Avui us mostrem com preparar una massa cruixent (apte per a pizzes també) amb la que elaborarem una coca senzilla i saborosa, ideal per compartir amb amics i família a qualsevol hora del dia. Tant el format (allargada, quadrada, rodona, individual, etc...) com el formatge utilitzat (de cabra, d'ovella, de vaca, sec, semi, etc..) els podeu adaptar perfectament al vostre gust. Això sí, us recomanem molt emprar sobrassada de Mallorca IGP (o la de Menorca, que és menys greixosa), però un producte bo de debó. Ja sabeu que quan treballem amb elaboracions tan senzilles i amb tants pocs ingredients com aquesta, resulta encara més important vetllar per la qualitat dels mateixos.
Un cop tingueu la massa feta, la resta serà bufar i fer ampolles. I no deixeu de fer participar als més petits de la casa que s'ho passaran d'allò més bé cuinant i tastant. És important cuidar l'educació culinaria. Se sentiran molt satisfets amb la participació. Som-hi!
Per fer la massa:
400 g de farina força
200 g d’aigua
50 g d’oli d’oliva
25 g de llevat fresc
1 cullereta de sal
mitja cullereta de sucre
Per a la coca:
Llesques de sobrassada de Mallorca
Trossos de formatge sec d'ovella
Romaní fresc
Oli d'oliva
Variants:
- Podeu fer servir altres tipus de formatge
![coca sobrassada formatge romani pas1 coca sobrassada formatge romani pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/08/01/coca-sobrassada-formatge-romani-pas1.jpeg)
Primer heu de preparar la massa. Peseu la farina i poseu-la en un recipient.
![coca sobrassada formatge romani pas3 coca sobrassada formatge romani pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/10/95/coca-sobrassada-formatge-romani-pas3.jpeg)
Peseu i afegiu-hi el llevat fresc.
![coca sobrassada formatge romani pas4 coca sobrassada formatge romani pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/11/97/coca-sobrassada-formatge-romani-pas4.jpeg)
El llevat el podeu afegir amb la farina, esmicolat amb la mà i remenar-ho. Altrament, es pot disoldre amb una mica d'aigua. És important evitar que el llevat entri en contacte directe amb la sal, ja que la sal mata el llevat fresc.
![coca sobrassada formatge romani pas5 coca sobrassada formatge romani pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/13/23/coca-sobrassada-formatge-romani-pas5.jpeg)
Seguidament afegiu-hi el sucre.
![coca sobrassada formatge romani pas6 coca sobrassada formatge romani pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/14/52/coca-sobrassada-formatge-romani-pas6.jpeg)
I l'aigua. Millor a temperatura ambient, que no sigui freda, per esperonar el llevat.
![coca sobrassada formatge romani pas7 coca sobrassada formatge romani pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/16/23/coca-sobrassada-formatge-romani-pas7.jpeg)
Ara, procureu fer servir un oli de qualitat, que en tenim de molts bons a casa nostra.
![coca sobrassada formatge romani pas8 coca sobrassada formatge romani pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/16/74/coca-sobrassada-formatge-romani-pas8.jpeg)
Afegiu també l'oli al recipient.
![coca sobrassada formatge romani pas9 coca sobrassada formatge romani pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/17/34/coca-sobrassada-formatge-romani-pas9.jpeg)
En aquest cas jo he utilitzat una amassadora KitchenAid, però podeu amassar-ho a mà també. Deixeu que treballi la màquina fins que agafi bona textura.
![coca sobrassada formatge romani pas10 coca sobrassada formatge romani pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/18/00/coca-sobrassada-formatge-romani-pas10.jpeg)
Un cop pastada la massa, retireu-la i passeu-la a la taula de la cuina amb un polsim de farina per evitar que s'enganxi.
![coca sobrassada formatge romani pas11 coca sobrassada formatge romani pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/18/75/coca-sobrassada-formatge-romani-pas11.jpeg)
Tot i haver treballat la massa amb màquina, a mi sempre m'agrada amassar-la una estona a mà també per dues raons: la primera per a no perdre la pràctica, i la segona per acabar de funyir la barreja amb moviments diferents a la màquina. Heu d'aconseguir una massa elàstica.
![coca sobrassada formatge romani pas12 coca sobrassada formatge romani pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/20/61/coca-sobrassada-formatge-romani-pas12.jpeg)
Seguidament, feu una bola i passeu-la a un recipient amb una mica de farina.
![coca sobrassada formatge romani pas13 coca sobrassada formatge romani pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/22/14/coca-sobrassada-formatge-romani-pas13.jpeg)
Tapeu-la amb un drap humit i deixeu-la llevar entre 30-45 minuts. Eviteu corrents d'aire. Dins del forn apagat és un bon lloc.
![coca sobrassada formatge romani pas14 coca sobrassada formatge romani pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/23/67/coca-sobrassada-formatge-romani-pas14.jpeg)
Passat aquest temps, i depenen de l'humitat i temperatura ambiental, la massa haurà doblat el seu volum.
![coca sobrassada formatge romani pas15 coca sobrassada formatge romani pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/25/17/coca-sobrassada-formatge-romani-pas15.jpeg)
Notareu que es desinfla al tocar-la. No patiu que tornarà a fermentar.
![coca sobrassada formatge romani pas16 coca sobrassada formatge romani pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/26/94/coca-sobrassada-formatge-romani-pas16.jpeg)
Funyiu de nou la massa i pesseu boles d'uns 150-175 grams.
![coca sobrassada formatge romani pas17 coca sobrassada formatge romani pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/28/41/coca-sobrassada-formatge-romani-pas17.jpeg)
Ara, estireu aquestes boles amb un corró o una ampolla neta.
![coca sobrassada formatge romani pas18 coca sobrassada formatge romani pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/29/22/coca-sobrassada-formatge-romani-pas18.jpeg)
Doneu-li forma de coca allargada i passeu-la a una safata de forn amb paper tipus cuisson. Ara deixeu la safata dins del forn durant uns 20-30 minuts per que torni a fermentar.
![coca sobrassada formatge romani pas19 coca sobrassada formatge romani pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/31/02/coca-sobrassada-formatge-romani-pas19.jpeg)
Un cop ha llevat, tireu per sobre un raig d'oli.
![coca sobrassada formatge romani pas20 coca sobrassada formatge romani pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/32/31/coca-sobrassada-formatge-romani-pas20.jpeg)
Ara, amb les mans netes, marqueu tota la superfície amb els dits.
![coca sobrassada formatge romani pas21 coca sobrassada formatge romani pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/33/30/coca-sobrassada-formatge-romani-pas21.jpeg)
Seguidament, poseu la sobrassada i preméu-la amb força. En el meu cas he volgut posar la sobrassada i el formatge per separat però podeu aplicar una capa de sobrassada a tota la coca i a sobre posar-hi el formatge. Feu-ho al vostre gust.
![coca sobrassada formatge romani pas22 coca sobrassada formatge romani pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/34/14/coca-sobrassada-formatge-romani-pas22.jpeg)
Seguidament poseu-hi el formatge.
![coca sobrassada formatge romani pas23 coca sobrassada formatge romani pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/34/92/coca-sobrassada-formatge-romani-pas23.jpeg)
Poseu unes fulles de romaní per sobre.
![coca sobrassada formatge romani pas24 coca sobrassada formatge romani pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/35/94/coca-sobrassada-formatge-romani-pas24.jpeg)
Un últim raig d'oli i una mica de sal en escates, i ja ho podeu enfornar a uns 180-190 graus durant uns 15 minuts, fins que tingui bon color.
![coca sobrassada formatge romani pas25 coca sobrassada formatge romani pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/88/37/41/coca-sobrassada-formatge-romani-pas25.jpeg)
Perfecte!
La podeu servir freda o calenta. Bon profit!