Un plat d'aquells que necessiten tot el matí de dedicació. La cocció d'aquesta carn haurà de ser molt lenta... Començarem a 90 graus i cada hora i mitja augmentarem en 60 graus aproximadament. A més a més, el dia abans haurem de preparar la barreja de mel i herbes i tenir el costellam 24 hores en adob. No és tanta feina. En el fons... és més vigilar el forn que altre cosa. I val la pena... i tant, que val la pena!
Mig costellam de porc
4 cullerades de mel
Un raig de brandi
Oli d'oliva
Romaní
Orenga
Farigola
Julivert sec
Pebre vermell
Pebre negre
Sal
Utilitzarem mig costellam de porc. El rentarem i l'assecarem bé.
Ara, en un bol, prepararem l'adob. Això us recomano que ho feu el dia abans. Hi posem una bona quantitat d'oli... com un got sencer.
Hi posem la mel...
... més o menys unes quatre cullerades soperes...
... una bona quantitat de sal... com dues cullerades grans...
... I les herbes... aquí podeu posar-ne sense por....
... Que sigui seca però fresca, vull dir que no faci 3 anys que està seca... s'entèn oi?
Afegim tres o quatre cullerades grans de pebre vermell.
Una mica de julivert sec... un parell de cullerades més o menys.
La mateixa quantitat d'orenga.
I ara ho barregem bé amb una cullera.
Heu de procurar desfer bé i liquar la mel amb l'oli... fins que no quedi enganxós.
Ara, apliquem bé aquest adob sobre la carn...
... Per totes dues bandes.
I ja ho tenim adobat. Ara és qüestió de guardar-ho a la nevera 24 hores, tapat amb una mica de paper d'alumini mateix. Cada 6/8 hores és interessant donar-li la volta i tornar-ho a regar bé.
Passades les 24 hores... la carn haurà absorbit gran part de la salseta....
... i farà un altre pinta, oi?... ara ve el que més feina en donarà. Més que feina, ens farà estar pendents del forn.
COCCIÓ: Jo l'he posat a les 9 del matí a 90 graus, aproximadament. L'he tingut una hora i mitja així, i l'he voltat un parell de vegades. La carn s'anirà fent molt lentament. Després l'he pujat a 150 graus i l'he tingut el mateix temps, fent el mateix i regant la carn amb la salseta de tant en tant.
Bon Profit!