Avui et portem uns tradicionals cigrons de Quaresma, també conegut en castellà com garbanzos de vigilia o potaje de vigilia. Aquest potatge tradicionalment s'ha servit els divendres de Quaresma a Espanya. A causa de la prohibició religiosa de menjar carn en aquest període, aquest plat conté com a aportació proteica el bacallà en salaó i els cigrons. Es considera un dels plats més cuinats de la gastronomia de Setmana Santa.

Trobaràs algunes versions diferents: amb picada o sense, amb sofregit o sense, amb pinyons i panses o sense, però tots ells comparteixen els cigrons, el bacallà i els espinacs com a ingredients principals, així com la incorporació de l'ou dur per decorar el plat, trinxat o sencer. Som-hi!

Ingredients

500 g de cigrons cuits

400 g de fulles d'espinacs 

300 g de tires de bacallà dessalades (esqueixat)

4 ous durs (1 per persona)

3 alls laminats 

2 fulles de llorer

1 cullerada de pebre vermell

oli d'oliva verge extra

1 l de fumet de peix

1 cullerada de farina

sal

Variants:

- Hi pots afegir gambes pelades com he fet jo, i el plat guanya molt

- Pots incorporar-hi un sofregit fet amb pebrot, tomàquet i ceba

- Pots incorporar-hi una picada feta amb all, pa fregit i ou dur

- S'hi poden posar pinyons i panses

- Pots coure prèviament els cigrons remullats el dia abans

Preparació
1.

Prepareu tots els ingredients, que després emprenya molt haver de sortir corrents a comprar, a que si?.

2.

En una cassola, poseu un raig d'oli a escalfar i daureu els alls laminats. 

3.

Mentrestant, netegeu bé les fulles d'espinacs, que no tinguin sorra.

4.

Salteu les gambes (si en voleu posar) ja salades.

5.

Un parell de voltes i hi afegiu una cullerada de farina. També el llorer.

6.

Remeneu-ho una mica.

7.

A continuació, afegiu-hi també el pebre vermell, i un parell de voltes.

8.

Seguidament, tireu un cullerot del brou a la cassola.

9.

Així evitareu que es cremi la farina i el pebre vermell.

10.

De seguida, ja hi podreu incorporar els espinacs. Al principi sembla molta quantitat, però el seu volum és enganyós.

11.

Ho tapeu, i en 3 o 4 minuts veureu com els espinacs es queden en no res.

12.

Ara, ja hi podeu posar els cigrons cuits.

13.

Al mateix temps, el bacallà esqueixat i dessalat.

14.

I finalment, ho cobriu tot amb brou.

15.

Saleu-ho una mica, ho tapeu i ho deixeu fer a foc lent uns 20 minuts.

16.

Passat aquest temps, rectifiqueu de sal.

17.

En aquest punt, hi podeu incorporar una picada o un sofregit, i deixar-ho fer uns 10 minuts més. Altrament, ja podeu apagar el foc i deixar-ho reposar una estona.

18.

Si us agrada, acompanyeu el plat amb ou dur.

19.

El podeu trinxar i repartir dins la cassola o, si no a tothom li agrada, posar-los sencers i repartir-los a taula.

20.

Gran plat de Quaresma!

21.

Bon profit!