Aquesta és una de les coques més típiques de les revetlles de Sant Joan i Sant Pere. Com sempre us comento, si no voleu fer la pasta de full (és una mica complicat), el podeu comprar fet i us estalviareu molta estona. Jo he de reconèixer que moltes vegades el compro... i és que no sempre tenim tot el temps del món per cuinar. Al supermercat trobareu pasta de full ja estirada i enrotllada, però no us quedarà bé.
A mi, aquesta coca en particular, és una de les que més m'agrada. De fet, encara queda més bona si a sobre del cabell d'àngel li poseu una fina capa de crema pastissera.
5 plaques de pasta de full per estirar
500 g de cabell d'àngel
50 g de pinyons
sucre
1 ou batut
farina
Variants:
- Podeu fer la mateixa coca però amb full de llardons
Per fer una coca gran utilitzaré 5 plaques de pasta de full per estirar.
i sobreposar les capes una sobre l'altra.
Farem una certa pressió per anivellar aquesta unió. Reserveu aquestes plaques unides en un costat de la taula i assequeu bé tota la superfície.
Poseu una mica de farina a la taula...
i col·loqueu les plaques a sobre.
Ara, amb un corró, estireu el conjunt uniformement.
L'objectiu és fer una capa de full prima de la mida d'una safata de forn. Si se us enganxa torneu a posar una mica més de farina tant al full com a la taula.
Poc a poc li anirem donant forma rectangular.
Si voleu que us quedi bé la coca la capa de full ha de ser uniforme i ha d'estar ben estirada, que mantingui el mateix gruix a tot arreu.
Amb suavitat, enrotllarem la capa de pasta de full amb el corró...
i l'estendrem sobre una safata de forn amb paper de forn o cuisson.
Ara, el cabell d'àngel. El podeu fer a casa o comprar-lo fet. Normalment, el podreu encarregar a la vostra botiga de fruits secs habitual.
Amb totes dues mans, estendrem tot el cabell per sobre del full...
procurant que quedi anivellat i procurant que no arribi del tot a les cantonades perquè les haurem de segellar.
Perfecte. Ho reservem.
Ara repetim el primer pas i estirem la capa de full superior.
Amb l'ajuda del corró, cobrirem el cabell d'àngel.
Talleu i retireu l'excés de full.
Uniu totes dues capes de pasta de full pessigant-les amb força i doblegant-les una mica.
Com que en aquest cas no volem que el full ens pugi, punxarem tota la superfície superior amb una forquilla. Ja podeu anar escalfant el forn.
Ara bateu un ou.
Pinteu tota la coca amb ou batut.
Tireu-hi per sobre els pinyons.
I finalment...
el sucre, sense por.
Poseu a coure la coca a uns 190-200ºC durant uns 20-25 minuts...
fins que tingui un bonic color daurat. La deixarem refredar.
Un cop freda, ja la podrem servir en cartró i blonda. I ja hem acabat.
I aquí teniu la clàssica coca de cabell d'àngel.
Ummmm...
Bon profit!