La gastronomia mexicana és una de les que m'atrau... i per això us presentaré una mena de cochinita pibil (plat típic de la zona). Dic una mena perquè és un plat de difícil elaboració a casa. Ara que no vingui cap mexicà a fotre'm la bronca!... Que ja ho sé!... És una versió casolana!... però serveix per a rememorar el sabor d'aquell plat. Es tracta d'adobar un bon tros de carn de porc amb una espècie anomenada achiote i deixar-la reposar un dia. Després s'ha de coure en un forn especial i enrotllar-la amb fulla de plataner. Per tant, avui veurem una versió ràpida i casolana que a mi m'agrada força.

Ingredients

10 talls de llom de porc

4  "tortitas" de blat de moro

3 cullerades de preparat "Achiote"

el suc d'una llimona  

1 pebrot verd  

1 ceba

1 tomàquet madur  

salsa picant de "Caiena"

salsa picant de "Chile Habanero"

oli d'oliva

sal

Variants:

Hi podeu afegir julivert picat per sobre

Podeu ometre el pebrot verd

Podeu incorporar trossets de "Nacho"

Es pot acompanyar el plat amb "Frijoles" i/o crema de "Frijoles"

Preparació
1.

Aquest pot, en concret, me'l van portar els meus cunyats que van venir d'un viatge a Mèxic. Però em penso que es pot comprar en qualsevol botiga d'importació. El podeu trobar en pols (pasta) que és el mateix.

2.

Podeu veure com està envasat a la península del Yucatàn.

3.

Començarem per adobar la carn. És interessant tenir-la força estona, al menys 6 hores. Si ho feu d'un dia per altre millor encara. En un bol poseu el suc d'una llimona (o taronja agria si trobeu).

4.

Hi posem el preparat d'Achiote.

5.
6.

Ho barregem bé.

7.

Ara talleu el llom a tires més o menys gruixudes.

8.

Ho salarem una mica...

9.

... i ho barrejarem amb el preparat. Ara ho reservarem en la nevera unes quantes hores.

10.

 A l'hora de servir-lo, podeu preparar unes tires de pebrot verd...

11.

... uns daus de tomàquet vermell... amb sal i oli...

12.

... una mica de ceba vermella en juliana...

13.

... i les salses picants... les que més us agradin...

14.

Jo preparo una amb maionesa, orenga i salsa picant de caiena... que està molt bona.

15.

Ja tenim apunt l'equip de condiments.

16.

En una paella ben calenta... tirarem el llom... i ho deixarem coure fins que s'evapori tot el líquid i quedi la carn una mica torradeta.

17.

La reservem.

18.

Ara és qüestió d'escalfar les "tortitas" de blat de moro (prèviament humitejades amb aigua).

19.

Les podeu fer, però jo les he comprat fetes en aquesta ocasió.

20.

Untarem de picant...

21.

... hi posarem pebrot...

22.

... i tomàquet...

23.

Ara la "Cochinita Pibil"...

24.

... per sobre...

25.

... i al capdamunt... una mica de ceba vermella i més salsetes...

26.

Ho enrotllem...

27.

... i ja el podem servir...

28.

De fet, el més interessant és servir-ho tot per separat i que cadascú s'ho prepari com més li agradi.

29.

També es pot menjar amb forquilla i anar tallant trossos de "tortita" a mode de pa.

30.

Ummmmm... què bo!... i com pica!

31.

Bon Profit!