Un plat d'aquells que necessiten tot el matí de dedicació. La cocció d'aquesta carn haurà de ser molt lenta... Començarem a 90 graus i cada hora i mitja augmentarem en 60 graus aproximadament. A més a més, el dia abans haurem de preparar la barreja de mel i herbes i tenir el costellam 24 hores en adob. No és tanta feina. En el fons... és més vigilar el forn que altre cosa. I val la pena... i tant, que val la pena!
Mig costellam de porc
4 cullerades de mel
Un raig de brandi
Oli d'oliva
Romaní
Orenga
Farigola
Julivert sec
Pebre vermell
Pebre negre
Sal
![costellam porc al forn mel pas1 costellam porc al forn mel pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/78/78/costellam-porc-al-forn-mel-pas1.jpeg)
Utilitzarem mig costellam de porc. El rentarem i l'assecarem bé.
![costellam porc al forn mel pas2 costellam porc al forn mel pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/79/20/costellam-porc-al-forn-mel-pas2.jpeg)
Ara, en un bol, prepararem l'adob. Això us recomano que ho feu el dia abans. Hi posem una bona quantitat d'oli... com un got sencer.
![costellam porc al forn mel pas3 costellam porc al forn mel pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/79/62/costellam-porc-al-forn-mel-pas3.jpeg)
Hi posem la mel...
![costellam porc al forn mel pas4 costellam porc al forn mel pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/80/04/costellam-porc-al-forn-mel-pas4.jpeg)
... més o menys unes quatre cullerades soperes...
![costellam porc al forn mel pas5 costellam porc al forn mel pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/80/46/costellam-porc-al-forn-mel-pas5.jpeg)
... una bona quantitat de sal... com dues cullerades grans...
![costellam porc al forn mel pas6 costellam porc al forn mel pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/80/88/costellam-porc-al-forn-mel-pas6.jpeg)
... I les herbes... aquí podeu posar-ne sense por....
![costellam porc al forn mel pas7 costellam porc al forn mel pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/81/30/costellam-porc-al-forn-mel-pas7.jpeg)
... Que sigui seca però fresca, vull dir que no faci 3 anys que està seca... s'entèn oi?
![costellam porc al forn mel pas8 costellam porc al forn mel pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/81/72/costellam-porc-al-forn-mel-pas8.jpeg)
Afegim tres o quatre cullerades grans de pebre vermell.
![costellam porc al forn mel pas9 costellam porc al forn mel pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/82/14/costellam-porc-al-forn-mel-pas9.jpeg)
Una mica de julivert sec... un parell de cullerades més o menys.
![costellam porc al forn mel pas10 costellam porc al forn mel pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/82/56/costellam-porc-al-forn-mel-pas10.jpeg)
La mateixa quantitat d'orenga.
![costellam porc al forn mel pas11 costellam porc al forn mel pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/82/98/costellam-porc-al-forn-mel-pas11.jpeg)
I ara ho barregem bé amb una cullera.
![costellam porc al forn mel pas12 costellam porc al forn mel pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/83/40/costellam-porc-al-forn-mel-pas12.jpeg)
Heu de procurar desfer bé i liquar la mel amb l'oli... fins que no quedi enganxós.
![costellam porc al forn mel pas14 costellam porc al forn mel pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/85/08/costellam-porc-al-forn-mel-pas14.jpeg)
Ara, apliquem bé aquest adob sobre la carn...
![costellam porc al forn mel pas15 costellam porc al forn mel pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/85/50/costellam-porc-al-forn-mel-pas15.jpeg)
... Per totes dues bandes.
![costellam porc al forn mel pas16 costellam porc al forn mel pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/85/92/costellam-porc-al-forn-mel-pas16.jpeg)
I ja ho tenim adobat. Ara és qüestió de guardar-ho a la nevera 24 hores, tapat amb una mica de paper d'alumini mateix. Cada 6/8 hores és interessant donar-li la volta i tornar-ho a regar bé.
![costellam porc al forn mel pas17 costellam porc al forn mel pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/86/49/costellam-porc-al-forn-mel-pas17.jpeg)
Passades les 24 hores... la carn haurà absorbit gran part de la salseta....
![costellam porc al forn mel pas18 costellam porc al forn mel pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/87/09/costellam-porc-al-forn-mel-pas18.jpeg)
... i farà un altre pinta, oi?... ara ve el que més feina en donarà. Més que feina, ens farà estar pendents del forn.
![costellam porc al forn mel pas19 costellam porc al forn mel pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/87/57/costellam-porc-al-forn-mel-pas19.jpeg)
COCCIÓ: Jo l'he posat a les 9 del matí a 90 graus, aproximadament. L'he tingut una hora i mitja així, i l'he voltat un parell de vegades. La carn s'anirà fent molt lentament. Després l'he pujat a 150 graus i l'he tingut el mateix temps, fent el mateix i regant la carn amb la salseta de tant en tant.
![costellam porc al forn mel pas20 costellam porc al forn mel pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/65/87/99/costellam-porc-al-forn-mel-pas20.jpeg)
Bon Profit!