Fa temps que anava al darrere d'aquesta recepta. Avui us mostraré com utilitzar una crock-pot, o olla de cocció lenta. No us espanteu! és un estri molt fàcil d'utilitzar.
L'olla de cocció lenta és una mena d'olla que per les seves característiques com electrodomèstic connectat al corrent elèctric permet mantenir la temperatura constant durant llargs períodes de temps. Per fer aquesta recepta necessitareu temps, si, i molt. Però no és temps de dedicació. M'explico. Obviament, la cocció lenta es diu així per què cou a temperatura baixa i això implica que necessita temps. Val a dir que són 4 hores de cocció on no heu de fer absolutament res, vaja, no heu d'estar ni pendents gairebé.
1 costellam de porc sencer
300 g de salsa barbacoa
pebre negre
sal
1 llauna de coca-cola
Variants:
- Podeu servir-les amb patates fregides
- Podeu fer servir altres tipus de coca-cola o posar-hi brou de carn o verdura també
Comencem! Jo he fet servir un costellam sencer, partit en dos trossos.
El que primer haureu de fer és netejar la carn de greix. Sobretot del més gruixut, que no el volem per a res.
Amb compte, aneu retirant l'excés de greix exterior.
També us recomano retirar el tel de pell que no és agradable en boca. Podeu fer servir un paper de cuina per estirar-lo amb els dits. Cal aplicar una mica de força, però si ho feu bé us sortirà tot sencer d'una estirada.
Ara saleu i empebreu bé la carn per les dues bandes.
Podeu preparar la vostra salsa barbacoa o comprar-la feta. En qualsevol cas, l'heu de tenir preparada prèviament.
Unteu la carn amb la salsa barbacoa, sense por.
Per totes dues bandes.
Ara prepareu l'olla de cocció lenta. Ben neta.
Poseu-la en mode cocció alta durant unes quatre hores.
Si la carn no us hi cap plana la podeu enrotllar sobre sí mateixa.
Així m'han entrat els dos trossos de costella.
Seguidament, tireu-hi una llauna de coca-cola. No m'agrada cuinar amb coca-cola, com a molts de vosaltres, però la veritat és que quan tasteu les costelles se us oblidarà aquest pensament. Jo he posat "zero" per no afegir tant de sucre.
Tapeu l'olla de cocció lenta, segelleu la tapa (si us ho permet) i a esperar.
Molta paciència. Es tracta d'oblidar-vos. Tranquils que no solament no es quedarà sense líquid, si no que en generarà més fins i tot. Per tant, un cop d'ull de tant en tant per comprovar que no s'apagui i llestos. No cal ni donar la volta. De fet, és millor evitar manipular la carn.
Passades les quatre hores, aquest és el resultat. La carn es separa de l'os amb molta facilitat i està totalment cuita. Però li falta el daurat del forn i lligar la salsa.
Amb molt de compte, repeteixo, molt de compte, traslladeu la carn a una safata de forn. Tot i així, és possible que us quedeu amb algún os a la mà.
És inevitable. Això és una evidencia clara de la cocció lenta.
Respecte la salsa, la podeu reduïr a foc lent fins que quedi espessa i/o afegir-hi un roux. Altrament, com he fet jo, la guardaré per un altre recepta. Vull servir la carn només amb salsa barbacoa.
Abans de daurar la carn al forn a uns 200º durant 10-12 minuts, pinteu-la de nou amb la mateixa salsa barbacoa.
Per les dues bandes, però ara manipulant amb molt de compte la carn, que es desfà sola.
Un cop daurada, ja la podeu servir a taula amb l'acompanyament que més us agradi o, directament, sense res més.
Ara sí que tenim davant la imatge que esperàvem, oi? Una carn que es desfà, torradeta i amb molt de sabor.
Queda espectacular i ja podeu veure que no és pas tan complicada aquesta recepta en termes d'elaboració.
Ohhhh! quina pinta! no us recomano mirar aquestes fotos abans de dinar!
Bon profit!