Aquesta és una salsa que sempre s'ha fet a casa nostra i que considero que és especialment bona i apropiada per les cloïsses. Molts em direu que és la salsa verda, però hi ha vàries interpretacions sobre la salsa verda. Aquesta, també té una certa similitud a la salsa normanda que fan els francesos, pel vi i la mantega. En definitiva, és d'aquelles salsetes especials que fan que et llepis els dits.
500 g de cloïssa grossa
1 cullerada de farina
1 tros de mantega
1 got de vi blanc
2 alls
julivert fresc
oli d'oliva
sal
![cloisses salsa vi pas1 cloisses salsa vi pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/53/12/cloisses-salsa-vi-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients.
![cloisses salsa vi pas2 cloisses salsa vi pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/53/54/cloisses-salsa-vi-pas2.jpeg)
Començarem per deixar feta la picada, amb una mica d'all, julivert i sal.
![cloisses salsa vi pas3 cloisses salsa vi pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/53/96/cloisses-salsa-vi-pas3.jpeg)
I piqueu, amb paciència. Heu de saber que no queda igual una picada feta amb mà de morter... que si ho tritureu tot amb una batedora elèctrica.
![cloisses salsa vi pas4 cloisses salsa vi pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/54/38/cloisses-salsa-vi-pas4.jpeg)
Perfecte.
![cloisses salsa vi pas5 cloisses salsa vi pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/54/80/cloisses-salsa-vi-pas5.jpeg)
Les cloïsses convé tenir-les mitja horeta en aigua i abundant sal, per purgar-les de sorra.
![cloisses salsa vi pas6 cloisses salsa vi pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/55/22/cloisses-salsa-vi-pas6.jpeg)
Preparem un clàssic "roux", desfent una mica de mantega.
![cloisses salsa vi pas7 cloisses salsa vi pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/55/64/cloisses-salsa-vi-pas7.jpeg)
Quan deixi d'espurnejar, hi afegirem la farina.
![cloisses salsa vi pas8 cloisses salsa vi pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/56/06/cloisses-salsa-vi-pas8.jpeg)
Ho remenem bé... per integrar la mantega a la farina.
![cloisses salsa vi pas9 cloisses salsa vi pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/56/48/cloisses-salsa-vi-pas9.jpeg)
Deixeu que faci una mica de xup-xup... que es torri la farina... per evitar que faci gust de farina.
![cloisses salsa vi pas10 cloisses salsa vi pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/56/90/cloisses-salsa-vi-pas10.jpeg)
Ara el vi. Utilitzeu un bon vi, el mateix que serviu a taula. Jo sempre dic que si es cuina amb bon vi... millor sortirà el plat.
![cloisses salsa vi pas11 cloisses salsa vi pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/57/32/cloisses-salsa-vi-pas11.jpeg)
Hi posem un got de vi blanc.
![cloisses salsa vi pas12 cloisses salsa vi pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/57/74/cloisses-salsa-vi-pas12.jpeg)
Ho remenem tot plegat... i deixem que s'evapori l'alcohol.
![cloisses salsa vi pas13 cloisses salsa vi pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/58/16/cloisses-salsa-vi-pas13.jpeg)
Un parell o tres de minuts i veureu que va agafant una textura cremosa.
![cloisses salsa vi pas14 cloisses salsa vi pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/58/58/cloisses-salsa-vi-pas14.jpeg)
En aquest moment, hi abocarem les cloïsses escorregudes.
![cloisses salsa vi pas15 cloisses salsa vi pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/59/00/cloisses-salsa-vi-pas15.jpeg)
Li donem dues voltes i ho tapem immediatament.
![cloisses salsa vi pas16 cloisses salsa vi pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/59/42/cloisses-salsa-vi-pas16.jpeg)
En un parell de minuts... s'hauran obert.
![cloisses salsa vi pas17 cloisses salsa vi pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/59/84/cloisses-salsa-vi-pas17.jpeg)
A continuació, hi posem la picada que teníem reservada i l'escampem bé.
![cloisses salsa vi pas18 cloisses salsa vi pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/60/26/cloisses-salsa-vi-pas18.jpeg)
Ara és qüestió de salar-ho una mica i deixar que la salseta es barregi amb l'aigua de les cloïsses.
![cloisses salsa vi pas19 cloisses salsa vi pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/60/68/cloisses-salsa-vi-pas19.jpeg)
Passats 3 o 4 minuts... ja ho podrem emplatar.
![cloisses salsa vi pas20 cloisses salsa vi pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/61/10/cloisses-salsa-vi-pas20.jpeg)
Serviu-les ben calentones.
![cloisses salsa vi pas21 cloisses salsa vi pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/61/52/cloisses-salsa-vi-pas21.jpeg)
No cal dir que la qualitat de les cloïsses marcaran la diferència.
![cloisses salsa vi pas22 cloisses salsa vi pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/11/61/94/cloisses-salsa-vi-pas22.jpeg)
Acompanyeu-les d'un vi blanc ben bo i ben fresc.