Un plat tradicional marroquí, amb gustos i olors característics, que identifiquen tota una cultura, tota una forma de viure i fins i tot, una forma de ser: què gran pot arribar a ser el ser humà... quan vol. La d'avui, és una recepta està feta amb xai, però admet variacions en la carn (com el pollastre) i en les verdures. Això si, no la feu amb porc... un respecte nanos.
1,5 kg de xai tallat per cous-cous (t'ho faran en qualsevol carnisseria)
1 ceba mitjana
4 o 5 pastanagues
1 nap gros (o 4 o 5 petits)
1 xirivia
un porro petit
un parell de branques d'api
1/2 kg de carbassacous
1 carbassó mitjà
un cabdell gros de julivert i coriandre
1 kg de cigrons cuits
100 gr. de panses blanques
Ras El Hanout al gust
un polsim de picant fet amb "xile"
600 gr. de cous-cous (marca Tria)
sal
pebre
aigua
Prepararem tots els ingredients i tallarem la verdura a trossos grans.
El manat de julivert i coriandre s'enrotlla en un cabdell i es lliga amb fil de cotó per, un cop acabat el guisat, retirar-lo de la cassola, ja que això no es menja. Ho tindrem tot apunt.
Ara prepararem també la carn. La salarem i l'empebrarem.
Tallarem la ceba en juliana. Utilitzeu una cassola no gaire profunda, tipus cassola de fang de 4 o 5 dits de profunditat.
Seguidament, afegirem el xai i també l'enrossirem.
Un cop el xai ja agafa una mica de color i la ceba està daurada, afegiu totes les verdures.
Cobriu-lo amb aigua (reservant únicament les panses, els cigrons i les espècies que afegirem més endavant).
Important: això ja és nota personal, no sé si els marroquins tenen aquest problema, però com que les espècies i el picant es tiren quan queda mitja hora (mitja hora que s'afegeix a la 1,5 hores o 2 hores de cocció inicials), a aquestes alçades la verdura (i la carn) estan ja molt tendres, així que no es pot remoure massa o ho esmicolarem tot.
Doncs bé, quan ja tenim fet el guisat de carn i verdures pròpiament, prepararem el cous-cous per acompanyar el plat.
Ara es deixa tapat 4 o 5 minuts amb paper film transparent. El deixarem reposar una estona, per a facilitar l'absorció del líquid i que s'infli el cous-cous.
Un cop fet, podeu utilitzar les mans o una forquilla per a separar el gra. Després d'aquesta estona s'afegeix un trosset de mantega i es remou una mica més. Que quedi ben suelto.
El cous-cous ja es pot servir.
I ja està. Ja tenim fet el nostre cous-cous.
Quina flaire a espècies!
Emplatem. Poseu una base de cous-cous, un tros de carn, les verdures que més us cridin l'atenció, uns cigronets i caldet... clar.
... i apa... "a gosar"... que diuen...
Un plat dels que es gaudeixen de principi a fi.