Aquesta és una salsa que sempre s'ha fet a casa nostra i que considero que és especialment bona i apropiada per les cloïsses. Molts em direu que és la salsa verda, però hi ha vàries interpretacions sobre la salsa verda. Aquesta, també té una certa similitud a la salsa normanda que fan els francesos, pel vi i la mantega. En definitiva, és d'aquelles salsetes especials que fan que et llepis els dits.
500 g de cloïssa grossa
1 cullerada de farina
1 tros de mantega
1 got de vi blanc
2 alls
julivert fresc
oli d'oliva
sal
Preparem els ingredients.
Començarem per deixar feta la picada, amb una mica d'all, julivert i sal.
I piqueu, amb paciència. Heu de saber que no queda igual una picada feta amb mà de morter... que si ho tritureu tot amb una batedora elèctrica.
Perfecte.
Les cloïsses convé tenir-les mitja horeta en aigua i abundant sal, per purgar-les de sorra.
Preparem un clàssic "roux", desfent una mica de mantega.
Quan deixi d'espurnejar, hi afegirem la farina.
Ho remenem bé... per integrar la mantega a la farina.
Deixeu que faci una mica de xup-xup... que es torri la farina... per evitar que faci gust de farina.
Ara el vi. Utilitzeu un bon vi, el mateix que serviu a taula. Jo sempre dic que si es cuina amb bon vi... millor sortirà el plat.
Hi posem un got de vi blanc.
Ho remenem tot plegat... i deixem que s'evapori l'alcohol.
Un parell o tres de minuts i veureu que va agafant una textura cremosa.
En aquest moment, hi abocarem les cloïsses escorregudes.
Li donem dues voltes i ho tapem immediatament.
En un parell de minuts... s'hauran obert.
A continuació, hi posem la picada que teníem reservada i l'escampem bé.
Ara és qüestió de salar-ho una mica i deixar que la salseta es barregi amb l'aigua de les cloïsses.
Passats 3 o 4 minuts... ja ho podrem emplatar.
Serviu-les ben calentones.
No cal dir que la qualitat de les cloïsses marcaran la diferència.
Acompanyeu-les d'un vi blanc ben bo i ben fresc.