Avui t'ensenyarem a netejar les arengades o sardines de costa o salades. No té misteri, això sí, requereix una certa paciència, però val molt la pena. Un plaer molt econòmic. Som-hi!
- 4 o 6 arengades salades (sardines de costa)
- Oli d'oliva verge extra
Variants
- Es pot aromatitzar l'oli amb grans d'all
Pots trobar aquest peix salat en qualsevol supermercat (envasat) o peixateria (en bota de fusta).
És molt important fer ús de guants, altrament les mans faran olor de sardina durant tres dies.
Primer de tot, amb un ganivet, retira el cap.
A continuació, des de la cua cap al cap, és a dir, en direcció contrària a les escates, rasca amb el ganivet i retira totes les escates. Per a mi, aquest és el pas més molest, ja que omples la cuina d'escates i sembla que no s'acaben mai. Molta paciència!
Un cop netes les sardines d'escates, fes un tall a la part del ventre i introdueix el dit gros, tot espitjant en direcció a la cua per obrir i separar la carn de l'espina central. Retira també les vísceres.
Si cal, utilitza el ganivet per separar les dues meitats.
Amb cura, retira l'espina central amb la cua. Pots utilitzar el ganivet, però normalment amb les mans es retira bé.
Un cop tens els filets nets, et pots entretenir més a retirar la pell (jo no la trec tota) i retirar també les espines més grans dels filets amb unes pinces.
Seguidament, renta-les bé sota l'aixeta i eixuga-les.
Ben eixutes, ja les podràs col·locar en un recipient de vidre i cobrir-les amb un oli d'oliva verge extra de qualitat.
Si t'agrada, pots aromatitzar-les amb uns grans d'all partits a trossos. Així mateix, ja les pots tapar i conservar força dies a la nevera.
Ja les tens a punt per consumir directament, a la planxa, o per fer altres elaboracions tradicionals. Resulten molt salades en boca. Hi ha qui les dessala amb aigua o llet durant unes hores. Personalment, prefereixo posar-ne menys quantitat i gaudir de la seva personal fortor. Bon profit!