Conill al jaç. Una recepta catalana molt tradicional. El jaç... no pas és cap ingredient. No aneu al mercat a demanar mig quilo de "jaç", sobretot, eh? Suposo que aquest plat es diu així perquè s'acostuma a fer un llit de patates sota el conill. Un plat força senzillot de fer... i és una forma ben bona de gaudir del conill.
1 conill trossejat
1 cabeça d'alls
1 fulla de llorer
1 branca de canyella
1 copa de vi negre
oli d'oliva
llard
aigua
sal
Per la picada:
2 grans d'all
1 galeta maria
un grapat d'ametlles torrades
julivert picat
Variantes:
- Enlloc de vi negre s'hi pot posar conyac
- Es poden incorporar unes patates tallades a làmines sota el conill
- S'hi pot afegir un allioli negat al final de la cocció
- Els alls de la picada poden ser fregits o escalivats
- Hi podeu afegir una mica de xocolata
- Podeu acompanyar de xips de yuca o xips de moniato
Netegem bé el conill, el salem i l'empebrem.
Preparem la resta d'ingredients per la picada: el llorer, les ametlles, la canyella, la galeta i l'all... el vi...
En una cassola amb un bon raig d'oli d'oliva (si volem posem meitat llard)... enrossim el conill per les dues bandes.
El reservem.
Ara incorporem la canyella, l'all i el llorer i ho deixem sofregir uns instants.
Mentre, anirem preparant la picada amb unes quantes ametlles... un parell d'alls... una galeta...
... i el julivert...
Ja podem incorporar el got de vi negre al conill, abaixar el foc i tapar la cassola. Que redueixi uns 10 minuts.
Mentre, seguirem fent la picadeta.
Seguidament, incorporem aigua fins cobrir el conill, ho salem i ho deixem coure uns 35 minuts amb la cassola tapada. Remenar de tant en tant i rectificar de sal si cal.
Quan quedin 15 minuts de cocció... afegirem la nostre picada... que barrejarem bé amb el suquet. Si trobeu la salsa massa líquida... podeu afegir una culleradeta de farina dissolta en aigua per espessir-la.
Mentrestant, avui he volgut acompanyar el plat amb uns xips de "yuca"....per variar una mica. Però el podeu acompanyar amb unes patates al forn... fregides... verdureta a la planxa... puré de patata o de moniato... etc...
Us han de quedar ben cruixents.
Ja tenim el conill guisat. Com tots els guisats... està més bo després de reposar 24 hores.
Emplatem doncs.
Decorem amb les xips de "yuca"... i ja tenim fet el nostre conill al jaç.
Fa bona pinta, oi?
I suqueu pa en aquesta salseta!
Bon Profit!