Tenia moltes ganes de presentar-vos aquesta entrada, sobretot per què és el plat típic de la meva vila. Si bé és cert que es tracta d'una elaboració particular, perquè agrada molt i perquè no agrada gens. Un estofat a base de xai no és cosa fàcil avui en dia, i tots ho sabem.

Ingredients

200 g de fetge de xai tallat a daus

200 g de cor de xai tallat a daus

150 g de pulmó de xai tallat a daus

100 g de sang de xai tallada a daus

2 grans d’all

2 cebes trinxades

2 tomàquets ratllats

1 cullerada de farina

1 copa de vi blanc

2 fulles de llorer

una mica de farigola

oli d'oliva

pebre negre

sal

aigua o brou de carn

Per fer la picada:

2 llesques de pa torrat

un grapat d'ametlles torrades

1 gra d'all

julivert fresc

sal

una mica del brou de cocció per fer-ho córrer

Variants:

Es pot fer amb vi ranci en comptes de vi blanc

Hi ha qui hi afegeix tripa i cap-i-pota o patates

Es habitual fer el sofregit amb pebrot verd i vermell

S'hi pot afegir una mica de canyella

Se serveix tradicionalment amb una mica d'allioli

Podeu substituir l'aigua per brou de verdura o au

Si no hi poseu picada, s'hi pot afegir una cullerada de farina per espessir la salsa

S'hi pot posar orenga i un tros de pell de taronja seca

Preparació
1.
coradella tradicional pas1

Prepareu les verdures i les herbes.

2.
coradella tradicional pas2

Analitzem primer el menuts d'aquest plat. Aquests productes no es troben habitualment per raons òbvies. Jo us recomano encarregar-los prèviament a la vostra carnisseria de confiança. I demaneu que us els facin daus, en aquest cas el cor. La sang us la vendran coagulada a daus més o menys regulars. Aquest tipus de tall es diu a la paisana.

3.
coradella tradicional pas3

El mateix amb el cor de xai, tallat a daus

4.
coradella tradicional pas4

El mateix amb el pulmó, tallat a trossos similars al cor.

5.
coradella tradicional pas5

I el fetge, el mateix. En general, es poden fer daus més petits (recomanable fins i tot) però aquesta recepta vol mostrar la recepta de la coradella més tradicional.

6.
coradella tradicional pas6

Comenceu per tallar la ceba, en brunoise, a daus petits.

7.
coradella tradicional pas7

En una cassola amb oli d'oliva, poseu-la a daurar.

8.
coradella tradicional pas8

Mentrestant, netegeu els pebrots.

9.
coradella tradicional pas10

Vigileu de tant en tant la ceba, eh? que vagi agafant coloret.

10.
coradella tradicional pas11

Quan tingueu tots dos pebrots ben talladets i la ceba sigui daurada...

11.
coradella tradicional pas12

ja els podeu incorporar a la cassola.

12.
coradella tradicional pas13

Mentre es fan els pebrots, ratlleu els tomàquets.

13.
coradella tradicional pas14

Molt bé.

14.
coradella tradicional pas15

Quan el pebrot sigui cuit, que veieu que està tovet, poseu-hi dues fulles de llorer.

15.
coradella tradicional pas16

Opcionalment podeu posar una cullerada de canyella en pols.

16.
coradella tradicional pas17

Una mica de farigola.

17.
coradella tradicional pas18

I el tomàquet ratllat.

18.
coradella tradicional pas20

Deixeu-ho sofregir uns 10 minuts a foc baix.

19.
coradella tradicional pas21

En una paella a banda, poseu a escalfar un bon raig d'oli d'oliva i tireu-hi un all a trossos per aromatitzar l'oli.

20.
coradella tradicional pas22

Ara saleu els menuts.

21.
coradella tradicional pas23

I els empebreu també.

22.
coradella tradicional pas24

Molt bé.

23.
coradella tradicional pas25

Fregiu el cor. Vigileu les esquitxades!

24.
coradella tradicional pas26

Deixeu que es faci per totes dues bandes i ho reserveu en una safata.

25.
coradella tradicional pas27

En el mateix oli, i si cal afegiu-ne una mica més, tireu un altre gra d'all.

26.
coradella tradicional pas28

Ara, fregiu el pulmó.

27.
coradella tradicional pas29

Un cop estigui fet el sofregit, afegiu-hi el got de vi ranci.

28.
coradella tradicional pas30

Una mica de sal i ho deixeu reduir.

29.
coradella tradicional pas31

Daureu bé el pulmó.

30.
coradella tradicional pas33

I el reserveu juntament amb el cor.

31.
coradella tradicional pas34

Perfecte. El reserveu també.

32.
coradella tradicional pas35

Per últim, repetiu el procés amb la sang.

33.
coradella tradicional pas37

Vigileu especialment la sang, ja que es desfà una mica.

34.
coradella tradicional pas38

Amb tot, ja tindreu fet el sofregit.

35.
coradella tradicional pas39

Aboqueu tots els menuts dins el sofregit.

36.
coradella tradicional pas40

Remeneu-ho una mica. Hi ha qui reserva el fetge i la sang per incorporar-los més endavant, ja que el cor i el pulmó tenen una cocció més llarga. En qualsevol cas si ho feu junt també queda bé.

37.
coradella tradicional pas41

Cubriu-ho tot amb brou o aigua.

38.
coradella tradicional pas42

Ho saleu i ho deixeu coure a foc baix durant almenys 30-35 minuts.

39.
coradella tradicional pas43

Tapeu la cassola.

40.
coradella tradicional pas44

Mentre es fa el guisat heu de preparar la picada. Poseu un grapat d'ametlles torrades i pelades dins un pot per triturar.

41.
coradella tradicional pas45

Afegiu-hi un parell de llesques de pa torrat.

42.
coradella tradicional pas46

Una mica de julivert fresc.

43.
coradella tradicional pas47

I sal.

44.
coradella tradicional pas48

Ara, agafeu una mica del mateix brou de coure els menuts.

45.
coradella tradicional pas49

I poseu-lo dins del pot. D'aquesta manera la picada lliscarà millor.

46.
coradella tradicional pas50

Tritureu la picada.

47.
coradella tradicional pas51

Us ha de quedar una pasta densa però fina.

48.
coradella tradicional pas52

Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció, tireu la picada dins la cassola.

49.
coradella tradicional pas53

I barregeu-la bé.

50.
coradella tradicional pas54

Espereu a que acabi de coure's tot junt i rectifiqueu de sal si cal.

51.
coradella tradicional pas55

Apagueu el foc i deixeu reposar el plat un parell d'hores. Millor si ho cuineu el dia anterior. Ja sabeu que el repós millora tots els guisats.

52.
coradella tradicional pas56

Per servir-ho al plat, escalfeu bé la coradella.

53.
coradella tradicional pas57

I a gaudir!

54.
coradella tradicional pas58

Us presento la coradella tradicional! Com tot menjar contundent i típic de traginer, es important acompanyar el plat d'un pa de llenya cruixent i d'un bon vi de taula amb caràcter. Amb porró millor.

55.

Bon profit!