De tant en tant, ens hem de deixar de ximpleries i gaudir d'un plat d'aquells de tota la vida, on puguin sucar pa amb ganes, i que el plaer de gaudir d'allò que en diem "bons aliments" sigui satisfet. Cap misteri, cap nou invent, cap sofisticació i cap ingredient estrafolari. Tan sols conill amb samfaina, sí, d'aquelles menges que sempre hem tingut a l'abast i (encreuem els dits) sempre les hi tindrem. Petits plaers que ens regala la vida que, tot sovint, ignorem injustament degut a la seva senzillesa. Jo us demano que el feu, aquest plat, que recupereu de l'oblit les receptes tradicionals, ni que sigui per donar-les a conèixer entre els més petits de la casa que, pot ser, encara no les han tastades mai.
1 kg de conill a trossos
samfaina
oli d'oliva
pebre
aigua
sal
Variants:
També es pot fer amb pollastre o amb conill i pollastre.
![conill samfaina pas1 conill samfaina pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/86/09/conill-samfaina-pas1.jpeg)
Netegeu tota la verdura.
![conill samfaina pas3 conill samfaina pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/86/63/conill-samfaina-pas3.jpeg)
Comenceu per fer la samfaina tot daurant uns allets laminats amb oli d'oliva.
![conill samfaina pas4 conill samfaina pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/86/90/conill-samfaina-pas4.jpeg)
Mentrestant, ratlleu els tomàquets madurs: ben madurs.
![conill samfaina pas5 conill samfaina pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/87/17/conill-samfaina-pas5.jpeg)
Quan l'all tingui coloret, afegiu-hi els pebrots. Deixeu que es vagin estovant.
![conill samfaina pas6 conill samfaina pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/87/44/conill-samfaina-pas6.jpeg)
Mentrestant, netegeu el conill amb aigua i assequeu-lo amb paper de cuina.
![conill samfaina pas7 conill samfaina pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/87/71/conill-samfaina-pas7.jpeg)
Saleu-lo i empebreu-lo.
![conill samfaina pas8 conill samfaina pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/87/98/conill-samfaina-pas8.jpeg)
Quan el pebrot sigui tou, afegiu-hi la ceba.
![conill samfaina pas9 conill samfaina pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/88/25/conill-samfaina-pas9.jpeg)
Paral·lelament, en una cassola amb oli i un parell d'alls, fregiu el conill.
![conill samfaina pas10 conill samfaina pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/88/52/conill-samfaina-pas10.jpeg)
Per totes dues bandes, fins que agafi bon coloret.
![conill samfaina pas11 conill samfaina pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/88/79/conill-samfaina-pas11.jpeg)
Afegiu l'albergínia a la samfaina i deixeu-la fer una estona.
![conill samfaina pas12 conill samfaina pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/89/06/conill-samfaina-pas12.jpeg)
Quan la verdura estigui cuita, afegiu-hi el tomàquet. A mi m'agrada afegir una cullerada de pebre vermell, ja que li donarà més color i un punt de sabor. Saleu-ho una mica i deixeu-ho coure a foc baix tapat durant uns 15 minuts.
![conill samfaina pas13 conill samfaina pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/89/33/conill-samfaina-pas13.jpeg)
El conill, ja fregit, reserveu-lo i retireu l'oli sobrant.
![conill samfaina pas14 conill samfaina pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/89/60/conill-samfaina-pas14.jpeg)
Deixeu que la samfaina es faci a poc a poc. Poseu-hi un punt de sucre, per allò de l'acidesa del tomàquet i rectifiqueu de sal quan calgui.
![conill samfaina pas15 conill samfaina pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/89/87/conill-samfaina-pas15.jpeg)
Deixeu que gairebé caramel·litzi. Si us queda molt eixuta, podeu afegir-hi una mica d'aigua o, fins i tot, una mica de tomàquet fregit addicional.
![conill samfaina pas16 conill samfaina pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/90/14/conill-samfaina-pas16.jpeg)
Un cop feta la samfaina, passeu-la a l'olla més gran on heu fregit el conill.
![conill samfaina pas17 conill samfaina pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/90/41/conill-samfaina-pas17.jpeg)
Poseu el conill a sobre i remeneu-ho amb compte de no malmetre la carn. Deixeu-ho coure tot junt entre 5-10 minuts i apagueu el foc.
![conill samfaina pas18 conill samfaina pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/90/68/conill-samfaina-pas18.jpeg)
Aquest plat és d'aquells que necessita un repòs. Per tant, si el feu el dia anterior millor o, almenys, deixeu-lo reposar un parell d'hores abans de ser consumit.
![conill samfaina pas19 conill samfaina pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/90/95/conill-samfaina-pas19.jpeg)
I ja ho podeu servir, ben calentó, amb una mica de pa i una mica de vi.
![conill samfaina pas20 conill samfaina pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/91/22/conill-samfaina-pas20.jpeg)
El voleu tastar?
![conill samfaina pas21 conill samfaina pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/63/91/52/conill-samfaina-pas21.jpeg)
Bon profit!