Avui una recepta mallorquina. El "trempó" és una amanida típica de Mallorca feta amb una barreja de ceba, pebrot verd i tomàquet (tomàtiga), tot ben picadet en trossos petits i amanit amb oli i sal. Per tant, és una amanida que es menja en plat. Sobretot a l'estiu. El seu nom ve de la paraula "trempar" que en mallorquí significa amanir.
250-300gr. massa de pa o pizza
2 pebrots verds
2 tomàquets madurs (tomàtiga)
1 ceba grossa
oli d'oliva
sal
Variants:
- Hi ha qui posa pebrot vermell
- S'hi pot afegir una mica de pebre negre a l'amanit
- Opcionalment s'hi posat afegir un raig de vinagre
- La ceba es pot posar una estona en remull amb aigua i vinagre
- S'hi poden posar trossos de tonyina, ou dur, olives...
- Si voleu, podeu picar la verdura encara més petita
He començat per fer la massa de pa, que és la mateixa base que per pizza.
Per a poder pastar-ho amb màquina s'ha de fer un mínim de farina, així que he fet la coca i unes pizzes alhora. Però si voleu podeu fer la massa a mà.
La toquem per veure com està d'humitat. Amb uns 20 minutets d'amassat és suficient.
Tot i així, a mi m'agrada treballar les masses una estona a mà.
Fem una bola, donant una certa pressió amb el palmell de la mà...
... i deixarem llevar la massa tapada amb un drap humit... almenys, una horeta.
Mentre, us podeu dedicar a preparar el trempó.
Talleu el tomàquet a daus petits...
... la ceba també...
... i el pebrot igual, dauets de la mateixa mida...
... i tireu un bon raig d'oli d'oliva...
... sal... i si voleu un polsim de pebre...
Ara ho barregem tot plegat i ho deixem reposar una estona.
La massa, com podeu comprovar, ha llevat gairebé el triple del seu tamany inicial. La treballem una mica més i l'abaixem.
Farem un pesat d'uns 250-300gr. per fer aquesta coca, tot i que es pot fer encara més prima. Amb això farem una coca per unes 4 o 6 persones.
Estireu la massa amb un corró.
I ara, amb l'ajuda del corró, hi despleguem la nostra massa estirada...
... la distribuim bé.
Agafem el trempó...
Ha de quedar totalment coberta de trempó, que no en falti.
Finalment tireu un nou raig d'oli... i si voleu més pebre.
Ja la tenim apunt per enfornar.
La posarem a uns 180 graus durant uns 25-30 minuts....
... fins que quedi torradeta.
I ja la podeu servir immediatament, ben calentona. Talleu-la a porcions quadrades individuals.
Bon Profit!