Avui veurem com fer una salsa marinera que podeu combinar amb musclos, tellerines, navalles, etc... el que més us agradi. Hi ha vàries maneres de fer aquesta salsa. Podeu optar per coure al vapor les cloïsses prèviament... i utilitzar l'aigua per fer la salsa o, com he fet jo, utilitzar brou de peix...i fer les cloïsses en la mateixa salsa. Això té un perill... i és que si et surt una cloïssa o musclo dolent t'espatllarà tot el plat. Passa el mateix amb tots els guisats de marisc. T'has d'arriscar una mica. Jo sempre ho faig i, fins al dia d'avui, no m'ha passat mai de trobar-me una peça dolenta que em faci llençar el plat a les escombraries. 

Si és possible, poseu les cloïsses en aigua i sal una hora abans de cuinar-les, així purgaran tota la sorra. Salut, família!

Ingredients

500gr. cloïssa viva (gallega)  

2 tomàquets madurs ratllats

1 ceba trinxada

1/3 got de vi blanc

1 culleradeta de farina

2 fulles de llorer  

brou de peix

Per la picada:

2 grans d'all

uns brins de safrà

julivert   

Variants:

- S'hi pot afegir pebre vermell dolç  

- S'hi poden incorporar fruits secs a la picada (ametlla, avellana, etc...)  

- Podeu triturar la salsa i passar-la per un colador

- Si no teniu brou de peix podeu utilitzar l'aigua de bullir les cloïsses

Preparació
1.
cloisses marinera pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
cloisses marinera pas2

Hem tingut la cloïssa una horeta en remull, en aigua i abundant sal, per purgar la sorra.

3.
cloisses marinera pas3

Si les premeu una mica... veureu com escupen l'aigua, jeje.

4.
cloisses marinera pas4

Si teniu tomàquets de temporada i ecològics millor...

5.
cloisses marinera pas5

... els ratllem. Si el tomàquet és prou gran... amb un de sol serà suficient... altrament, utilitzeu dos o tres més petits.

6.
cloisses marinera pas6

Posem la ceba trinxada a sofregir amb una mica d'oli.

7.
cloisses marinera pas7

Mentrestrant, anirem preparant la picadeta... amb all...

8.
cloisses marinera pas8

... julivert i una mica de safrà.

9.
cloisses marinera pas10

Quan la ceba estigui ben cuita i daurada, hi posarem el tomàquet ratllat. Ho deixarem coure uns 5 minutets a foc ben baix.

10.
cloisses marinera pas11

Mentrestrant, en un altre olla amb un dit d'aigua i llorer...

11.
cloisses marinera pas12

... hi farem les cloïsses al vapor.

12.
cloisses marinera pas13

... les deixarem uns 5 minutets...

13.
cloisses marinera pas14

... tapades, fins que s'obrin.

14.
cloisses marinera pas15

Ara, passats els 5 minuts, hi afegirem el vi al sofregit.

15.
cloisses marinera pas16

Un raig, aproximadament mitja copeta.

16.
cloisses marinera pas17

Ho salem i ho deixem que reduixi 10 minutets.

17.
cloisses marinera pas18

De tant en tant li donem unes voltes.

18.
cloisses marinera pas19

Ara, afegiu-hi la cullerada de farina. Normalment, es desfà amb una mica d'aigua freda o brou abans d'incorporar-la, ja que pot fer grumolls. Però avui no m'importa massa, ja que al final triturarem tota la salsa.

19.
cloisses marinera pas20

Les cloïsses ja són obertes.

20.
cloisses marinera pas21

Les reservem dins la mateixa olla però amb la tapa oberta.

21.
cloisses marinera pas22

Afegiu-hi un parell de cullerots grans de brou de peix al sofregit.

22.
cloisses marinera pas23

Ho remenem...

23.
cloisses marinera pas24

... ho tapem i ho deixem uns 10 minuts més.

24.
cloisses marinera pas25

Ara, ho passem tot a un bol per triturar.

25.
cloisses marinera pas26

Ho deixem ben fi.

26.
cloisses marinera pas27

Ho tornem a portar a la mateixa paella, ja sense grumolls ni trossos.

27.
cloisses marinera pas28

Incorporem les cloïsses obertes...

28.
cloisses marinera pas29

... hi posem la picadeta per sobre...

29.
cloisses marinera pas30

... i ho remenem tot plegat.

30.
cloisses marinera pas31

Que faci xup-xup 5 minutets i ja podem apagar el foc.

31.
cloisses marinera pas32

Emplatem.

32.
cloisses marinera pas33

Les podeu servir com a tapa o com a entrant.

33.
cloisses marinera pas34

Quina flaire a mar!

34.
cloisses marinera pas35

Xucleu bé les dues bandes de la cloïssa, ja que acostumen a tenir la carn a una banda i la salseta a l'altre. I suqueu pa al final, home! que és el més bo!

35.
cloisses marinera pas36

Bon profit!