Aquesta recepta em fa pensar en com seria la vida i la gastronomia dels nostres avis, besavis i rebesavis. La cuina tradicional antiga era una cuina contundent, orientada a recuperar tot allò que el cos humà havia perdut treballant de sol a sol al camp i, per tant, els menjars estaven carregats de proteïnes i greixos. Per tot això, tot i tenir l'estómac preparat per aquella forta dieta, era molt important acompanyar els grans plats d'altres platillos o amanides. Com ja sabreu, el vinagre és digestiu i ajuda a desintoxicar i purificar la sang, i destrueix bacteris, fongs i paràsits intestinals i estabilitza els nivells de sucre en sang, cosa que permet controlar millor la gana, el colesterol, l'obesitat i l'estrenyiment.
Jo us recomano tastar la col confitada. Passat un mínim de 15 dies en vinagre ja es podrà consumir. Sempre que la col quedi coberta pel vinagre, la podreu conservar durant molt de temps i anar consumint-la durant l'any. Ni que sigui per curiositat, és recomanable preparar una col confitada, no costa gens de fer i sempre és interessant tenir-ne a la nevera. Avui en dia, és tot un luxe poder gaudir de les preparacions més tradicionals de la nostra cuina. Som-hi!
1 col d'hivern sense les fulles més verdes
vinagre
Variants:
En comptes de vinagre es pot fer servir una barreja de vinagre i vi blanc
També s'hi pot afegir una mica d'aigua per rebaixar el vinagre
Amb la col també s'hi poden posar alguns bitxos verds
També es fa amb coliflor
Primer de tot haurem de netejar la col.
Si aneu al mercat, li podeu demanar a la verdulera que us netegi la col de fulles verdes.
Altrament, ho haureu de fer vosaltres mateixos a casa.
Per fer aquesta recepta només ens interessen les fulles més tendres i blanques. La partirem.
Perfecte.
Anirem seleccionant les millors fulles.
I les rentarem.
Un cop netes, les enrotllarem una mica i...
amb la mà les trencarem a trossos més petits. No us amoïneu si queden trossos més grans que altres.
A continuació, col·locarem la col dins un flascó de vidre de mida gran.
Farem una certa pressió, per aprofitar al màxim el volum del pot.
Fins que sigui pràcticament ple.
Seguidament, poseu-hi vinagre fins cobrir-ho tot. Jo he fet servir vinagre blanc, normal.
Que arribi fins a dalt.
Tanquem i ja està.
Només ens queda esperar un mínim de 15 dies.
I ja tenim la nostra col confitada preparada.
Passat aquest temps, ja la podreu consumir, conservant-se la resta en el mateix vinagre.
Abans de servir-la, es recomana deixar la col en remull en aigua un parell d'hores per treure-li l'excés de vinagre.
Ja la podem servir com acompanyament d'uns pèsols negres amb rosta, per exemple, molt típic del Berguedà.
Bon profit!