Tots tenim un còctel preferit, aquell que hem pres tota la vida. Però també, de tant en tant, a tots ens agrada tastar nous còctels, nous gustos i fer d'aquella experiència un moment divertit. El còctel San Francisco és d'aquelles preparacions bàsiques que trobareu arreu. Té l' avantatge, segons el meu parer, que es pot servir amb o sense alcohol, el que fa apte també per als més petits de la casa que, per cert, els acostuma a agradar molt. Per fer aquest còctel us recomano emprar una coctelera i, sobretot, un recipient mesurador, el que assegurarà que sempre us quedin igual.
D'altra banda, podeu preparar el sucre glacejat per decorar les copes prèviament. És habitual servir els còctels amb sucre gra blanc o sucre morè, però jo us recomano (i així ho fan molts professionals) utilitzar almívar en comptes de sucre gra. El gra té més dificultats per dissoldre's i sovint, si no el remenem bé, queda al fons de la copa. Això queda sol·lucionat amb l'almívar que, al ser líquid, endolcirà tot el conjunt des de el primer moment i farà que la barreja sigui perfecta. Pels seus ingredients, no cal dir que es una copa força cal·lòrica, per tant no us recomano abusar-ne. Però tant en tant... si, oi?
És habitual decorar aquest còctel amb algun pinxo de llaminadures. A continuació us explico el pas a pas. Les quantitats corresponen a un còctel de mida gran (copa grossa) i amb una bona quantitat de gel picat.
2 mesures de suc de taronja
1 mesura de suc de pinya
1 mesura de suc de préssec
1/2 mesura de suc de llimona
1/2 mesura de granadina
1 mesura d'almíbar
taronja per decorar
sucre de colors per glacejar
Variants:
- Si el voleu amb alcohol afegiu-hi 1 mesura de rom
Si us ve de gust, el que primer us recomano es preparar el sucre de colors per glacejar, però ho haureu de fer el dia abans, o unes hores abans, per deixar-lo assecar una mica.
També us recomano fer al mateix temps que el sucre de colors (el dia abans) l'almívar. Aquest almívar ens servirà per endolcir correctament el còctel, però també ens servirà de pegament pel sucre de colors.
Imprescindible una coctelera. Avui dia les trobareu molt econòmiques (20 euros). I el més important de tot és el vaset mesurador, la clau per fer correctament qualsevol còctel.
Comenceu per posar el sucre de color en un plat pla.
Feu el mateix amb una mica d'almívar. Si no el feu podeu utilitzar la mateixa granadina per enganxar el sucre de color.
A continuació, apliqueu-li el sucre amb colorant i feu uns girs per assegurar que quedi ben impregnat.
Perfecte. Ja teniu el glacejat fet.
Ompliu el got o la copa amb gel picat fins gairebé dalt.
Ara, poseu un parell de glaçons de gel grossos dins la coctelera. És important refredar el contingut durant la barreja.
El vaset mesurador, normalment, té dues mides: la gran i la petita. De fet la petita és la meitat de la gran, el que us pot servir com a referència.
Posem el suc de taronja, que són dues mesures grans.
Una mesura de suc de pinya, cap a dins.
La mesura de suc de préssec i la mitja mesura de suc de llimona. Com que tots els sucs són força dolços, la llimona donarà equilibri al conjunt.
I finalment l'almívar. La granadina no s'ha de posar dins la coctelera.
Ara si, tanqueu-ho bé i poseu-li el tap (si en té).
I com no, el moment més esperat, a remenar el cul una estona! Amb pocs segons en teniu més que suficient.
Prepareu una mica de pell de taronja per decorar el got, o al menys uns talls de taronja.
I just en el moment de servir la copa al consumidor és quant s'ha de posar la granadina. Si feu servir la cullera per fer baixar la granadina per un costat aconseguireu un bonic efecte òptic i, per densitat, fer-la baixar al fons. D'aquesta manera es podran apreciar els colors abans de remenar.
I si no esteu per històries, doncs la tireu per sobre amb naturalitat i llestos, que tampoc passa res.
Decoreu amb la taronja i a gaudir!
Un cop remenat, el còctel San Francisco agafa aquest bonic i atractiu color.
Bon profit!