Poques coses hi ha més bones, eh?... si us agrada el peix. Aquesta és la part inferior de la barbeta del bacallà o del lluç és excel.lent de gust i textura. Només té una pega: és molt cara. Per tant, és d'aquelles cosetes que es cuinen en ocasions especials. Aquest és un plat molt típic al País Basc. Les cuinen de diferents maneres, i també s'aprofita la textura gelatinosa que tenen per a lligar les salses.
Avui veurem com fer aquesta del.lícia en 5 minuts amb la clàssica salsa "al ajillo", feta amb una mica de bitxo i all. Com el que fa unes gules, vaja. Si les serviu com a entrant... us asseguro que no fallareu. D'aquells plats que t'hi estaries tota la tarda menjant... xino xano... perquè entren soles. Un plaer absolut.
8-10 cocotxes de bacallà
3 dents d'all
1 bitxo
oli d'oliva
sal
sal Maldon
![cocotxes bacalla lallet pas1 cocotxes bacalla lallet pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/39/12/cocotxes-bacalla-lallet-pas1.jpeg)
Les rentem bé. Hi ha qui li treu la pell, però jo penso que no cal.
![cocotxes bacalla lallet pas2 cocotxes bacalla lallet pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/39/54/cocotxes-bacalla-lallet-pas2.jpeg)
Són d'una textura molt delicada i suau.
![cocotxes bacalla lallet pas3 cocotxes bacalla lallet pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/39/96/cocotxes-bacalla-lallet-pas3.jpeg)
En una paella amb un raig d'oli d'oliva... daurem els alls laminats.
![cocotxes bacalla lallet pas4 cocotxes bacalla lallet pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/40/38/cocotxes-bacalla-lallet-pas4.jpeg)
Un cop daurats els reservem per decorar. Compte no es cremin o amargaran.
![cocotxes bacalla lallet pas5 cocotxes bacalla lallet pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/41/22/cocotxes-bacalla-lallet-pas5.jpeg)
Casualment tinc xile fresc i m'anirà molt bé per donar el punt picantó a les cocotxes. Però podeu fer servir qualsevol tipus de bitxo picant, caiena, etc...
![cocotxes bacalla lallet pas6 cocotxes bacalla lallet pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/41/64/cocotxes-bacalla-lallet-pas6.jpeg)
El piquem ben fi... i traiem les llavors que piquen un horror.
![cocotxes bacalla lallet pas8 cocotxes bacalla lallet pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/42/48/cocotxes-bacalla-lallet-pas8.jpeg)
De seguida, hi aboquem les cocotxes, a foc fort.
![cocotxes bacalla lallet pas9 cocotxes bacalla lallet pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/43/02/cocotxes-bacalla-lallet-pas9.jpeg)
Les deixem fer un parell de minuts per cada banda.
![cocotxes bacalla lallet pas10 cocotxes bacalla lallet pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/43/56/cocotxes-bacalla-lallet-pas10.jpeg)
Hi podeu posar una mica de pebre negre i quan canviïn de color, ja les podeu retirar. No s'han de coure massa o perdran tota la gràcia.
![cocotxes bacalla lallet pas11 cocotxes bacalla lallet pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/44/04/cocotxes-bacalla-lallet-pas11.jpeg)
Emplatem i hi aboquem l'oli per sobre.
![cocotxes bacalla lallet pas12 cocotxes bacalla lallet pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/44/52/cocotxes-bacalla-lallet-pas12.jpeg)
Procureu decorar-les amb l'all que teníem reservat.
![cocotxes bacalla lallet pas13 cocotxes bacalla lallet pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/44/94/cocotxes-bacalla-lallet-pas13.jpeg)
Per acabar, un puntet de sal Maldon per sobre hi aportarà el toc cruixent.
![cocotxes bacalla lallet pas14 cocotxes bacalla lallet pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/45/36/cocotxes-bacalla-lallet-pas14.jpeg)
I a gaudir ... però gaudir de debò, eh?
![cocotxes bacalla lallet pas15 cocotxes bacalla lallet pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/61/45/78/cocotxes-bacalla-lallet-pas15.jpeg)
Bon profit!