Aquesta particular coca es consumeix i s'elabora a totes les províncies de Catalunya, encara que, segons diuen, a cada poble tenen la seva pròpia personalitat i elaboració. De fet, és una massa de pa, amb una mica d'oli, igual que la que podem fer per a una base de pizza, on a sobre col·locarem tota mena d'ingredients com pebrot o albergínia escalivats, tonyina, pernil serrà, ou dur, ceba, botifarra, llonganissa crua, sardines, olives, tomàquet, arengades, anxoves, bolets de temporada, etc. Sempre ben regada amb oli d'oliva verge, un dels productes més emblemàtics de la nostra gastronomia.

No s'acostumen a utilitzar ingredients forans com palets de cranc, cogombrets, tàperes... ni, per descomptat, salses del tipus barbacoa, quètxup, jalisco, ximi-xurri, ni martingales d'aquestes. Han de ser tots ingredients de la nostra terra.

La coca de recapte és una mica més "bruta" que una pizza, ja que els ingredients no s'esmicolen tant, sinó que es posen pràcticament sencers o a talls molt grans. En principi, no li posarem ni salsa de tomàquet, ni orenga, ni formatge, que tant caracteritza a les pizzes d'avui. Aquesta coca es pot consumir un dia després de cuinar-la (molt recomanable) i, encara que el més freqüent és fer-la a casa, també és molt comú trobar-la durant tot l'any en forns i pastisseries de tot Catalunya. Jo fa molts anys que la veig sobretot, en els forns de pobles més que de les ciutats.

Ingredients

400g de farina (si és força millor)

20g de llevat premsat

10g de sal 

un raig d'oli d'oliva

150 g d'aigua

Per a la guarnició:

2 tomàquets madurs trinxats

4 cebes trinxades

2 albergínies escalivades

2 pebrots escalivats

4 arengades o 4 botifarres/salsitxes

oli d'oliva

sal

Preparació
1.

Preparem tots els ingredients.

2.

Utilitzaré una amassadora KitchenAid per a fer la massa, tot i que també la podeu fer fàcilment a mà.

3.

Després de la farina, hi tirarem la sal, que barrejarem bé amb la farina.

4.

A continuació hi tirarem el llevat premsat esmicolat.

5.

I l'aigua.

6.

Ho posarem a treballar uns 15 minuts.

7.

Ja tenim la massa a punt.

8.

A mi m'agrada treballar una estona amb les mans totes les masses.

9.

Finalment farem una bola que reservarem dins un bol amb una mica de farina.

10.

Tapeu-la amb un drap i deixeu que llevi fins que dobli el seu volum.

11.

Mentrestant, podeu aprofitar el temps per preparar els ingredients de la guarnició i escalivar el pebrot, la ceba, el tomàquet, etc...

12.

Ho posem tot en una safata pel forn amb un bon raig d'oli.

13.

Ho courem a 180 graus durant uns 20-25 minuts.

14.

Un cop llevada, tornem a la massa.

15.

Feu-ho bé...

16.

... amasseu-la una mica i feu una coca gran o dues més petites. Jo us aconsello fer-ne dues amb la base més prima, que una massa gruixuda.

17.
18.

Ben prima.

19.

I la col·locarem sobre una safata de forn amb paper tipus cuisson. Estirareu amb un corró, i feu una base molt prima, de la mida d'una caixa de cartró més o menys. A més, l'heu d'estirar de manera que no quedi cap forma concreta, una mica mal feta, expressament. De fet, amb aquestes quantitats us sortiran un parell de coques.

20.

Farem una coca amb sardina i l'altra amb botifarra.

21.

Un cop treta l'espina de les sardines, les reservarem per més endavant.

22.

Agafarem tres tomàquets madurs ben nets.

23.

Els tallarem finets.

24.

Ja tenim l'escalivada apunt.

25.

Com podeu veure, a mitja cocció he afegit una botifarra.

26.

Anirem agafant tots els ingredients amb unes pinces...

27.

... i els reservarem en un plat

28.

L'oli que ha quedat en la safata del forn el repartirem per sobre de les dues coques.

29.

I com que no m'ha semblat suficient, he afegit una mica més.

30.

Ara, amb una cullera, estenem bé tot l'oli.

31.

Amb tots els ingredients preparats, muntarem la coca.

32.

El que hem dit, una coca de sardina i l'altre de botifarra.

33.

Com podeu veure, els trossos són grans i generosos... així ha de ser la coca de recapte.

34.

Perfecte. Què ens queda?

35.

Coure les coques al forn a 180ºC durant 30 minuts.

36.

Fins que tinguin bon color.

37.

I ja les tenim.

38.

Ummmmm!

39.

Aquesta coca l'heu de deixar refredar... i és millor menjar-la d'un dia per l'altre.

40.

Per tant, us aconsello tapar-les amb paper de plata fins l'endemà. Fan bona pinta, eh?

41.

... fan ganes de tallar un tros, eh?

42.

Bon profit!