La coca de llardons, una de les receptes més conegudes de Dijous Gras o Dijous Llarder i l'inici de Carnestoltes, s'acostuma a consumir, precisament, abans de la Quaresma i, sobretot, per Sant Joan. És una de les més bones, pel meu gust. Com altres vegades, si no teniu pràctica (o temps) en fer la pasta de full, podeu comprar-la a qualsevol gran superfície.
La veritat és que només us caldran 20 minuts per fer aquesta coca, jo diria que de totes les coques de Sant Joan, és la d'elaboració més senzilla. Si li poseu una segona capa de full amb crema pastissera cuita i pintada amb massapà fareu les típiques coques de Llavaneres. Però és clar, si aquesta de llardons ja és una bomba de calories, la de Llavaneres en té el doble, però està boníssima. Hi ha més coques que llonganisses!... que diuen. Us recomano visitar les receptes de la coca de fruita, de la coca de crema i la de cabell d'àngel.
500 g de planxes de pasta de full
250 g de llardons
1 ou per pintar
un bon grapat de pinyons
sucre
NOTA: Us sortiran dues coques mitjanes
Comencem amb una planxa gruixuda de pasta de full. La traiem de la nevera i així anirà agafant temperatura.
... i els triturarem. Jo he utilitzat la "Baby Cook".
El gruix del llardó dependrà del vostre gust. A mi m'agrada força fi.
Ara, escampem una bona quantitat de llardons sobre el full. No us preocupeu massa per si queda millor o pitjor repartit ja que després ho estirarem amb el corró.
Ara li afegirem mitja capa més de full...
... i també li posarem llardons per sobre. Això només ho faig per a donar-li més quantitat de full a la massa final. No és que es tingui que fer sempre així.
Ara ho tancarem dels costats cap a dins...
... i amb el corró li donarem uns copets i començarem a estirar la massa.
Utilitzeu farina per evitar que s'enganxi la massa al taulell.
Un cop estirada una mica... veureu que el llardó s'ha fós amb el full.
Ara hi farem un plec.
I un altre. Vindria a ser un plec doble, però aquests plecs no són necessaris per a "fullar" la pasta de full que ja ha estat plegada i replegada en la seva elaboració. Això simplement es fa per a barrejar bé el llardó.
Fins a obtenir una capa fina com aquesta...
Li podeu donar més gruix, però a mi és una coca que m'agrada fineta.
La podeu fer quadrada, i tant que si. Però, per una altra de les meves manies, la farem ovalada. De fet així és com les fèiem a la pastisseria. La pasta sobrant no es llença, s'aprofita per a una altra coca gran o per fer coques petites individuals.
Amb aquesta safata, retallarem la coca.
Molt bé!
La recollirem amb el corró...
... i la col·loquem a sobre d'un paper cuisson en una safata per al forn.
Ara li donarem un acabat més professional. Jo utilitzo aquest cornet amb la punta fina, però ho podeu fer amb una cullera o un ganivet.
Es tracta de fer unes marques ondulades tot al voltant de la coca. Quedarà molt maca.
Això m'ha sobrat, però en faré més cosetes. Avui ho congelaré.
Preescalfeu el forn a 200ºC. Bateu un ou...
... i pinteu la coca amb generositat. L'ou ens servirà per a enganxar els pinyons.
Tireu-hi força pinyons...sense por...ja sé que van cars, però si ho feu amb ametlla no és la mateixa coca.
Així, que hi hagi pinyons per tot arreu.
Què ens queda?
Ensucrar. I molt, també.
Penseu que fins al moment aquesta coca no portava cap ingredient dolç (full, llardó, pinyó).
Per tant, si ha de quedar ben dolça ha de ser pel sucre que hi tirem per sobre.
Així. En aquesta ocasió, és molt millor passar-se de sucre que quedar-se curt.
L'enfornem a 220ºC, a la part baixa del forn, i de seguida abaixem la temperatura a 180ºC. Estarà cuita en uns 15-20 minuts, però control·leu bé el forn que cada forn és un món. Torreu-la al vostre gust.
I aquí la tenim cuita.
M'agrada molt aquesta coca. Ara n'agafaria un trosset.
Només ens quedarà emplatar-la sobre cartró i blonda.
Com us avançava abans, n'he cuit dues, de coques (és que tenia convidats). Però també podeu coure una i congelar l'altra.
Ha quedat molt cruixent i saborosa, com ha de ser.
I per sota?... ben cuita!
Bon Profit!