de l'ou dur per decorar el plat, trinxat o sencer. Som-hi!

Ingredients

500 g de cigrons cuits

400 g de fulles d'espinacs 

300 g de tires de bacallà dessalades (esqueixat)

4 ous durs (1 per persona)

3 alls laminats 

2 fulles de llorer

1 cullerada de pebre vermell

oli d'oliva verge extra

1 l de fumet de peix

1 cullerada de farina

sal

Variants:

- Hi pots afegir gambes pelades com he fet jo, i el plat guanya molt

- Pots incorporar-hi un sofregit fet amb pebrot, tomàquet i ceba

- Pots incorporar-hi una picada feta amb all, pa fregit i ou dur

- S'hi poden posar pinyons i panses

- Pots coure prèviament els cigrons remullats el dia abans

Preparació
1.
IMG 6016

Prepareu tots els ingredients, que després emprenya molt haver de sortir corrents a comprar, a que si?.

2.
IMG 6029

En una cassola, poseu un raig d'oli a escalfar i daureu els alls laminats. 

3.
IMG 6023

Mentrestant, netegeu bé les fulles d'espinacs, que no tinguin sorra.

4.
IMG 6035

Salteu les gambes (si en voleu posar) ja salades.

5.
IMG 6040

Un parell de voltes i hi afegiu una cullerada de farina. També el llorer.

6.
IMG 6041

Remeneu-ho una mica.

7.
IMG 6043

A continuació, afegiu-hi també el pebre vermell, i un parell de voltes.

8.
IMG 6046

Seguidament, tireu un cullerot del brou a la cassola.

9.
IMG 6049

Així evitareu que es cremi la farina i el pebre vermell.

10.
IMG 6055

De seguida, ja hi podreu incorporar els espinacs. Al principi sembla molta quantitat, però el seu volum és enganyós.

11.
IMG 6057

Ho tapeu, i en 3 o 4 minuts veureu com els espinacs es queden en no res.

12.
IMG 6059

Ara, ja hi podeu posar els cigrons cuits.

13.
IMG 6064

Al mateix temps, el bacallà esqueixat i dessalat.

14.
IMG 6070

I finalment, ho cobriu tot amb brou.

15.
IMG 6073

Saleu-ho una mica, ho tapeu i ho deixeu fer a foc lent uns 20 minuts.

16.
IMG 6076

Passat aquest temps, rectifiqueu de sal.

17.
IMG 6079

En aquest punt, hi podeu incorporar una picada o un sofregit, i deixar-ho fer uns 10 minuts més. Altrament, ja podeu apagar el foc i deixar-ho reposar una estona.

18.
IMG 6081

Si us agrada, acompanyeu el plat amb ou dur.

19.
IMG 6085

El podeu trinxar i repartir dins la cassola o, si no a tothom li agrada, posar-los sencers i repartir-los a taula.

20.
IMG 6095

Gran plat de Quaresma!

21.
IMG 6117

Bon profit!