Ens acostem, més aviat a poc a poc, a la plena temporada de bolets. Ja he pogut comprar els primers pinetells i ceps al Mercat Municipal, però amb la calor que fa sembla una missió impossible trobar-ne pel teu compte. Aquests venen de França. Diuen que hi ha una tendència climatològica que endarrereix la temporada de bolets cap al mes de novembre.

Que hi farem. Avui, per tant, enceto la temporada de bolets amb un guisat d'aquells típics de les àvies... que estic segur que us agradarà. És força picant, tot s'ha de dir, però si no us agrada el picant podeu obviar el "bitxo". A veure què us sembla.

Ingredients

500 g cigrons cuits

300 g calamarsons frescos

200 g pinetell botó

2 pebrots verds

1/2 pebrot vermell

4 o 5 tomàquets madurs

1 ceba en juliana

2 grans d'all picats

1 raig de vi blanc

1 bitxo

brou de peix

oli d'oliva

sal

Per a la picada:

1 llesca de pa sec

all i julivert picat

Variants:

Es pot fer amb altres tipus de bolets

Es poden incorporar dauets de pernil

Preparació
1.
cigrons xipirons pinetells pas1

He trobat uns pinetells petitons al mercat...

2.
cigrons xipirons pinetells pas4

Primer de tot, farem una mica de brou de peix, encara que no és imprescindible. Aquest plat també el podeu fer directament amb aigua.

3.
cigrons xipirons pinetells pas5

Jo sempre vaig guardant espines i restes de peix al congelador... i un dia faig un brou amb tot. Deixem bullir el peix (cap de lluç, espines, etc..) amb una mica de julivert i llorer durant uns 25 minuts. Ho colem i reservem el brou.

4.
cigrons xipirons pinetells pas6

Preparem la verdura: els pebrots, la ceba, l'all i el porro.

5.
cigrons xipirons pinetells pas7

Posarem un bitxo picant sencer. Quedarà força picant. Podeu posar la meitat o gens ni mica... o el doble, vaja, si us va la marxa.

6.
cigrons xipirons pinetells pas8

Els tomàquets (ecològics) els ratllem.

7.
cigrons xipirons pinetells pas9

En una cassola de fang... amb un bon raig d'oli d'oliva... hi abocarem els calamarsons.

8.
cigrons xipirons pinetells pas12

Paral·lelament, farem el sofregit, daurant els pebrots...

9.
cigrons xipirons pinetells pas13

... la ceba, l'all, el porro...

10.
cigrons xipirons pinetells pas14

Afegim una mica de pebre negre i el bitxo al tomàquet...

11.
cigrons xipirons pinetells pas15

... i un cop daurada la verdura, l'incorporem a la paella.

12.
cigrons xipirons pinetells pas16

Ho remenem...

13.
cigrons xipirons pinetells pas17

... ho salem una mica...

14.
cigrons xipirons pinetells pas18

... ho tapem i deixem que faci "xup-xup" a foc lent... durant 5 minutets.

15.
cigrons xipirons pinetells pas19

Ara li afegirem el vi blanc...

16.
cigrons xipirons pinetells pas20

... més o menys un got... ho tapem i deixem evaporar l'alcohol 5 minutets més.

17.
cigrons xipirons pinetells pas21

Mentre, farem una picada amb pa sec, all i julivert picats.

18.
cigrons xipirons pinetells pas22

Els calamarsons hauran canviat de color. Serà el moment d'afegir els cigrons cuits.

19.
cigrons xipirons pinetells pas23

Barregem una mica...

20.
cigrons xipirons pinetells pas24

... i tirem el sofregit a la cassola.

21.
cigrons xipirons pinetells pas26

... remenem....

22.
cigrons xipirons pinetells pas27

Ho salem....

23.
cigrons xipirons pinetells pas28

Tirem la picadeta...

24.
cigrons xipirons pinetells pas29

... i ho tapem, a foc lent, que vagi fent xup-xup uns 15 minutets.

25.
cigrons xipirons pinetells pas30

D'altre banda, en una paella amb unes gotes d'oli... saltarem els bolets.

26.
cigrons xipirons pinetells pas31

Saleu-los un pelet. Veureu que poc a poc comencen a suar.

27.
cigrons xipirons pinetells pas32

Preparem una mica d'all i julivert picat.

28.
cigrons xipirons pinetells pas33

I el tirem per sobre. Unes voltetes més... i quan comencin a deixar anar l'aigua...

29.
cigrons xipirons pinetells pas34

... els aboquem al nostre guisat quan quedin uns 5 minuts per acabar la cocció.

30.
cigrons xipirons pinetells pas35

Ummm... quina pinta que té ja.

31.
cigrons xipirons pinetells pas36

Ara és qüestió de rectificar de sal i deixar que acabi de fer-se.

32.
cigrons xipirons pinetells pas37

Deixeu-lo reposar 10 minutets abans de servir-ho.

33.
cigrons xipirons pinetells pas38

I ja ho tenim aquí.

34.
cigrons xipirons pinetells pas39

M'encanta aquest plat, mira.

35.
cigrons xipirons pinetells pas40

El gustet de peix... amb el gustet dels bolets... i els cigronets... ummm. Suqueu-hi pa, eh?

36.

Bon Profit!