Un plat tradicional marroquí, amb gustos i olors característics, que identifiquen tota una cultura, tota una forma de viure i fins i tot, una forma de ser: què gran pot arribar a ser el ser humà... quan vol. La d'avui, és una recepta està feta amb xai, però admet variacions en la carn (com el pollastre) i en les verdures. Això si, no la feu amb porc... un respecte nanos. 

Ingredients

1,5 kg de xai tallat per cous-cous (t'ho faran en qualsevol carnisseria)

1 ceba mitjana

4 o 5 pastanagues  

1 nap gros (o 4 o 5 petits) 

1 xirivia 

un porro petit 

un parell de branques d'api

1/2 kg de carbassacous

1 carbassó mitjà

 un cabdell gros de julivert i coriandre

1 kg de cigrons cuits  

100 gr. de panses blanques  

Ras El Hanout al gust

un polsim de picant fet amb "xile" 

600 gr. de cous-cous (marca Tria)

sal  

pebre 

aigua 

Preparació
1.

Prepararem tots els ingredients i tallarem la verdura a trossos grans.

2.

El manat de julivert i coriandre s'enrotlla en un cabdell i es lliga amb fil de cotó per, un cop acabat el guisat, retirar-lo de la cassola, ja que això no es menja. Ho tindrem tot apunt.

 
3.

Ara prepararem també la carn. La salarem i l'empebrarem. 

4.

Tallarem la ceba en juliana. Utilitzeu una cassola no gaire profunda, tipus cassola de fang de 4 o 5 dits de profunditat.

5.

Seguidament, afegirem el xai i també l'enrossirem.

6.

Un cop el xai ja agafa una mica de color i la ceba està daurada, afegiu totes les verdures.

  

7.

Cobriu-lo amb aigua (reservant únicament les panses, els cigrons i les espècies que afegirem més endavant).

8.
9.

Important: això ja és nota personal, no sé si els marroquins tenen aquest problema, però com que les espècies i el picant es tiren quan queda mitja hora (mitja hora que s'afegeix a la 1,5 hores o 2 hores de cocció inicials), a aquestes alçades la verdura (i la carn) estan ja molt tendres, així que no es pot remoure massa o ho esmicolarem tot. 

10.

Doncs bé, quan ja tenim fet el guisat de carn i verdures pròpiament, prepararem el cous-cous per acompanyar el plat.

 
11.

Ara es deixa tapat 4 o 5 minuts amb paper film transparent. El deixarem reposar una estona, per a facilitar l'absorció del líquid i que s'infli el cous-cous.  

12.

Un cop fet, podeu utilitzar les mans o una forquilla per a separar el gra. Després d'aquesta estona s'afegeix un trosset de mantega i es remou una mica més. Que quedi ben suelto.

13.

El cous-cous ja es pot servir.

14.

I ja està. Ja tenim fet el nostre cous-cous.

15.

Quina flaire a espècies!

16.

Emplatem. Poseu una base de cous-cous, un tros de carn, les verdures que més us cridin l'atenció, uns cigronets i caldet... clar.

17.

... i apa... "a gosar"... que diuen...

18.

Un plat dels que es gaudeixen de principi a fi.