A poc a poc, anem engreixant el receptari de plats fets amb aquest nou i apreciat producte que ja podem trobar a totes les peixateries del país. La carn suau i gustosa del cranc blau és ideal per combinar amb una allada tradicional. Un d'aquells plats que es prepara més ràpid que es menja, al que li has de dedicar el seu temps per degustar amb tranquilitat el seu sabor. Perfecte per servir com a entrant d'un dinar/sopar especial, i a un preu més que raonable. Tota una ganga... els que l'heu tastat, ja sabeu del que parlo, oi? Som-hi!
4 crancs blaus vius
6 grans d'all
oli d'oliva
una cullerada de pebre vermell
una cullerada gran de sal
3 fulles de llorer
un raig de vi blanc
unes boles de pebre negre
aigua
Variants:
- S'hi poden afegir altres herbes aromàtiques
- Es pot tirar el suc de mitja llimona
- Podeu posar julivert i un tros de ceba també
![cranc blau allada pas1 cranc blau allada pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/06/79/cranc-blau-allada-pas1.jpeg)
Aquí tenim un magnífic exemplar, però la mida pot variar lleugerament.
![cranc blau allada pas2 cranc blau allada pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/07/06/cranc-blau-allada-pas2.jpeg)
El que heu de fer primer és netejar tots els crancs. Us recomano la lectura d'aquest consell abans de continuar "Com netejar el cranc blau". I vigileu molt amb les pinces, que són molt agressius!
![cranc blau allada pas3 cranc blau allada pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/07/45/cranc-blau-allada-pas3.jpeg)
Un cop teniu tots els crancs nets, haureu de preparar l'aigua per bullir-los.
![cranc blau allada pas4 cranc blau allada pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/07/72/cranc-blau-allada-pas4.jpeg)
Poseu abundant aigua en una olla i tireu'hi una bona cullerada de sal. A foc fort.
![cranc blau allada pas5 cranc blau allada pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/07/99/cranc-blau-allada-pas5.jpeg)
Tireu dins les boles de pebre, les fulles de llorer i el raig de vi (mitja copa aprox).
![cranc blau allada pas6 cranc blau allada pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/08/50/cranc-blau-allada-pas6.jpeg)
Quan arrenqui el bull, incorporeu els crancs. Si els bulliu vius directament feu servir unes pinces.
![cranc blau allada pas7 cranc blau allada pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/08/83/cranc-blau-allada-pas7.jpeg)
Immediatament veureu com canvien de color. Deixeu-los coure uns 15 minuts segons la mida. Si es couen al vapor necessitareu 25-30 minuts. És important coure aquest cranc per matar els possibles bacteris que pugui tenir.
![cranc blau allada pas8 cranc blau allada pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/09/19/cranc-blau-allada-pas8.jpeg)
Passat aquest temps ja els podeu retirar. S'aconsella tallar la cocció submergint el cranc en un bol amb aigua i gel.
![cranc blau allada pas9 cranc blau allada pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/09/46/cranc-blau-allada-pas9.jpeg)
Deixeu-los refredar.
![cranc blau allada pas10 cranc blau allada pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/09/73/cranc-blau-allada-pas10.jpeg)
De fet, podeu aprofitar per emplatar-nos en una safata i així després li tireu l'allada per sobre i cap a taula.
![cranc blau allada pas11 cranc blau allada pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/10/00/cranc-blau-allada-pas11.jpeg)
Trinxeu l'all.
![cranc blau allada pas12 cranc blau allada pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/10/27/cranc-blau-allada-pas12.jpeg)
Poseu-lo a daurar en una paella amb força oli, aproximadament mig got d'oli per 4 crancs. I vigileu no es cremi l'all o us quedarà una salsa amargant.
![cranc blau allada pas13 cranc blau allada pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/10/66/cranc-blau-allada-pas13.jpeg)
Un cop l'all estigui daurant, poseu-hi una cullerada de pebre vermell.
![cranc blau allada pas14 cranc blau allada pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/10/93/cranc-blau-allada-pas14.jpeg)
El pebre vermell també es crema de seguida. Per tant, en el mateix moment d'afegir-lo apagueu el foc. Remeneu-lo bé durant uns instants.
![cranc blau allada pas15 cranc blau allada pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/11/20/cranc-blau-allada-pas15.jpeg)
I ja podeu ruixar el cranc amb aquesta salsa.
![cranc blau allada pas16 cranc blau allada pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/11/47/cranc-blau-allada-pas16.jpeg)
Cap a taula!
![cranc blau allada pas17 cranc blau allada pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/12/07/cranc-blau-allada-pas17.jpeg)
Ummmm!
![cranc blau allada pas18 cranc blau allada pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/30/12/43/cranc-blau-allada-pas18.jpeg)
Bon profit!