Conill al jaç. Una recepta catalana molt tradicional. El jaç... no pas és cap ingredient. No aneu al mercat a demanar mig quilo de "jaç", sobretot, eh? Suposo que aquest plat es diu així perquè s'acostuma a fer un llit de patates sota el conill. Un plat força senzillot de fer... i és una forma ben bona de gaudir del conill.

Ingredients

1 conill trossejat

1 cabeça d'alls  

1 fulla de llorer

1 branca de canyella

1 copa de vi negre  

oli d'oliva  

llard  

aigua

sal

  

Per la picada:

2 grans d'all

1 galeta maria  

un grapat d'ametlles torrades

julivert picat

   

Variantes: 

- Enlloc de vi negre s'hi pot posar conyac  

- Es poden incorporar unes patates tallades a làmines sota el conill  

- S'hi pot afegir un allioli negat al final de la cocció

- Els alls de la picada poden ser fregits o escalivats

- Hi podeu afegir una mica de xocolata

- Podeu acompanyar de xips de yuca o xips de moniato

Preparació
1.
conill al jac pas1

Netegem bé el conill, el salem i l'empebrem.

2.
conill al jac pas2

Preparem la resta d'ingredients per la picada: el llorer, les ametlles, la canyella, la galeta i l'all... el vi...

3.
conill al jac pas3

En una cassola amb un bon raig d'oli d'oliva (si volem posem meitat llard)... enrossim el conill per les dues bandes.

4.
conill al jac pas4

El reservem.

5.
conill al jac pas5

Ara incorporem la canyella, l'all i el llorer i ho deixem sofregir uns instants.

6.
conill al jac pas6

Mentre, anirem preparant la picada amb unes quantes ametlles... un parell d'alls... una galeta...

7.
conill al jac pas7

... i el julivert...

8.
conill al jac pas8

Ja podem incorporar el got de vi negre al conill, abaixar el foc i tapar la cassola. Que redueixi uns 10 minuts.

9.
conill al jac pas9

Mentre, seguirem fent la picadeta.

10.
conill al jac pas10

Seguidament, incorporem aigua fins cobrir el conill, ho salem i ho deixem coure uns 35 minuts amb la cassola tapada. Remenar de tant en tant i rectificar de sal si cal.

11.
conill al jac pas11

Quan quedin 15 minuts de cocció... afegirem la nostre picada... que barrejarem bé amb el suquet. Si trobeu la salsa massa líquida... podeu afegir una culleradeta de farina dissolta en aigua per espessir-la.

12.
conill al jac pas12

Mentrestant, avui he volgut acompanyar el plat amb uns xips de "yuca"....per variar una mica. Però el podeu acompanyar amb unes patates al forn... fregides... verdureta a la planxa... puré de patata o de moniato... etc...

13.
conill al jac pas13

Us han de quedar ben cruixents.

14.
conill al jac pas14

Ja tenim el conill guisat. Com tots els guisats... està més bo després de reposar 24 hores.

15.
conill al jac pas15

Emplatem doncs.

16.
conill al jac pas16

Decorem amb les xips de "yuca"... i ja tenim fet el nostre conill al jaç.

17.
conill al jac pas17

Fa bona pinta, oi?

18.
conill al jac pas18

I suqueu pa en aquesta salseta!

19.
conill al jac pas19

Bon Profit!