Aquesta particular coca es consumeix i s'elabora a totes les províncies de Catalunya, encara que, segons diuen, a cada poble tenen la seva pròpia personalitat i elaboració. De fet, és una massa de pa, amb una mica d'oli, igual que la que podem fer per a una base de pizza, on a sobre col·locarem tota mena d'ingredients com pebrot o albergínia escalivats, tonyina, pernil serrà, ou dur, ceba, botifarra, llonganissa crua, sardines, olives, tomàquet, arengades, anxoves, bolets de temporada, etc. Sempre ben regada amb oli d'oliva verge, un dels productes més emblemàtics de la nostra gastronomia.

No s'acostumen a utilitzar ingredients forans com palets de cranc, cogombrets, tàperes... ni, per descomptat, salses del tipus barbacoa, quètxup, jalisco, ximi-xurri, ni martingales d'aquestes. Han de ser tots ingredients de la nostra terra.

La coca de recapte és una mica més "bruta" que una pizza, ja que els ingredients no s'esmicolen tant, sinó que es posen pràcticament sencers o a talls molt grans. En principi, no li posarem ni salsa de tomàquet, ni orenga, ni formatge, que tant caracteritza a les pizzes d'avui. Aquesta coca es pot consumir un dia després de cuinar-la (molt recomanable) i, encara que el més freqüent és fer-la a casa, també és molt comú trobar-la durant tot l'any en forns i pastisseries de tot Catalunya. Jo fa molts anys que la veig sobretot, en els forns de pobles més que de les ciutats.

Ingredients

400g de farina (si és força millor)

20g de llevat premsat

10g de sal 

un raig d'oli d'oliva

150 g d'aigua

Per a la guarnició:

2 tomàquets madurs trinxats

4 cebes trinxades

2 albergínies escalivades

2 pebrots escalivats

4 arengades o 4 botifarres/salsitxes

oli d'oliva

sal

Preparació
1.
coca recapte pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
coca recapte pas2

Utilitzaré una amassadora KitchenAid per a fer la massa, tot i que també la podeu fer fàcilment a mà.

3.
coca recapte pas3

Després de la farina, hi tirarem la sal, que barrejarem bé amb la farina.

4.
coca recapte pas4

A continuació hi tirarem el llevat premsat esmicolat.

5.
coca recapte pas5

I l'aigua.

6.
coca recapte pas6

Ho posarem a treballar uns 15 minuts.

7.
coca recapte pas8

Ja tenim la massa a punt.

8.
coca recapte pas9

A mi m'agrada treballar una estona amb les mans totes les masses.

9.
coca recapte pas11

Finalment farem una bola que reservarem dins un bol amb una mica de farina.

10.
coca recapte pas12

Tapeu-la amb un drap i deixeu que llevi fins que dobli el seu volum.

11.
coca recapte pas13

Mentrestant, podeu aprofitar el temps per preparar els ingredients de la guarnició i escalivar el pebrot, la ceba, el tomàquet, etc...

12.
coca recapte pas14

Ho posem tot en una safata pel forn amb un bon raig d'oli.

13.
coca recapte pas15

Ho courem a 180 graus durant uns 20-25 minuts.

14.
coca recapte pas16

Un cop llevada, tornem a la massa.

15.
coca recapte pas17

Feu-ho bé...

16.
coca recapte pas18

... amasseu-la una mica i feu una coca gran o dues més petites. Jo us aconsello fer-ne dues amb la base més prima, que una massa gruixuda.

17.
coca recapte pas19
18.
coca recapte pas20

Ben prima.

19.
coca recapte pas21

I la col·locarem sobre una safata de forn amb paper tipus cuisson. Estirareu amb un corró, i feu una base molt prima, de la mida d'una caixa de cartró més o menys. A més, l'heu d'estirar de manera que no quedi cap forma concreta, una mica mal feta, expressament. De fet, amb aquestes quantitats us sortiran un parell de coques.

20.
coca recapte pas22

Farem una coca amb sardina i l'altra amb botifarra.

21.
coca recapte pas23

Un cop treta l'espina de les sardines, les reservarem per més endavant.

22.
coca recapte pas24

Agafarem tres tomàquets madurs ben nets.

23.
coca recapte pas25

Els tallarem finets.

24.
coca recapte pas26

Ja tenim l'escalivada apunt.

25.
coca recapte pas27

Com podeu veure, a mitja cocció he afegit una botifarra.

26.
coca recapte pas28

Anirem agafant tots els ingredients amb unes pinces...

27.
coca recapte pas29

... i els reservarem en un plat

28.
coca recapte pas30

L'oli que ha quedat en la safata del forn el repartirem per sobre de les dues coques.

29.
coca recapte pas31

I com que no m'ha semblat suficient, he afegit una mica més.

30.
coca recapte pas32

Ara, amb una cullera, estenem bé tot l'oli.

31.
coca recapte pas33

Amb tots els ingredients preparats, muntarem la coca.

32.
coca recapte pas34

El que hem dit, una coca de sardina i l'altre de botifarra.

33.
coca recapte pas35

Com podeu veure, els trossos són grans i generosos... així ha de ser la coca de recapte.

34.
coca recapte pas36

Perfecte. Què ens queda?

35.
coca recapte pas37

Coure les coques al forn a 180ºC durant 30 minuts.

36.
coca recapte pas38

Fins que tinguin bon color.

37.
coca recapte pas39

I ja les tenim.

38.
Coca recapte / Foto: Albert Vilas

Ummmmm!

39.
coca recapte pas41

Aquesta coca l'heu de deixar refredar... i és millor menjar-la d'un dia per l'altre.

40.
coca recapte pas42

Per tant, us aconsello tapar-les amb paper de plata fins l'endemà. Fan bona pinta, eh?

41.
coca recapte pas43

... fan ganes de tallar un tros, eh?

42.
coca recapte pas44

Bon profit!