Em fa, fins i tot, una certa il·lusió publicar aquesta recepta tan tradicional, tan nostrada i tan recomanable. Feia temps que tenia pensat fer la clotxa però fins que no he disposat de llar de foc no l'he pogut interpretar com jo volia, és a dir, tal i com es feia antigament. En qualsevol cas, també podeu utilitzar el forn per escalivar la verdura i fer l'arengada a la planxa. Quedarà pràcticament igual de bo.
1 pa de pagès de ½ kg
2 arengades
1 cebes
4 tomàquets de penjar
1 cabeces d'all
oli d'oliva verge extra
Variants:
- Es pot menjar amb olives cendroses.
- Es pot menjar amb raïm.
![clotxa pas1 clotxa pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/51/67/clotxa-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients.
![clotxa pas2 clotxa pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/52/09/clotxa-pas2.jpeg)
Ben senzills i econòmics. Per cert, les olives són per acompanyar, eh?
![clotxa pas3 clotxa pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/52/51/clotxa-pas3.jpeg)
Preparem també la llar de foc per aconseguir una bona brasa.
![clotxa pas4 clotxa pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/52/93/clotxa-pas4.jpeg)
Ja sabeu que les arengades tenen un sabor molt peculiar i molt salat. Personalment, trobo que son una exquisidesa d'aquesta vida, tot i no es bo abusar-ne, sobretot si teniu la tensió alta, com jo.
![clotxa pas5 clotxa pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/53/35/clotxa-pas5.jpeg)
I quina olor que foten, eh? vigileu amb l'olor que impregnen tot allò que toquen.
![clotxa pas6 clotxa pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/53/77/clotxa-pas6.jpeg)
I vull parlar-vos del pa. Heu de trobar un pa realment bo. Un pa de pagès fet com cal, cruixent, amb gust de pa. Jo tinc la sort de tenir ben a prop un forn tradicional on fan un pa absolutament increïble. Qualsevol cosa que mengis amb aquest pa es torna més bona. Una clotxa feta amb qualsevol pa de pagès perdrà molt. Teniu-ho molt en compte això.
![clotxa pas7 clotxa pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/54/19/clotxa-pas7.jpeg)
Comencem a preparar la verdura per escalivar. La podeu pelar o no.
![clotxa pas8 clotxa pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/54/61/clotxa-pas8.jpeg)
De fet no cal, però la ceba, al tenir moltes capes, es fa bé.
![clotxa pas9 clotxa pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/55/03/clotxa-pas9.jpeg)
Emboliqueu-la amb paper d'alumini.
![clotxa pas11 clotxa pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/55/87/clotxa-pas11.jpeg)
Feu una pilota.
![clotxa pas12 clotxa pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/56/71/clotxa-pas12.jpeg)
Poseu-la a torrar damunt la brasa o sobre una paella amb forats, com per fer castanyes.
Feu la mateixa operació amb els tomàquets de penjar.
![clotxa pas14 clotxa pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/57/55/clotxa-pas14.jpeg)
I els alls igual, podeu posar la cabeça d'alls sencera o els grans d'alls per separat.
![clotxa pas15 clotxa pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/57/97/clotxa-pas15.jpeg)
Embolicat i cap a la brasa.
![clotxa pas16 clotxa pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/58/54/clotxa-pas16.jpeg)
Si teniu un foc important doneu-li la volta sovint o se us pot cremar.
![clotxa pas17 clotxa pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/58/96/clotxa-pas17.jpeg)
Per cert, tota la vida no he tingut llar de foc fins ara. Els que en tingueu doncs com sempre, feu servir el forn que també us quedarà fantàsticament bé.
![clotxa pas18 clotxa pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/59/38/clotxa-pas18.jpeg)
Les arengades també les farem a la brasa un cop estigui escalivada la verdura.
![clotxa pas19 clotxa pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/59/80/clotxa-pas19.jpeg)
És interessant fer servir una graella de doble cara.
![clotxa pas20 clotxa pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/60/22/clotxa-pas20.jpeg)
D'aquesta manera li anirem donen la volta sense perill que ens caiguin. Si no podeu fer-les a la brasa feu-les a la planxa. Espereu a fer-les quan tingueu la clotxa a punt. Penseu que es fan en dos minuts i convé menjar-les calentes.
![clotxa pas22 clotxa pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/61/06/clotxa-pas22.jpeg)
Talleu-lo per la meitat.
![clotxa pas23 clotxa pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/61/48/clotxa-pas23.jpeg)
Traieu tota la molla.
![clotxa pas24 clotxa pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/61/90/clotxa-pas24.jpeg)
A poc a poc, que quedi bé.
![clotxa pas25 clotxa pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/62/62/clotxa-pas25.jpeg)
I sense por. Però tampoc cal passar-se. Procureu no foradar el pa per la part inferior.
![clotxa pas26 clotxa pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/63/37/clotxa-pas26.jpeg)
La molla la reserveu.
![clotxa pas27 clotxa pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/63/79/clotxa-pas27.jpeg)
El pa ja està a punt. Hi ha qui posa el pa a torrar. Com més us agradi.
![clotxa pas28 clotxa pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/64/21/clotxa-pas28.jpeg)
Els tomàquets ja estan.
![clotxa pas29 clotxa pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/65/02/clotxa-pas29.jpeg)
Perfecte.
![clotxa pas31 clotxa pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/65/86/clotxa-pas31.jpeg)
La pell surt sola. Vigileu no us cremeu.
![clotxa pas32 clotxa pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/66/28/clotxa-pas32.jpeg)
Abans de posar el tomàquet ruixeu bé tot el pa per dins amb un bon oli d'oliva verge extra.
![clotxa pas33 clotxa pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/67/09/clotxa-pas33.jpeg)
Genial!
![clotxa pas34 clotxa pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/68/35/clotxa-pas34.jpeg)
Ara hi posem els tomàquets escalivats.
![clotxa pas35 clotxa pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/69/22/clotxa-pas35.jpeg)
Amb la mateixa cullera escampeu-los bé per tot arreu.
![clotxa pas36 clotxa pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/69/85/clotxa-pas36.jpeg)
Vaja, que us ha de quedar una mena de pa amb tomàquet per dins.
![clotxa pas37 clotxa pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/70/30/clotxa-pas37.jpeg)
Més.
![clotxa pas38 clotxa pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/70/84/clotxa-pas38.jpeg)
Retireu la pell dels alls que han d'estar tovets. Poseu els que voleu dins el pa.
![clotxa pas39 clotxa pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/71/38/clotxa-pas39.jpeg)
I ara la ceba.
Sense cremar-vos, retireu el paper...
![clotxa pas41 clotxa pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/72/46/clotxa-pas41.jpeg)
Us quedarà una ceba escalivada com aquesta.
![clotxa pas42 clotxa pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/72/91/clotxa-pas42.jpeg)
Talleu-la a trossos si voleu.
![clotxa pas43 clotxa pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/73/33/clotxa-pas43.jpeg)
Poseu la ceba dins el pa. I ara només ens queda posar l'arengada.
![clotxa pas44 clotxa pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/73/75/clotxa-pas44.jpeg)
Si voleu, podeu aprofitar.
![clotxa pas45 clotxa pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/74/17/clotxa-pas45.jpeg)
És el moment de fer les arengades a la brasa.
![clotxa pas46 clotxa pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/74/59/clotxa-pas46.jpeg)
Vigileu no es cremin. Doneu-li la volta.
![clotxa pas47 clotxa pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/75/01/clotxa-pas47.jpeg)
Amb una parell o tres de minuts les tindreu fetes.
![clotxa pas48 clotxa pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/75/43/clotxa-pas48.jpeg)
Penseu que és un aliment salat que es pot consumir en cru.
![clotxa pas49 clotxa pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/75/85/clotxa-pas49.jpeg)
Ara toca embrutar-se una mica, però aquesta també és la gràcia de la clotxa. L'escalfor de la brasa us permetrà retirar la pell de l'arengada amb facilitat.
![clotxa pas50 clotxa pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/76/27/clotxa-pas50.jpeg)
Surt a clapes.
![clotxa pas51 clotxa pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/76/69/clotxa-pas51.jpeg)
Retireu la carn i procureu treure totes les espines possibles.
![clotxa pas53 clotxa pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/77/53/clotxa-pas53.jpeg)
Esmicoleu l'arengada dins la clotxa.
![clotxa pas54 clotxa pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/77/95/clotxa-pas54.jpeg)
Retireu l'espina central i...
![clotxa pas55 clotxa pas55](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/78/37/clotxa-pas55.jpeg)
feu el mateix amb la carn de l'altre banda.
![clotxa pas56 clotxa pas56](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/78/79/clotxa-pas56.jpeg)
Un cop tingueu l'arengada dins, remeneu-ho tot plegat. Hi ha qui s'ho fa molt petit, molt esmicolat, però no cal.
![clotxa pas57 clotxa pas57](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/79/21/clotxa-pas57.jpeg)
Un últim raig d'oli d'oliva i...
![clotxa pas58 clotxa pas58](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/79/63/clotxa-pas58.jpeg)
ho tapem amb la molla torrada.
![clotxa pas59 clotxa pas59](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/80/05/clotxa-pas59.jpeg)
I ja teniu la clotxa a punt per menjar!
![clotxa pas60 clotxa pas60](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/80/47/clotxa-pas60.jpeg)
Fa bona pinta, oi?
![clotxa pas61 clotxa pas61](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/80/89/clotxa-pas61.jpeg)
La tallarem per la meitat per veure com ha quedat.
![clotxa pas62 clotxa pas62](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/81/31/clotxa-pas62.jpeg)
Fuassss! no calen paraules, oi?
![clotxa pas63 clotxa pas63](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/81/73/clotxa-pas63.jpeg)
Quin entrepà nanos!
![clotxa pas64 clotxa pas64](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/82/15/clotxa-pas64.jpeg)
Amb un esmorzar així no cal dinar.
![clotxa pas65 clotxa pas65](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/82/57/clotxa-pas65.jpeg)
És una menja espectacular.
![clotxa pas66 clotxa pas66](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/82/99/clotxa-pas66.jpeg)
Millor no veure aquestes fotos amb gana. És un consell que us dono.
![clotxa pas67 clotxa pas67](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/83/41/clotxa-pas67.jpeg)
Bon profit!
![clotxa pas68 clotxa pas68](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/83/83/clotxa-pas68.jpeg)