La coradella és un plat antic, típic dels esmorzars de traginers i pagesos del nostre país. No és apte per a tots els gustos, els fabricants locals han elaborat l'embotit Botifarra de coradella, un producte més versàtil i que apropa més paladars. D'aquesta manera, la botifarra de coradella passa a considerar-se un possible ingredient d'altres elaboracions, com veurem avui. Us proposem una coca de botifarra de coradella saborosa i cruixent, ideal per compartir amb amics i família.
Per fer la massa:
400 g de farina força
200 g d’aigua
50 g d’oli d’oliva
25 g de llevat fresc
1 cullereta de sal
mitja cullereta de sucre
Per a la coca:
Llesques de botifarra de coradella
Espàrrecs silvestres
Sal en escates
Oli d'oliva
Variants:
- Si no trobeu botifarra de coradella es pot fer amb botifarra negra, blanca o crua
Primer heu de preparar la massa. Peseu la farina i poseu-la en un recipient.
El llevat el podeu afegir amb la farina, esmicolat amb la mà i remenar-ho. Altrament, es pot disoldre amb una mica d'aigua. És important evitar que el llevat entri en contacte directe amb la sal, ja que la sal mata el llevat.
Seguidament afegiu-hi el sucre.
I l'aigua. Millor a temperatura ambient, que no sigui freda, per esperonar el llevat.
Afegiu també l'oli al recipient.
En aquest cas jo he utilitzat una amassadora KitchenAid, però podeu amassar-ho a mà també.
Deixeu que treballi la màquina fins que agafi bona textura.
Pastada la massa, retireu-la i passeu-la a la taula de la cuina amb un polsim de farina per evitar que s'enganxi.
Tot i haver treballat la massa amb màquina, a mi sempre m'agrada amassar-la una estona a mà també per dues raons: la primera per a no perdre la pràctica, i la segona per acabar de funyir la barreja amb moviments diferents a la màquina. Heu d'aconseguir una massa elàstica.
Seguidament, feu una bola i passeu-la a un recipient amb una mica de farina.
Tapeu-la amb un drap humit i deixeu-la llevar entre 30-45 minuts. Eviteu corrents d'aire. Dins del forn apagat és un bon lloc.
Passat aquest temps, i depenent de l'humitat i temperatura ambiental, la massa haurà doblat el seu volum.
Notareu que es desinfla al tocar-la. No patiu que tornarà a fermentar.
Funyiu de nou la massa i peseu boles d'uns 150-175 grams.
Ara, estireu aquestes boles amb un corró o una ampolla neta.
Doneu-li forma de coca allargada i passeu-la a una safata de forn amb paper tipus cuisson. Ara deixeu la safata dins del forn durant uns 20-30 minuts per que torni a fermentar.
Mentre puja la massa, prepareu els ingredients.
Com comento dins la introducció, si no trobeu botifarra de coradella podeu fer servir bull o botifarra negra.
Prepareu unes llesques.
Ni massa primes ni massa gruixudes. Reserveu-les per més endavant. Quan la coca sigui gairebé cuita afegirem les llesques. Si ho feu abans se us cremarà la botifarra.
D'altra banda, escalfeu una paella amb una mica de sal i salteu els espàrrecs silvestres ja rentats.
Tireu-hi un raig d'oli i quan comencin a agafar color els reserveu. L'espàrrec quedarà una mica cuit i s'acabarà de fer dins el forn, on agafarà textura cruixent.
Un cop us ha pujat la massa, tireu un raig d'oli d'oliva per sobre.
I sense por i amb els dits, marqueu la coca tot escampant l'oli.
A continuació, poseu els espàrrecs a sobre.
Tireu també una mica de sal en escates.
Passeu la coca al forn i deixeu-la coure durant uns 15 minuts a uns 190 graus. Passat aquest temps (segons el forn), trobareu la coca cuita i els espàrrecs cruixent.s Vigileu no es cremi.
En aquest punt, afegiu-hi les llesques de botifarra de coradella i deixeu-ho coure 3-4 minuts més.
Seguidament, ja podeu retirar les coques i servir-les a taula ben calentes.
Podeu tirar un últim raig d'oli d'oliva en cru per sobre.
Bon profit!