Aquesta particular coca es consumeix i s'elabora a totes les províncies de Catalunya, encara que, segons diuen, a cada poble tenen la seva pròpia personalitat i elaboració. De fet, és una massa de pa, amb una mica d'oli, igual que la que podem fer per a una base de pizza, on a sobre col·locarem tota mena d'ingredients com pebrot o albergínia escalivats, tonyina, pernil serrà, ou dur, ceba, botifarra, llonganissa crua, sardines, olives, tomàquet, arengades, anxoves, bolets de temporada, etc. Sempre ben regada amb oli d'oliva verge, un dels productes més emblemàtics de la nostra gastronomia.
No s'acostumen a utilitzar ingredients forans com palets de cranc, cogombrets, tàperes... ni, per descomptat, salses del tipus barbacoa, quètxup, jalisco, ximi-xurri, ni martingales d'aquestes. Han de ser tots ingredients de la nostra terra.
La coca de recapte és una mica més "bruta" que una pizza, ja que els ingredients no s'esmicolen tant, sinó que es posen pràcticament sencers o a talls molt grans. En principi, no li posarem ni salsa de tomàquet, ni orenga, ni formatge, que tant caracteritza a les pizzes d'avui. Aquesta coca es pot consumir un dia després de cuinar-la (molt recomanable) i, encara que el més freqüent és fer-la a casa, també és molt comú trobar-la durant tot l'any en forns i pastisseries de tot Catalunya. Jo fa molts anys que la veig sobretot, en els forns de pobles més que de les ciutats.
400g de farina (si és força millor)
20g de llevat premsat
10g de sal
un raig d'oli d'oliva
150 g d'aigua
Per a la guarnició:
2 tomàquets madurs trinxats
4 cebes trinxades
2 albergínies escalivades
2 pebrots escalivats
4 arengades o 4 botifarres/salsitxes
oli d'oliva
sal
![coca recapte pas1 coca recapte pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/08/75/coca-recapte-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![coca recapte pas2 coca recapte pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/09/17/coca-recapte-pas2.jpeg)
Utilitzaré una amassadora KitchenAid per a fer la massa, tot i que també la podeu fer fàcilment a mà.
![coca recapte pas3 coca recapte pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/09/44/coca-recapte-pas3.jpeg)
Després de la farina, hi tirarem la sal, que barrejarem bé amb la farina.
![coca recapte pas4 coca recapte pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/09/71/coca-recapte-pas4.jpeg)
A continuació hi tirarem el llevat premsat esmicolat.
![coca recapte pas5 coca recapte pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/09/98/coca-recapte-pas5.jpeg)
I l'aigua.
![coca recapte pas6 coca recapte pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/10/25/coca-recapte-pas6.jpeg)
Ho posarem a treballar uns 15 minuts.
![coca recapte pas8 coca recapte pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/10/79/coca-recapte-pas8.jpeg)
Ja tenim la massa a punt.
![coca recapte pas9 coca recapte pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/11/06/coca-recapte-pas9.jpeg)
A mi m'agrada treballar una estona amb les mans totes les masses.
![coca recapte pas11 coca recapte pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/11/60/coca-recapte-pas11.jpeg)
Finalment farem una bola que reservarem dins un bol amb una mica de farina.
![coca recapte pas12 coca recapte pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/11/87/coca-recapte-pas12.jpeg)
Tapeu-la amb un drap i deixeu que llevi fins que dobli el seu volum.
![coca recapte pas13 coca recapte pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/12/14/coca-recapte-pas13.jpeg)
Mentrestant, podeu aprofitar el temps per preparar els ingredients de la guarnició i escalivar el pebrot, la ceba, el tomàquet, etc...
![coca recapte pas14 coca recapte pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/12/38/coca-recapte-pas14.jpeg)
Ho posem tot en una safata pel forn amb un bon raig d'oli.
![coca recapte pas15 coca recapte pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/12/62/coca-recapte-pas15.jpeg)
Ho courem a 180 graus durant uns 20-25 minuts.
![coca recapte pas16 coca recapte pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/12/86/coca-recapte-pas16.jpeg)
Un cop llevada, tornem a la massa.
![coca recapte pas17 coca recapte pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/13/13/coca-recapte-pas17.jpeg)
Feu-ho bé...
![coca recapte pas18 coca recapte pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/13/40/coca-recapte-pas18.jpeg)
... amasseu-la una mica i feu una coca gran o dues més petites. Jo us aconsello fer-ne dues amb la base més prima, que una massa gruixuda.
![coca recapte pas19 coca recapte pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/13/67/coca-recapte-pas19.jpeg)
![coca recapte pas20 coca recapte pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/13/94/coca-recapte-pas20.jpeg)
Ben prima.
![coca recapte pas21 coca recapte pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/14/21/coca-recapte-pas21.jpeg)
I la col·locarem sobre una safata de forn amb paper tipus cuisson. Estirareu amb un corró, i feu una base molt prima, de la mida d'una caixa de cartró més o menys. A més, l'heu d'estirar de manera que no quedi cap forma concreta, una mica mal feta, expressament. De fet, amb aquestes quantitats us sortiran un parell de coques.
![coca recapte pas22 coca recapte pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/14/48/coca-recapte-pas22.jpeg)
Farem una coca amb sardina i l'altra amb botifarra.
![coca recapte pas23 coca recapte pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/14/72/coca-recapte-pas23.jpeg)
Un cop treta l'espina de les sardines, les reservarem per més endavant.
![coca recapte pas24 coca recapte pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/14/96/coca-recapte-pas24.jpeg)
Agafarem tres tomàquets madurs ben nets.
![coca recapte pas25 coca recapte pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/15/20/coca-recapte-pas25.jpeg)
Els tallarem finets.
![coca recapte pas26 coca recapte pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/16/01/coca-recapte-pas26.jpeg)
Ja tenim l'escalivada apunt.
![coca recapte pas27 coca recapte pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/16/31/coca-recapte-pas27.jpeg)
Com podeu veure, a mitja cocció he afegit una botifarra.
![coca recapte pas28 coca recapte pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/16/55/coca-recapte-pas28.jpeg)
Anirem agafant tots els ingredients amb unes pinces...
![coca recapte pas29 coca recapte pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/16/79/coca-recapte-pas29.jpeg)
... i els reservarem en un plat
![coca recapte pas30 coca recapte pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/17/03/coca-recapte-pas30.jpeg)
L'oli que ha quedat en la safata del forn el repartirem per sobre de les dues coques.
![coca recapte pas31 coca recapte pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/17/27/coca-recapte-pas31.jpeg)
I com que no m'ha semblat suficient, he afegit una mica més.
![coca recapte pas32 coca recapte pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/17/66/coca-recapte-pas32.jpeg)
Ara, amb una cullera, estenem bé tot l'oli.
![coca recapte pas33 coca recapte pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/17/93/coca-recapte-pas33.jpeg)
Amb tots els ingredients preparats, muntarem la coca.
![coca recapte pas34 coca recapte pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/18/17/coca-recapte-pas34.jpeg)
El que hem dit, una coca de sardina i l'altre de botifarra.
![coca recapte pas35 coca recapte pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/18/41/coca-recapte-pas35.jpeg)
Com podeu veure, els trossos són grans i generosos... així ha de ser la coca de recapte.
![coca recapte pas36 coca recapte pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/18/65/coca-recapte-pas36.jpeg)
Perfecte. Què ens queda?
![coca recapte pas37 coca recapte pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/18/89/coca-recapte-pas37.jpeg)
Coure les coques al forn a 180ºC durant 30 minuts.
![coca recapte pas38 coca recapte pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/19/13/coca-recapte-pas38.jpeg)
Fins que tinguin bon color.
![coca recapte pas39 coca recapte pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/19/37/coca-recapte-pas39.jpeg)
I ja les tenim.
![coca recapte pas40 coca recapte pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/19/61/coca-recapte-pas40.jpeg)
Ummmmm!
![coca recapte pas41 coca recapte pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/19/85/coca-recapte-pas41.jpeg)
Aquesta coca l'heu de deixar refredar... i és millor menjar-la d'un dia per l'altre.
![coca recapte pas42 coca recapte pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/20/09/coca-recapte-pas42.jpeg)
Per tant, us aconsello tapar-les amb paper de plata fins l'endemà. Fan bona pinta, eh?
![coca recapte pas43 coca recapte pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/20/33/coca-recapte-pas43.jpeg)
... fan ganes de tallar un tros, eh?
![coca recapte pas44 coca recapte pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/44/20/57/coca-recapte-pas44.jpeg)
Bon profit!