Avui us mostrem com preparar una massa cruixent (apte per a pizzes també) amb la que elaborarem una coca senzilla i saborosa, ideal per compartir amb amics i família a qualsevol hora del dia. Tant el format (allargada, quadrada, rodona, individual, etc...) com el formatge utilitzat (de cabra, d'ovella, de vaca, sec, semi, etc..) els podeu adaptar perfectament al vostre gust. Això sí, us recomanem molt emprar sobrassada de Mallorca IGP (o la de Menorca, que és menys greixosa), però un producte bo de debó. Ja sabeu que quan treballem amb elaboracions tan senzilles i amb tants pocs ingredients com aquesta, resulta encara més important vetllar per la qualitat dels mateixos.

Un cop tingueu la massa feta, la resta serà bufar i fer ampolles. I no deixeu de fer participar als més petits de la casa que s'ho passaran d'allò més bé cuinant i tastant. És important cuidar l'educació culinaria. Se sentiran molt satisfets amb la participació. Som-hi!

Ingredients

Per fer la massa:

400 g de farina força

200 g d’aigua

50 g d’oli d’oliva

25 g de llevat fresc

1 cullereta de sal

mitja cullereta de sucre

 

Per a la coca:

Llesques de sobrassada de Mallorca

Trossos de formatge sec d'ovella

Romaní fresc

Oli d'oliva

 

Variants:

- Podeu fer servir altres tipus de formatge

Preparació
1.

Primer heu de preparar la massa. Peseu la farina i poseu-la en un recipient.

2.

Peseu i afegiu-hi el llevat fresc.

3.

El llevat el podeu afegir amb la farina, esmicolat amb la mà i remenar-ho. Altrament, es pot disoldre amb una mica d'aigua. És important evitar que el llevat entri en contacte directe amb la sal, ja que la sal mata el llevat fresc.

4.

Seguidament afegiu-hi el sucre.

5.

I l'aigua. Millor a temperatura ambient, que no sigui freda, per esperonar el llevat.

6.

Ara, procureu fer servir un oli de qualitat, que en tenim de molts bons a casa nostra.

7.

Afegiu també l'oli al recipient.

8.

En aquest cas jo he utilitzat una amassadora KitchenAid, però podeu amassar-ho a mà també. Deixeu que treballi la màquina fins que agafi bona textura.

9.

Un cop pastada la massa, retireu-la i passeu-la a la taula de la cuina amb un polsim de farina per evitar que s'enganxi.

10.

Tot i haver treballat la massa amb màquina, a mi sempre m'agrada amassar-la una estona a mà també per dues raons: la primera per a no perdre la pràctica, i la segona per acabar de funyir la barreja amb moviments diferents a la màquina. Heu d'aconseguir una massa elàstica.

11.

Seguidament, feu una bola i passeu-la a un recipient amb una mica de farina.

12.

Tapeu-la amb un drap humit i deixeu-la llevar entre 30-45 minuts. Eviteu corrents d'aire. Dins del forn apagat és un bon lloc.

13.

Passat aquest temps, i depenen de l'humitat i temperatura ambiental, la massa haurà doblat el seu volum.

14.

Notareu que es desinfla al tocar-la. No patiu que tornarà a fermentar.

15.

Funyiu de nou la massa i pesseu boles d'uns 150-175 grams.

16.

Ara, estireu aquestes boles amb un corró o una ampolla neta.

17.

Doneu-li forma de coca allargada i passeu-la a una safata de forn amb paper tipus cuisson. Ara deixeu la safata dins del forn durant uns 20-30 minuts per que torni a fermentar.

18.

Un cop ha llevat, tireu per sobre un raig d'oli.

19.

Ara, amb les mans netes, marqueu tota la superfície amb els dits.

20.

Seguidament, poseu la sobrassada i preméu-la amb força. En el meu cas he volgut posar la sobrassada i el formatge per separat però podeu aplicar una capa de sobrassada a tota la coca i a sobre posar-hi el formatge. Feu-ho al vostre gust.

21.

Seguidament poseu-hi el formatge.

22.

Poseu unes fulles de romaní per sobre.

23.

Un últim raig d'oli i una mica de sal en escates, i ja ho podeu enfornar a uns 180-190 graus durant uns 15 minuts, fins que tingui bon color.

24.

Perfecte!

25.

La podeu servir freda o calenta. Bon profit!