Avui et portem uns tradicionals cigrons de Quaresma, també conegut en castellà com garbanzos de vigilia o potaje de vigilia. Aquest potatge tradicionalment s'ha servit els divendres de Quaresma a Espanya. A causa de la prohibició religiosa de menjar carn en aquest període, aquest plat conté com a aportació proteica el bacallà en salaó i els cigrons. Es considera un dels plats més cuinats de la gastronomia de Setmana Santa.
Trobaràs algunes versions diferents: amb picada o sense, amb sofregit o sense, amb pinyons i panses o sense, però tots ells comparteixen els cigrons, el bacallà i els espinacs com a ingredients principals, així com la incorporació de l'ou dur per decorar el plat, trinxat o sencer. Som-hi!
500 g de cigrons cuits
400 g de fulles d'espinacs
300 g de tires de bacallà dessalades (esqueixat)
4 ous durs (1 per persona)
3 alls laminats
2 fulles de llorer
1 cullerada de pebre vermell
oli d'oliva verge extra
1 l de fumet de peix
1 cullerada de farina
sal
Variants:
- Hi pots afegir gambes pelades com he fet jo, i el plat guanya molt
- Pots incorporar-hi un sofregit fet amb pebrot, tomàquet i ceba
- Pots incorporar-hi una picada feta amb all, pa fregit i ou dur
- S'hi poden posar pinyons i panses
- Pots coure prèviament els cigrons remullats el dia abans
![IMG 6016 IMG 6016](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/04/16/img-6016.jpeg)
Prepareu tots els ingredients, que després emprenya molt haver de sortir corrents a comprar, a que si?.
![IMG 6029 IMG 6029](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/04/43/img-6029.jpeg)
En una cassola, poseu un raig d'oli a escalfar i daureu els alls laminats.
![IMG 6023 IMG 6023](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/06/41/img-6023.jpeg)
Mentrestant, netegeu bé les fulles d'espinacs, que no tinguin sorra.
![IMG 6035 IMG 6035](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/08/36/img-6035.jpeg)
Salteu les gambes (si en voleu posar) ja salades.
![IMG 6040 IMG 6040](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/08/63/img-6040.jpeg)
Un parell de voltes i hi afegiu una cullerada de farina. També el llorer.
![IMG 6041 IMG 6041](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/08/90/img-6041.jpeg)
Remeneu-ho una mica.
![IMG 6043 IMG 6043](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/09/17/img-6043.jpeg)
A continuació, afegiu-hi també el pebre vermell, i un parell de voltes.
![IMG 6046 IMG 6046](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/09/44/img-6046.jpeg)
Seguidament, tireu un cullerot del brou a la cassola.
![IMG 6049 IMG 6049](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/09/71/img-6049.jpeg)
Així evitareu que es cremi la farina i el pebre vermell.
![IMG 6055 IMG 6055](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/10/13/img-6055.jpeg)
De seguida, ja hi podreu incorporar els espinacs. Al principi sembla molta quantitat, però el seu volum és enganyós.
![IMG 6057 IMG 6057](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/10/46/img-6057.jpeg)
Ho tapeu, i en 3 o 4 minuts veureu com els espinacs es queden en no res.
![IMG 6059 IMG 6059](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/10/85/img-6059.jpeg)
Ara, ja hi podeu posar els cigrons cuits.
![IMG 6064 IMG 6064](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/11/27/img-6064.jpeg)
Al mateix temps, el bacallà esqueixat i dessalat.
![IMG 6070 IMG 6070](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/11/54/img-6070.jpeg)
I finalment, ho cobriu tot amb brou.
![IMG 6073 IMG 6073](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/11/81/img-6073.jpeg)
Saleu-ho una mica, ho tapeu i ho deixeu fer a foc lent uns 20 minuts.
![IMG 6076 IMG 6076](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/12/08/img-6076.jpeg)
Passat aquest temps, rectifiqueu de sal.
![IMG 6079 IMG 6079](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/12/35/img-6079.jpeg)
En aquest punt, hi podeu incorporar una picada o un sofregit, i deixar-ho fer uns 10 minuts més. Altrament, ja podeu apagar el foc i deixar-ho reposar una estona.
![IMG 6081 IMG 6081](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/12/62/img-6081.jpeg)
Si us agrada, acompanyeu el plat amb ou dur.
![IMG 6085 IMG 6085](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/12/89/img-6085.jpeg)
El podeu trinxar i repartir dins la cassola o, si no a tothom li agrada, posar-los sencers i repartir-los a taula.
![IMG 6095 IMG 6095](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/13/16/img-6095.jpeg)
Gran plat de Quaresma!
![IMG 6117 IMG 6117](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/46/18/13/43/img-6117.jpeg)
Bon profit!