Avui t'ensenyarem a netejar les arengades o sardines de costa o salades. No té misteri, això sí, requereix una certa paciència, però val molt la pena. Un plaer molt econòmic. Som-hi!

Ingredients
  • 4 o 6 arengades salades (sardines de costa)
  • Oli d'oliva verge extra

Variants

- Es pot aromatitzar l'oli amb grans d'all

Preparació
1.
IMG 7291

Pots trobar aquest peix salat en qualsevol supermercat (envasat) o peixateria (en bota de fusta).

2.
IMG 7292

És molt important fer ús de guants, altrament les mans faran olor de sardina durant tres dies.

3.
IMG 7295

Primer de tot, amb un ganivet, retira el cap.

4.
IMG 7299

A continuació, des de la cua cap al cap, és a dir, en direcció contrària a les escates, rasca amb el ganivet i retira totes les escates. Per a mi, aquest és el pas més molest, ja que omples la cuina d'escates i sembla que no s'acaben mai. Molta paciència!

5.
IMG 7302

Un cop netes les sardines d'escates, fes un tall a la part del ventre i introdueix el dit gros, tot espitjant en direcció a la cua per obrir i separar la carn de l'espina central. Retira també les vísceres.

6.
IMG 7306

Si cal, utilitza el ganivet per separar les dues meitats.

7.
IMG 7310

Amb cura, retira l'espina central amb la cua. Pots utilitzar el ganivet, però normalment amb les mans es retira bé.

8.
IMG 7314

Un cop tens els filets nets, et pots entretenir més a retirar la pell (jo no la trec tota) i retirar també les espines més grans dels filets amb unes pinces.

9.
IMG 7319

Seguidament, renta-les bé sota l'aixeta i eixuga-les. 

10.
IMG 7340

Ben eixutes, ja les podràs col·locar en un recipient de vidre i cobrir-les amb un oli d'oliva verge extra de qualitat.

11.
IMG 7344

Si t'agrada, pots aromatitzar-les amb uns grans d'all partits a trossos. Així mateix, ja les pots tapar i conservar força dies a la nevera.

12.
IMG 7352

Ja les tens a punt per consumir directament, a la planxa, o per fer altres elaboracions tradicionals. Resulten molt salades en boca. Hi ha qui les dessala amb aigua o llet durant unes hores. Personalment, prefereixo posar-ne menys quantitat i gaudir de la seva personal fortor. Bon profit!