Avui us presento una alternativa a la coca de recapte, on se substitueixen el farciment de la coca per espinacs amb panses i pinyons. De nou, i tot i que aparentment podríem pensar amb un gust previsible, aquesta recepta us sorprendrà gratament, i gaudireu d'una coca saborosa, autèntica i amb caràcter propi. Tsch!, que no és una pizza, eh?... És una coca catalana! Espero que us agradi.
400 g de farina
150 g d'aigua
20 g de llevat premsat
1 ceba trinxada
2 tomàquets madurs
1 manat d'espinacs frescos
un grapat de pinyons
un grapat de panses
oli d'oliva
sal
Variants:
- Podeu afegir una mica de pebre vermell al sofregit
- Podeu fer servir panses tipus Corint o tipus Sultanes (millor sense pinyol)
![coc despinacs pinyons pas1 coc despinacs pinyons pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/66/84/coc-despinacs-pinyons-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![coc despinacs pinyons pas2 coc despinacs pinyons pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/68/40/coc-despinacs-pinyons-pas2.jpeg)
Utilitzaré una amassadora KitchenAid per a fer la massa, tot i que també la podeu fer fàcilment a mà.
![coc despinacs pinyons pas3 coc despinacs pinyons pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/70/05/coc-despinacs-pinyons-pas3.jpeg)
Després de la farina, hi tirarem la sal, que barrejarem bé amb la farina.
![coc despinacs pinyons pas4 coc despinacs pinyons pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/70/83/coc-despinacs-pinyons-pas4.jpeg)
Afegim el llevat premsat.
![coc despinacs pinyons pas5 coc despinacs pinyons pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/71/67/coc-despinacs-pinyons-pas5.jpeg)
I l'aigua.
![coc despinacs pinyons pas6 coc despinacs pinyons pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/73/20/coc-despinacs-pinyons-pas6.jpeg)
Ho posarem a treballar uns 15 minuts.
![coc despinacs pinyons pas7 coc despinacs pinyons pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/74/97/coc-despinacs-pinyons-pas7.jpeg)
Si trobeu que falta humitat podeu tirar un petit raig d'aigua.
![coc despinacs pinyons pas8 coc despinacs pinyons pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/75/99/coc-despinacs-pinyons-pas8.jpeg)
Ja tenim la massa a punt.
![coc despinacs pinyons pas9 coc despinacs pinyons pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/76/71/coc-despinacs-pinyons-pas9.jpeg)
A mi m'agrada treballar una estona amb les mans totes les masses.
![coc despinacs pinyons pas10 coc despinacs pinyons pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/77/49/coc-despinacs-pinyons-pas10.jpeg)
Feu servir el palmell de la mà.
![coc despinacs pinyons pas11 coc despinacs pinyons pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/78/54/coc-despinacs-pinyons-pas11.jpeg)
Finalment, farem una bola que reservarem dins un bol amb una mica de farina.
![coc despinacs pinyons pas12 coc despinacs pinyons pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/79/05/coc-despinacs-pinyons-pas12.jpeg)
Tapeu-la amb un drap i deixeu que llevi fins que dobli el seu volum.
![coc despinacs pinyons pas13 coc despinacs pinyons pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/79/65/coc-despinacs-pinyons-pas13.jpeg)
Mentrestant, ens dedicarem a fer el sofregit i preparar el farciment de la coca.
![coc despinacs pinyons pas14 coc despinacs pinyons pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/80/37/coc-despinacs-pinyons-pas14.jpeg)
Com sempre, tallarem les puntes dels espinacs i els submergirem sota l'aigua (a la pica). D'aquesta manera n'extraurem tota la sorra que contenen. Podeu repetir el procés un parell o tres de vegades.
![coc despinacs pinyons pas15 coc despinacs pinyons pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/81/66/coc-despinacs-pinyons-pas15.jpeg)
Ara, tallarem la ceba a la juliana.
![coc despinacs pinyons pas16 coc despinacs pinyons pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/83/52/coc-despinacs-pinyons-pas16.jpeg)
Ratllarem els tomàquets madurs.
![coc despinacs pinyons pas17 coc despinacs pinyons pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/85/23/coc-despinacs-pinyons-pas17.jpeg)
Si voleu, és opcional, hi podeu afegir una mica de pebre vermell dolç, per enfosquir el sofregit.
![coc despinacs pinyons pas20 coc despinacs pinyons pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/91/14/coc-despinacs-pinyons-pas20.jpeg)
... hi afegirem el tomàquet.
![coc despinacs pinyons pas21 coc despinacs pinyons pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/92/10/coc-despinacs-pinyons-pas21.jpeg)
Un punt de sal i a sofregir a foc baix durant uns 10-15 minuts.
![coc despinacs pinyons pas22 coc despinacs pinyons pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/93/63/coc-despinacs-pinyons-pas22.jpeg)
Heu de notar que s'ha consumit tota l'aigua del tomàquet i el conjunt comença a caramel·litzar.
![coc despinacs pinyons pas23 coc despinacs pinyons pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/94/86/coc-despinacs-pinyons-pas23.jpeg)
Reservem el sofregit.
![coc despinacs pinyons pas24 coc despinacs pinyons pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/95/79/coc-despinacs-pinyons-pas24.jpeg)
Els espinacs que teníem en remull...
![coc despinacs pinyons pas25 coc despinacs pinyons pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/97/41/coc-despinacs-pinyons-pas25.jpeg)
... els escorrem bé.
![coc despinacs pinyons pas26 coc despinacs pinyons pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/99/36/coc-despinacs-pinyons-pas26.jpeg)
Tornem a la massa.
![coc despinacs pinyons pas27 coc despinacs pinyons pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/00/44/coc-despinacs-pinyons-pas27.jpeg)
Aixafeu-la bé...
![coc despinacs pinyons pas28 coc despinacs pinyons pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/01/25/coc-despinacs-pinyons-pas28.jpeg)
... pasteu-la una mica i feu una coca gran o dues més petites. Jo us aconsello fer-ne dues amb la base més prima, que una massa gruixuda.
![coc despinacs pinyons pas29 coc despinacs pinyons pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/03/05/coc-despinacs-pinyons-pas29.jpeg)
Amb el corró, estirarem la coca.
![coc despinacs pinyons pas30 coc despinacs pinyons pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/04/22/coc-despinacs-pinyons-pas30.jpeg)
Ben prima.
![coc despinacs pinyons pas31 coc despinacs pinyons pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/05/54/coc-despinacs-pinyons-pas31.jpeg)
I la col·locarem sobre una safata de forn amb paper tipus cuisson.
![coc despinacs pinyons pas32 coc despinacs pinyons pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/07/40/coc-despinacs-pinyons-pas32.jpeg)
A continuació, sense deixar que llevi de nou, hi posarem el sofregit.
![coc despinacs pinyons pas33 coc despinacs pinyons pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/08/33/coc-despinacs-pinyons-pas33.jpeg)
Si en feu dues, poseu-ne la meitat del sofregit a cadascuna. No caldria dir-ho, oi?
![coc despinacs pinyons pas34 coc despinacs pinyons pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/10/76/coc-despinacs-pinyons-pas34.jpeg)
Que quedi ben repartit.
![coc despinacs pinyons pas35 coc despinacs pinyons pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/11/87/coc-despinacs-pinyons-pas35.jpeg)
I per fi, hi col·locarem a sobre les fulles d'espinac.
![coc despinacs pinyons pas36 coc despinacs pinyons pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/12/65/coc-despinacs-pinyons-pas36.jpeg)
Així.
![coc despinacs pinyons pas37 coc despinacs pinyons pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/13/37/coc-despinacs-pinyons-pas37.jpeg)
Anem per les panses i els pinyons.
![coc despinacs pinyons pas38 coc despinacs pinyons pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/14/06/coc-despinacs-pinyons-pas38.jpeg)
Tireu-ne un grapat ben repartit.
![coc despinacs pinyons pas39 coc despinacs pinyons pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/14/66/coc-despinacs-pinyons-pas39.jpeg)
Finalment, un punt de sal addicional...
![coc despinacs pinyons pas40 coc despinacs pinyons pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/15/56/coc-despinacs-pinyons-pas40.jpeg)
... i un bon raig d'oli d'oliva.
![coc despinacs pinyons pas41 coc despinacs pinyons pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/16/61/coc-despinacs-pinyons-pas41.jpeg)
Ja la tenim a punt. Fa molt de volum, però veureu com les fulles de seguida s'abaixen.
![coc despinacs pinyons pas42 coc despinacs pinyons pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/17/54/coc-despinacs-pinyons-pas42.jpeg)
Posarem la coca a coure al forn a uns 180-190 °C durant uns 12-15 minuts.
![coc despinacs pinyons pas43 coc despinacs pinyons pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/18/38/coc-despinacs-pinyons-pas43.jpeg)
Quan tingui bon color, ja la podreu treure del forn.
![coc despinacs pinyons pas44 coc despinacs pinyons pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/19/67/coc-despinacs-pinyons-pas44.jpeg)
A què ara fa millor pinta?
![coc despinacs pinyons pas45 coc despinacs pinyons pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/21/53/coc-despinacs-pinyons-pas45.jpeg)
La massa ha de quedar cruixent. Serviu-la ben calenta.
![coc despinacs pinyons pas46 coc despinacs pinyons pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/23/57/coc-despinacs-pinyons-pas46.jpeg)
Voleu tastar-la?
![coc despinacs pinyons pas47 coc despinacs pinyons pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/89/24/11/coc-despinacs-pinyons-pas47.jpeg)
Bon profit!