Avui us parlaré del Cranc Blau, també anomenat Jaibas en d'altres parts del món. Personalment, he trobat aquest cranc deliciós i molt carnós. Normalment els crancs tenen poca carn i a molts emprenya dedicar-los tant d'esforç per tant poca carn. El d'avui és d'aquells casos particularment recomanables. Com veureu, el procés d'elaboració és molt senzill: només els haurem de fer bullir una estona amb uns pocs condiments. El d'avui, és d'aquell marisc amb el que t'hi estaries tota la tarda, xuclant, a poc a poc, sense presses, amb la copa de vi sempre plena.
1 cranc per persona (jo n'he fet 3)
un grapat de sal
un grapat de boles de pebre negre
un ramat de julivert fresc
1 ceba a trossos
unes fulles de llorer
aigua
Variants:
- Els podeu coure únicament amb sal i llorer
- Es poden servir amb una allada de pebre vermell (Crancs amb suquet vermell)
![cranc blau pas1 cranc blau pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/20/94/85/cranc-blau-pas1.jpeg)
Doncs aquí els tenim.
![cranc blau pas2 cranc blau pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/20/95/12/cranc-blau-pas2.jpeg)
Quin animal més curiós, eh?
![cranc blau pas3 cranc blau pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/20/95/39/cranc-blau-pas3.jpeg)
Si us el mireu bé... no deixa de ser un miracle de la natura.
![cranc blau pas4 cranc blau pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/20/95/66/cranc-blau-pas4.jpeg)
Compte que aquests crancs són molt actius i tenen un cert perill. La peixatera ja m'ho va advertir: compte que tenen molt mala llet aquests bitxos, eh?... no li treguis la goma de les pinces! Però jo necessito treure les gomes i interactuar amb ells.
![cranc blau pas5 cranc blau pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/20/95/93/cranc-blau-pas5.jpeg)
Tsch! ha estat més difícil del que us penseu fer aquestes fotos, ja que no s'estaven quiets.
![cranc blau pas6 cranc blau pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/20/96/20/cranc-blau-pas6.jpeg)
Planten cara de seguida i es tiren a pessigar com a bojos!
![cranc blau pas7 cranc blau pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/20/96/47/cranc-blau-pas7.jpeg)
Mireu si tenen força que entre ells mateixos es pessiguen i es claven les pinces a la closca.
![cranc blau pas9 cranc blau pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/20/97/01/cranc-blau-pas9.jpeg)
Tsch! quiet aquí! on vas tú?
![cranc blau pas10 cranc blau pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/20/97/28/cranc-blau-pas10.jpeg)
Volia escapar-se.
![cranc blau pas11 cranc blau pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/20/97/58/cranc-blau-pas11.jpeg)
Una actitud molt desafiant.
![cranc blau pas12 cranc blau pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/20/97/85/cranc-blau-pas12.jpeg)
Coi!... com corre!... que s'escapaaaaaaaaa!
![cranc blau pas13 cranc blau pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/20/98/12/cranc-blau-pas13.jpeg)
Miraaaaa!... ha saltat al terra de la cuina!
![cranc blau pas14 cranc blau pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/20/98/39/cranc-blau-pas14.jpeg)
Vina cap aquí! A la pica vas! Ja està bé de jugar!
![cranc blau pas15 cranc blau pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/20/98/66/cranc-blau-pas15.jpeg)
De la pica no es poden escapar, ja que rellisca molt i, ja de passada, els podeu rentar una mica.
![cranc blau pas16 cranc blau pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/20/98/96/cranc-blau-pas16.jpeg)
Però tornem a la recepta, que això ja semblava un safari. Poseu a escalfar abundant aigua amb sal.
![cranc blau pas17 cranc blau pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/20/99/62/cranc-blau-pas17.jpeg)
Tireu un grapat de boles de pebre negre.
![cranc blau pas18 cranc blau pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/00/01/cranc-blau-pas18.jpeg)
Molt bé.
![cranc blau pas19 cranc blau pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/00/34/cranc-blau-pas19.jpeg)
Una ceba a trossos.
![cranc blau pas20 cranc blau pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/00/61/cranc-blau-pas20.jpeg)
Un manat de julivert fresc i...
![cranc blau pas21 cranc blau pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/01/00/cranc-blau-pas21.jpeg)
unes fulles de llorer. Tot això li donarà bon gust a la carn.
![cranc blau pas22 cranc blau pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/01/27/cranc-blau-pas22.jpeg)
Addicionalment, a mi m'agrada posar una mica de vi blanc també.
![cranc blau pas23 cranc blau pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/01/57/cranc-blau-pas23.jpeg)
No massa, un raig.
![cranc blau pas24 cranc blau pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/01/84/cranc-blau-pas24.jpeg)
I de seguida, amb l'aigua pràcticament freda, hi posarem els crancs vius. Si són morts els heu de posar quan l'aigua bulli millor.
![cranc blau pas25 cranc blau pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/02/11/cranc-blau-pas25.jpeg)
Es resisteix, no vol entrar de cap manera.
![cranc blau pas26 cranc blau pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/02/38/cranc-blau-pas26.jpeg)
Però jo tinc més habilitat que ella, afortunadament.
![cranc blau pas27 cranc blau pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/02/65/cranc-blau-pas27.jpeg)
Les altres acaben igual.
![cranc blau pas28 cranc blau pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/02/92/cranc-blau-pas28.jpeg)
De seguida, notareu com canvien de color.
![cranc blau pas29 cranc blau pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/03/19/cranc-blau-pas29.jpeg)
Deixeu-les coures uns 15 minuts, una mica més que les nècores, ja que són més grossos aquests crancs.
![cranc blau pas30 cranc blau pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/03/46/cranc-blau-pas30.jpeg)
Un cop cuits, els reservarem.
![cranc blau pas31 cranc blau pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/03/73/cranc-blau-pas31.jpeg)
Jo recomano menjar la carn d'aquest cranc freda. La trobo més saborosa que quan està calenta.
![cranc blau pas32 cranc blau pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/04/00/cranc-blau-pas32.jpeg)
I ara veurem com preparar els crancs per servir-los a taula. Primer de tot retireu totes les pinces. Amb una mà de morter doneu un cop sec procurant partir la closca.
![cranc blau pas33 cranc blau pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/04/27/cranc-blau-pas33.jpeg)
Molt bé.
![cranc blau pas34 cranc blau pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/04/54/cranc-blau-pas34.jpeg)
Com podeu comprovar, la closca sortirà amb facilitat...
![cranc blau pas35 cranc blau pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/04/81/cranc-blau-pas35.jpeg)
i podreu gaudir de la seva gustosa carn, que en té molta.
![cranc blau pas36 cranc blau pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/05/08/cranc-blau-pas36.jpeg)
La closca: l'heu de retirar amb força.
![cranc blau pas37 cranc blau pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/05/35/cranc-blau-pas37.jpeg)
El contingut de la closca no el volem. Com a molt per decorar el plat.
![cranc blau pas38 cranc blau pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/05/62/cranc-blau-pas38.jpeg)
Retireu la boca i les parts frontals de la cara.
![cranc blau pas39 cranc blau pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/05/89/cranc-blau-pas39.jpeg)
Retireu també les membranes laterals, que no són gaire bones.
![cranc blau pas40 cranc blau pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/06/16/cranc-blau-pas40.jpeg)
Retireu la part inferior de la closca, on és la cloaca i l'aparell reproductor.
![cranc blau pas41 cranc blau pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/06/43/cranc-blau-pas41.jpeg)
Tot això no ho volem.
![cranc blau pas42 cranc blau pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/06/70/cranc-blau-pas42.jpeg)
I finalment, ens quedarà la part central del cranc amb les potes.
![cranc blau pas43 cranc blau pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/06/97/cranc-blau-pas43.jpeg)
Partiu-la per la meitat.
![cranc blau pas44 cranc blau pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/07/24/cranc-blau-pas44.jpeg)
Això és el que ens menjarem, juntament amb les pinces.
![cranc blau pas45 cranc blau pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/07/51/cranc-blau-pas45.jpeg)
I ja ho podeu servir a taula, sense que calgui posar res més.
![cranc blau pas46 cranc blau pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/07/78/cranc-blau-pas46.jpeg)
Un producte extraordinari que us mantindrà xuclant una bona estona.
![cranc blau pas47 cranc blau pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/08/05/cranc-blau-pas47.jpeg)
Gaudiu de la seva quantiosa carn i marineu-ho amb un bon vi blanc, ben fresc, que estigui a l'alçada.
![cranc blau pas48 cranc blau pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/08/32/cranc-blau-pas48.jpeg)
També els podeu servir amb un allioli suau.
![cranc blau pas49 cranc blau pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/08/59/cranc-blau-pas49.jpeg)
Li va molt bé a la carn de cranc.
![cranc blau pas50 cranc blau pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/08/86/cranc-blau-pas50.jpeg)
Ja tinc ganes de tornar a menjar-ne.
![cranc blau pas51 cranc blau pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/21/09/13/cranc-blau-pas51.jpeg)
Bon profit!